Multimetr PU516, schéma, problém na rozsahu měření odporu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kubajzz88

Multimetr PU516, schéma, problém na rozsahu měření odporu

#1 Příspěvek od kubajzz88 »

Zdravím všechny, chtěl bych Vás poprosit jestli by někdo nevěděl o schematu k měřáku PU516. Našel jsem na fóru, že by mělo být v uploadu schema na PU510 ale už tam není. Mám problém na rozsahu odporu. Při 898 ohmech měří 3,3k na všech rozsazích které to poberou. Kontroloval jsem vstupní ochranný tranzistor, a přeměřil přesné odpory a jsou ok. Je vidět že už někdo dříve měnil ochranné tranzistory a jsou tam dvě přemostění plošného spoje drátkem asi vyleptané od vyteklé baterie. Jo a 7106 sem taky zkoušel měnit a beze změny. Tak by me zajímalo jestli někde neni vyměněna soucastka se špatnými parametry. A jaky vliv má typ použitého tranzistoru. Diky za odpovědi.
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

kubajzz88 k tomu jinde ještě píše:Zdravim vsechny, potreboval bych poradit kde sehnat nahradni odporovou sit do meraku od metry PU 516. Oznaceni je WRD 306 a hodnota 10M. Nebo jestli by nekdo nemel ten merak na soucastky tak bych ho odkoupil za nejaky mensi obnos. A zaroven by se mi hodila i 7106ka.

Tak sem ji vydlabal ze stareho mesitu. Ale mám problém na rozsahu měření odporu. Pri mereni cca 900 ohm mi ukazuje hodnotu 354 na vsech rozsazich a pouze se posouva desetina carka takze ukazuje 0,354 Mohm ale i 0,354kohm atd. A/D prevodnik jsem zkousel prohodit a problem zustal. Tranzistory jsem premeril zkouskou ubytku na přechodech a zdaji se byt v poradku. Jen nevim jak zkontrolovat ten unipolar jestli to jde taky diodovym testem. Presne odpory mi taky sedi. Prepinac sem rozebral a vyčistil. Nic dalsiho me nenapadá. Predem diky za rady.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Mě trochu nas...o (zamrzelo), že s jedním (mimochodem nejstarším) ze smazaných vláken t=64281 zmizela i moje (snad ne až tak špatná) rada, zapájet si náhradu WRD 306 z SMD rezistorů, nebo použít Caddock "1776-c68".
Viz.: list.hw.cz: 455285.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
kubajzz88

#4 Příspěvek od kubajzz88 »

Tak sem přehlídnul jeden vadný tranzistor. Vyměnil sem a na rozsazích
200 a 2k měří nádherně. Na dalších rozsazích měří hodně zle. Přišel sem na to že ta dekáda z jiného měřáku je přerušená mezi 2. a 3. vývodem zleva, což odpovídá tomu že měří dobře jen první dva rozsahy. To smd řešení se mi libí, našel jsem takové provedení:

http://www.ebay.com/itm/Reproduction-Si ... 3cc2da5b5f

jen nevím kde sehnat přesné smd rezistory s těmito hodnotami. Díky za radu.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Přiznávám, že extrémně přesné SMD také nemám k dispozici, použil bych paralelní dvojice 18k (a jejich desítkových násobků) a dokalibroval je dalšími rezistory o řádově větších hodnotách.
kubajzz88

#6 Příspěvek od kubajzz88 »

Mel bych jeste dotaz na typ pouzdra smd odporu. Nikdy sem s smd soucastkama nedelal ani neobjednaval. Nasel jsem trideni kodu podle velikosti tudiz asi podle dovoleneho vykonu. Tak nevim jaky typ zvolit. Nenasel jsem prirazeny parametry pro jednotlivy typy. Jen velikosti pouzder. Dik za radu
kubajzz88

#7 Příspěvek od kubajzz88 »

Mel bych jeste dotaz na typ pouzdra smd odporu. Nikdy sem s smd soucastkama nedelal ani neobjednaval. Nasel jsem trideni kodu podle velikosti tudiz asi podle dovoleneho vykonu. Tak nevim jaky typ zvolit. Nenasel jsem prirazeny parametry pro jednotlivy typy. Jen velikosti pouzder. Dik za radu
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Habesan »

Pokud se ten dělič používá také při měření napětí, nejen při měření odporů, tak se 200V dělí 1MΩ, z toho už se dají výkony spočítat.

Při měření odporů se používá jen takové napětí, jaké má k dispozici ze své baterky.
Odhaduju, že ten výkon bude zanedbatelný, a nebude praktický rozdíl mezi 1206 a 0805.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“