Sem patří samozřejmě i přístroje s "utrženým sluchátkem"- bezdrátové, ale vždy dále s okolním světem komunikující po vedení, a to nejen ve veřejných sítích.
Pro telefony GSM a podobné máme samostatnou sekci.
Jestliže má former s namotanou špuličkou - kmitačkou, tak už to není "typický" telefonní sluchátko - ale je to elektrodynamická vložka (jako všecky kvalitnější sluchátkový měniče).
Typický telefonní vložky jsou elektromagnetický - pevná cívka (někdy dvojitá = na "U" jádru) a buď feromagnetická membrána, nebo na nemagnetický membráně kousek feromagnetika kvůli přenosu síly proměnnýho elmag. pole na membránu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Ty 50R telefonní vložky měly docela slušnou citlivost. Já z ní krystalku měl a fungovala (samozřejmě, že tam byla germaniová hrotová dioda). A pamatuju si, že těch hodnot mi prošlo rukama víc. (50R 55R 75R 220R) Některý měly ze zadu 2 tenký plíšky místo těch dvou soustředných kroužků. Taky se mi do ruky dostal továrně vyrobený bzučák v podobě této vložky. Ta cívka byla vinuta z vyvedeným středem a pak jednoduchý obvod z tranzistorem, kondenzátorem a odporem - Mělo to oproti těm dnešním piezobzučákům příjemný zvuk. V domácích telefonních přístrojích se pak tyto sluchátka nahradily univerzálním piezoelektrickým měničem (v pozici mikrofonu a sluchátka byl použitý ten samý typ)..
EKKAR píše:Jestliže má former s namotanou špuličkou - kmitačkou, tak už to není "typický" telefonní sluchátko
no jasně, přečti si název vlákna . . . "Atypické sluchátko?"
Artaban001 píše:Ty 50R telefonní vložky měly docela slušnou citlivost. Já z ní krystalku měl a fungovala (samozřejmě, že tam byla germaniová hrotová dioda)
. . . a protože to bylo nízkoimpedanční, musela být dioda připojena jen na pár závitech od studeného konce rezonančního obvodu . . . ale hrálo to!
. . . Interprogram Rádio Praha . . . Ekkare pamatuješ si na to ?
Bodejť bych si Interprogram nepamatoval - jednak byl na SV slyšet i dost daleko v zahraničí, druhak se vysílal tady "nám za bukem" z Pohodlí u Litomyšle, třeťak se díky minimální vzdálenosti od vysílače dal tady u nás opravdu chytat na pouhý sluchátka, detektor a cívku zapíchaný do syrový brambory, jak to radil dělat prvorepublikovej návod pro "radioamatéry"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
V roce 1972 vznikl tzv. Interprogram Radio Praha jako specializovaný vícejazyčný pořad, zaměřený na západní Evropu. Šlo o pětihodinový hudební blok, každých 15 minut přerušovaný zprávami v češtině/slovenštině, němčině, francouzštině a angličtině. Později byl program prodloužen a z jazyků přibyla ruština. Interprogram se vysílal na krátkých a středních vlnách, od roku 1976 i na FM, takže byl dobře slyšitelný na území Československa. Vzhledem k tomu, že obsahoval hodně hudby, poslouchali ho i českoslovenští posluchači, přestože byl určen především cizincům.
Zvukaři, ještě existovaly sluchátka 2x27Ω dvě cívečky v sérii, rozměrem, tvarem a impedanci pasovaly do běžného telefonu, neměly dírky jenom velkou nekrytou plechovou membránu...to jako bývalý mechanik VOP65 určitě znáš z vojenských telefonů. A 50Ω fungovala i v krystalce nez napájení, nebo se přibastlil jeden trand a baterka 1.5V.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Jo, stereo sluchátka se vyráběla z hliníkových chráničů sluchu implantaci elektrodynamických mikrofonních vložek, vypadaly sice jak z tanku ale hrálo to...V obchodech byly leda Tesla a sem-tam Unitra, v Tuzexu vzácně Aiwa za půl výplaty. Natož dnes...chrániče zn.3M například vypadají jak ze soňácké výrobní linky ale kdopak by se trápil s přestavbou na audio. Společnost spotřeby, bastlení upadá.
http://www.zbozi.cz/?typ=produkty&q=chr ... nasli-jsme
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
OK1HGA: Na tý krystalce jsem neměl žádnou cívku - nechcelo se mi s ní vinout. Bylo to jen sluchátko v sérii s diodou. Jeden konec byl připojen na radiátor, druhý na zemnící kolík u zásuvky. Hlála tam hlavně Hvězda (dnešní Radiojournál, co vysílá na DV). Pak až jsem do krabičky od Tictacu zabudoval zdvojovač (paralelní diodový - kondenzátory byly tuším, že 10nF), tak ta krystalka utáhla večer i reproduktor. Pak mě to přestalo bavit a asi rok to ze srandy živilo digitální budík s LCD.
Jinak ty klasický sluchátkový vložky uměly dost nahlas ječet - jednou, když tady někdo blbě zavěsil telefon, tak to pištění bylo slyšet po celým baráku. Telefon jsem zaklapl a chvíli po tom volala operátorka z ústředny, že si máme pořádně zavěšovat telefon..
Artaban001 píše:Hlála tam hlavně Hvězda (dnešní Radiojournál, co vysílá na DV). Pak až jsem do krabičky od Tictacu zabudoval zdvojovač (paralelní diodový - kondenzátory byly tuším, že 10nF), tak ta krystalka utáhla večer i reproduktor.
no jo, když jsi měl Topolnou "za barákem" . . .
U nás to byl zase vysílač Litomyšl-Pohodlí a ten vysílal "Interprogram Rádio Praha".
Vono to sluchátko 2x27Ω pro vojenské telefony vypadalo asi tak jak na fotce vpravo, vlevo je běžné 3 FE 526 01 s jednou cívkou 50Ω (zapouzdřené, nerozebíratelné) pro linkový telefon...dalo se použít pro krystalku náhradou za vysokoimpedanční 2x2000Ω s použitím adaptoru na baterii jenomže to ztrácelo půvab provozu bez napájení.