Prosím poraďte spínací prvek
Moderátor: Moderátoři
Prosím poraďte spínací prvek
Mám veliký problém a s důvěrou se na vás obracím. Konstruuji něco na bakalářku a teď teprve jsem si uvědomil, že spínací prvek který mám v návrhu je možná nevhodný? ( http://www.gme.cz/moc3020m-p523-032 ). Potřebuju tím spínat (řídit výkon) topné spirály o výkonu 150W (150/220 = 0.68A). GME píše že to prý má umět sepnout améru, ale nějak se mi tomu nechce věřit (plastové pouzdro ..)
Situace v bodech:
- AVR atmega (TTL logika -> posíleno spínacím tranzistorem) musí být schopná sepnou po každém průchodu nulou ve správný čas síťové napětí, tak aby to vypadalo jako na přiloženém obrázku
- potřebuju galvanické oddělení řídících obvodů ad sítě
- přiložený obrázek (screen osciloskopu) jsem pořídil při měření na MOC2030M, a myslel jsem si, že to je moje výkonová součástka, kterou budu řídit výkon do topného tělesa 150W. Teprve teď mi došlo (už kvuli tomu pouzdru) že to je asi utopie?
- pakliže MOC na tohle stačit nebude, poraďte mi prosím součástku, kterou v pondělí seženu třeba v GME, dobastlím na desku a budu fungovat
díky za vaše názory, postřehy
- Přílohy
-
DSO 024.jpg- Měření na MOC3020, takhle bych si to představoval (ale tehdy to nebylo zatížené, jen připnutý osciloskop)
- (43.16 KiB) Staženo 77 x
Co třeba tohleto? http://www.gme.cz/s202s02-p523-158
Tvůj obvod je jen budič a pro vyšší výkony je potřeba za něj připojit výkonovou součástku - triak. V tom SSR by to mělo být všechno zaintegrované.
Pro fázové řízení SSR z odkazu píšou, že spínací pulz musí být aspoň 1ms dlouhý, což máš. Tak by to mělo chodit.
Jestli ti to se SSR nespínalo, chtělo by to nahodit schéma budicího obvodu, který krmíš z Atmelu. Někdy lidi jako spínač používají zapojení, která jako spínač nejsou ideální. Třeba zátěž zapojí do emitoru.
Posílám závěry z právě provedených testů:
1) pokus se spínáním LED v zapojení pro stř obvody se zdařil, svit ledky jsem řídil bez problémů.
2) pokus s připojenou žárovkou 40W - selhal, žárovka nereagovala na řízení, myslím že se ten MOC nevypnul v nule a prostě zůstal sepnutý
EDIT:
3) další pokus, zkusil jsem MOC s 40W žárovkou zapínat a vypínat ve 2s intervalech, ale opět MOC zůstal sepnutý. Takže to v nule očividně nevypíná
EDIT2:
Pro Pavla - většinou ty pulty budou širší než 1ms, v krajních poloze (nejhorší případ) bude nejužší pulz právě 1ms (to odpovídá nejnižšímu výkonu). Mám v plánu ten výkon mít odstupňovaný po ms v rozsahu 0 (vypnuto) až 10 ms (plně zapnuto)
Přikládám schéma zapojení té mojí silové výstupní desky (v horní části je ten MOC)
- Přílohy
-
Vystupy.png- MOC3010M - silová deska
- (106.9 KiB) Staženo 124 x
Možná máš ty pulzy až moc široké a přelezou do opačné půlvlny. Pak by to asi chtělo nějaký derivační článek - prostě kondenzátor, který zkrátí pulz.
A nebo třeba ti ten strmý pulz při sepnutí poplete ten jednočip.
PavelFF píše:A když přizemníš bázi T4, to už to zhasne?
Možná máš ty pulzy až moc široké a přelezou do opačné půlvlny. Pak by to asi chtělo nějaký derivační článek - prostě kondenzátor, který zkrátí pulz.
tuhle teorii vyvrátí pokus č 3 kde jsem přiváděl na tu bázi obdélník 2s high 2s low nebo se pletu ?
Takže co teď ? Zkusím ještě jeden pokus, přemostit ten T4 a přizemnit přímo OK1 ručně.
Když to nevyjde, asi musím vyměnit součástku .. jsem nakloněn výměně té součástky za jinou s třeba větší výkonovou rezervou.
EDIT:
takže pokus opět nevyšel. Přizemnil jsem tu nožku přímo bez tranzistoru. Světlo se zaplo ale po odstranění země už se nevyplo ...
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána. Používej konečně tlačítko
nad a pod vláknem!Hill