Prosím poraďte spínací prvek

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
slav3k

#16 Příspěvek od slav3k »

Poslední provedený pokus - odpájel jsem uplně ten tranzistor T4 (myslel jsem jestli třeba nemá nějaký svod) a zemnící nožku MOCu jsem přizemnil drátem. MOC opět sepnul ale po odstranění uzemnění (drátu) už nevypnul. Tedy závěr je že ten MOC3020 opravdu není schopen rozepnout při takové zátěži.

Poradíte nějakou konkrétní součástku která vyřeší můj problém ?
slav3k

#17 Příspěvek od slav3k »

HILL: Díky za poznámku, možná o důvod víc ten spínací prvek předimenzovat
slav3k

#18 Příspěvek od slav3k »

Kamarád mi právě donesl dvojici N-kanál mosfetů. Kdybych je zapojil antiparalelně, a budil bych to tím MOC3020 mohlo by mi to stačit? nebo mám šáhnout po něčem jiném ??
slav3k

#19 Příspěvek od slav3k »

Kamarád mi právě donesl dvojici N-kanál mosfetů. Kdybych je zapojil antiparalelně, a budil bych to tím MOC3020 mohlo by mi to stačit? nebo mám šáhnout po něčem jiném ?? P9NK50Z
PavelFF

#20 Příspěvek od PavelFF »

Důvody k předimenzování jsou vždy. Dimenzování vás asi na škole učili.
Pro zajímavost: Tvůj budič má dovolenou výkonovou ztrátu asi 0,3W zastudena. Úbytek na spínači je asi 2 až 3V. Tak si spočítej, jaký výkon na něm udělá spotřebič 150W.
Těžce ho přetěžuješ. Údaj v datašítu, že snese 1A platí pro mnohem kratší pulz. Je to aspoň další zkušenost.

EDIT: Jak ty mosfety zapojíš? Nejlepší by bylo dodržet doporučení z datašítu a dát tam co tam patří. Nemají tam nakreslené mosfety.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Spínej zátěž pomocí nějakého BT134-600 nebo BT136-600 a zapoj ho na výstup optotriaku podle třeba katalogového zapojení na obr.5, 6 nebo 7.

Nějak jsem nikde nevyčetl. že by MOC3020 byl dimenzovaný na trvalý efektivní proud přes 100 mA (proud 1A vydrží jen, když spíná na dobu max. 10ms, to znamená jednu půlperiodu a pak musí nejméně deset půlperiod vynechat). Prostě výstup musíš posílit dalším triakem a máš pokoj.
slav3k

#22 Příspěvek od slav3k »

Napadlo mě ještě, ten triak buzený MOCEM se mi líbí. Avšak nemůžu se v datasheetu dočíst jaký je čas sepnutí/vypnutí takového triaku. Ze zkušenosti, nevíte někdo, řádově jestli se jedná o desítky us nebo tak ?

Edit: další věc co mě napadla je, jak to bude se spínáním bezprostředně po průchodu nulou. To si všechno ale asi ověřím v laboratoři hezky s osciloskopem.
Naposledy upravil(a) slav3k dne 18 kvě 2014, 14:43, celkem upraveno 1 x.
Sesi

#23 Příspěvek od Sesi »

Tyhle optotriaky řady MOC30.. jsou určeny hlavně pro řízení tyristorů/triaků, nejsou navrženy pro přímé spínání zátěže. V datasheetech to obvykle bývá uvedeno, MOC3020 od Texas Instruments sice ne, ale třeba dataheeety různých obvodů MOC30..(3020 také) od Fairchildu (podobně Motorola/ON Semi) uvádí:
"This optoisolator should not be used to drive a load directly. It is intended to be a trigger device only."

Možná ti nevypne, protože je překročena povolená hodnota dV/dt. Asi by pomohl RC snubber k tomu optoriaku, ale zase musíš řešit spínání, abys nábojem kondenzátoru ve snubberu ten optotriak nepřetěžoval(zvolit vhodně R). Kromě toho trvalý proud tvé zátěže je prostě příliš pro tenhle optotriak.
Existují optotriaky v DIP pouzdře, které jsou stavěné na přímé spínání nějaké menší síťové zátěže řekněme do 150-200W (žárovky, solenoidy, ventilátory,...), např. Sharp PR29MF.../PR39MF... (400/600V, 0,9Arms, jsou verze spínající v nule nebo běžné). A nejsou tak drahé. A nebo jak radí Hill - klasicky spínat tím optotriakem větší triak dle dataheetu.
PavelFF

#24 Příspěvek od PavelFF »

Hodnotou dV/dt to asi nebude. Vždyť je to na počátku sinusovky. To bude tím, že se to přehřeje jako prase pak už se to chová jako celovodič. Je spíš záhadou, jaktože to přežije týrání a při dalším pokusu znovu sepne až po prvotním impulzu. Čekal bych spíš, že to udělá trvalý spoj jednou pro vždy.
ohryzek36

#25 Příspěvek od ohryzek36 »

Může to být tím přehřátím - často řeším triaky, co se po delším používání (třeba po půl hodině) už nevypnou a vedou pořád - třeba jenom částečně (motor se pak točí pomalu, ventilátor ho neuchladí a on shoří...). Po vychladnutí zase fungují - zkouším je trafopájkou.

V tomto případě by bylo pochopitelně rozumné použít externí triak.
PavelFF

#26 Příspěvek od PavelFF »

Jako mlaďoch jsem u nás našel na skládce v opuštěném písáku místo, kam vyhazovala nějaká opravna televizorů vadné součástky. Elektronky plavaly po vodě mezi žabkami. Pro mě to bylo jako hledat poklad, protože to bylo zasypané v písku. Ale bylo tam mj. spousta tyristorů KT206/600, které byly sice vyhozené ale při zběžném testu zastudena a při malém napětí se mnohé jevily být v pořádku. Tyristory jsou asi dost choulostivé mršky. Je známo, že mají obrovskou závislost Ig na teplotě. Takže v určitém případě, při vysoké teplotě už možná ani žádné Ig nepotřebují a spínají si samy od sebe.
slav3k

#27 Příspěvek od slav3k »

Zkrátka a dobře, zítra koupím pro jistotu nový MOC pro glavanické oddělení a buzení následného triaku, který řádně předimenzuju. A snad to už bude spolehlivé řešení.

díky za rady
PavelFF

#28 Příspěvek od PavelFF »

Spolehlivé to bude. Ještě bys měl doplnit nějaký odrušovací člen. Při fázovém řízení vzniká rušení.
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

Jestli netrváš na spojité regulaci (a to u tělesa v akvárku opravdu nemusíš, má značnou tepelnou setrvačnost), použij místo MOC3020 nějaký MOC3060. Ten spíná v nule, vypíná v nule, tedy pouští vždy téměř celou půlperiodu, samozřejmě nějaké to napětí na něm v ten okamžik vždy je, ale vznikající rušení lze odchytit obyčejným odrušovacím kondíkem pro vrtačku dost účinně.
Naproti tomu 50% výkonu při fázové regulaci způsobuje takovou úroveň rušení, že s jeho potlačením budeš mít daleko větší starosti.
Osobně bych kašlal na fázové řízení a prostě tam nastavil hysterezi řekněme 1,5°C a pustil na T4 jedničku při dejme tomu 17,5°C a nulu, až teplota dosáhne 19°C. O správný okamžik sepnutí a vypnutí se postará optokoppler sám a navíc se nemusím zabývat nějakou tou mikrosekundou na sepnutí a zotavení.

S hysterezí 0,3°C jsem takto udržoval teplotu barevné vývojky jak při vyvolávání negativů, tak při pozitivním procesu, pomocí topidla 300W v pomocné lázni s mícháním, ve které byly zavěšené misky s vývojkou a přerušovacím ustalovačem, u dalšího ustalovače už nebyla teplota tak důležitá... a těleso spínalo tyratronové relé, při procesu 30±0,25°C (měřeno ve vývojce) typicky půldruhé minuty zapnuto, pak dvě až čtyři minuty vypnuto. Přesnost byla naprosto dostatečná, proto na jemnější regulaci nikdy nedošlo.
Ty máš v akvárku té vody určitě daleko víc, než těch mých 6 litrů, tak i ty intervaly budou delší, případně můžeš zmenšit hysterezi a řídit přesněji, například 30 period zapnuto, 60 period vypnuto. Ale počítat je kvůli tomu nemusíš, teplotu určitě vyhodnocuješ podle výstupního signálu nějakého čidla.
slav3k

#30 Příspěvek od slav3k »

Jo taky jsem o tom přemýšlel, vykašlat se na fázové řízení = velké rušení a raději to spínat po celých půlvlnách. Myslím že to bude dost jemné, nejmenší možný výkon je 1:99 což je skoro až zbytečně jemné.

Pro doplnění - můj systém má obvod pro detekci průchodu napětí nulou (takový bastlík s optočlenem, který zhruba 200us před průchodem generuje přerušení atmeze).

Dále co se týče regulačního algoritmu, budu dělat vícestavové relé .. potřebuju to kvůli škole, aby jim to připadalo dost honosné řešení ..

EDIT: V gme bohužel MOC3060 nemají .. tak to ale nevadí :) mám detekci průchodu nulou, spínání v nule si zařídím s pomocí procesoru a zerocross modulu

EDIT2: V pondělí budu ve školní laboratoři bastlit dopoledne až večer tady tuto věc. Možná sem postnu nějaký příspěvek, když práce nepůjde dobře, popř screen z osciloskopu, když třeba vše dobře půjde :)

EDIT3: mohu se zeptat co s tím odrušováním? Mám tam udělat takovou tu konstrukci se třemi kondenzátory X a Y a dvě tlumivky? Jak tyto prvky zvolit ? Nebo jak nejjednoduššeji se s tím porvat?

EDIT4: Tak jsem našel v gme nějaký jiný MOC co má údajně zerocrossing. http://www.gme.cz/img/cache/doc/523/095 ... heet-2.pdf. Jen mě zajímá jaký rezistor dát do gatu toho triaku co bude za tím (píšou obvykle 180ohm, mě se to zdá nějak málo, to bude asi jen na krátké spínací impulzy že ?)

EDIT5: Proč je aplikace MOC3020 tolik jiná než MOC3041 ??? Mrkněte na aplikační obrázek 12 a 13 http://www.gme.cz/img/cache/doc/523/095/moc3041-datasheet-2.pdf
Naposledy upravil(a) slav3k dne 19 kvě 2014, 16:34, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“