Prosím poraďte spínací prvek

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

Začnu tím omezovacím odporem: musí být tak velký, aby omezil Ig2 po tu dobu, než otevře druhý triak, na spolehlivě bezpečnou hodnotu, ale současně zajistil vždy jeho spolehlivé otevření včas. Uvědom si, že v okamžiku průchodu síťového napětí nulou je na něm napětí v řádu málo jednotek voltů a toto napětí musí tím odporem protlačit alespoň těch pár mA, které otevřou Tc2. Pak už se nic neděje, protože optotriak je sepnutým Tc2 zkratovaný.
Pro BT13x lze použít odpor až 1k, ovšem s ním už musí zapojení "počkat", až okamžitá hodnota napětí sítě dostoupí takové velikosti, aby proud tím odporem omezený spustil Tc2. To samozřejmě vyžaduje delší spouštěcí impuls do OC1 (aby neskončil dřív, než Tc2) a logicky na OC vzniká větší výkonová ztráta.

S odporem do 300Ω (doporučuji raději 1W) to šlape dobře vždy.

Pokud jde o odrušení, použil bych EMC filtr TSK6415, úplně stačí v provedení FS241xx 11, oba triaky bych nechal "plavat" na jeho vývodech.
Ale budu kacíř: já jsem tam měl jen obyčejný "zhášecí" článek RC 100Ω+100nF paralelně ke kontaktům, a nevzpomínám si, že by bylo rušení nějak znát.
slav3k

#32 Příspěvek od slav3k »

No asi to vyřeším tím RC článkem na vývody triaku. Snad to zatím bude stačit. Ty odrušovací členy jsou celkem drahé .. Což jsou ale i fóliové kondenzátory na síťové napětí .. Hrůza, chtěl jsem si vyvést z předu krabičky diodové signálky "jestli je přivedené napětí na jednotlivé zásuvky", ale při cenách kondenzátorů si to asi rozmyslím a dám tam prostě doutnavky ... :)
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Tyto součástky získáš demontáží z vyhozené spotřební elektroniky u kontejneru či ve sběrném dvoře .
slav3k

#34 Příspěvek od slav3k »

Ten odrušovací filtr bych si mohl takhle získat že ? dobrý nápad .. Díky :)
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Jistě , nubude to jako jeden díl , vyřízneš kousek tišťáku , či použiješ jejich návrh DPS .
slav3k

#36 Příspěvek od slav3k »

Tak bohužel .. BT136/800 mám buzené tím MOC3020 a zatím to nejede .. jdeme hledat chybu. Mám tu na stole i nový MOC3041, tan zkusím osadit abych vyloučil, zda jsem neodvařil předtím ten MOC3020.

Zapojení zůstává jak na schéma co jsem postoval výše, jen jsem z fáze přes 220ohm přivedl na vstup MOC3020 a odsut rovnou na Gate toho triaku. toto triak neseplo :(

EDIT: Otázka - můžu testovat sepnutí triaku pouze zátěží 20mA? nebo potřebuje triak větší proud aby se sepnul? (je to LEDka antiparalelně s diodou)

EDIT2: Teď jsem dokonce zkusil následující: napřímo jsem přes 220ohm přivedl na gate síť. fázi jsem přes triak přivedl na výkonovou zátěž 250ohm. Na zátěži jsem měřil napětí a nic .. neseplo ani takto ... Co dělám špatně ? jsem zoufalý .. (BT136-800)

EDIT3: jsem zoufalý, jedu se otočit do GME a koupím hrst různých triaků v naději, že se mi některý podaří sepnout. (nechápu, proč se mi tenhle nespíná, že bych ho příliš trápil teplem při pájení?

už jsem na to nejspíš přišel ... špatně jsem to zapojil. Později dodám schéma, aby když někdo najde tuto diskusi se třeba mohl poučit :)
Hill
Administrátor

#37 Příspěvek od Hill »

Optotriakem spínaný triak se zapojí tak, že z A1 Tc přes odpor řekněme 220 Ω připojíš A1 optočlenu, A2 optočlenu připojíš na G Tc.
Nemůžeš připojit tvrdou fázi na optočlen, to by ti šlo síťové napětí přímo na gTc jen přes těch 220 Ω. To napětí musí zmizet ihned, jak Tc sepne.
Koukni se znovu do katalogového listu na doporučené zapojení (to bez kondenzátoru).

Proud 20 mA je u BT136 na spodní hranici přídržného. Sice v katalogu se uvádí jako typická hodnota 5 mA, ale některé kusy zavírají už při proudu menším, než 15 mA (triaky se suffixem G dokonce při poklesu proudu pod 30 mA).
Takže není na škodu mít při měření výstup zatížený tělesem o příkonu nejméně 25 W (při 230 VAC). Při menším příkonu se úhel otevření triaku zmenšuje právě o tu dobu, kdy okamžitá hodnota proudu zátěží klesne pod hodnotu proudu přídržného.
slav3k

#38 Příspěvek od slav3k »

takhle chutná vítězství. Díky všem zúčastněným za rady a čas :)
Přílohy
DSO 005.jpg
(42.98 KiB) Staženo 100 x
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Kde máš to schema ?
slav3k

#40 Příspěvek od slav3k »

Zde je to schéma :) omlouvám se, ale finishuji se svou prací a času není na zbyt
Přílohy
Vystupy – kopie.png
(127.06 KiB) Staženo 146 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“