Výměna zálohovací baterie v multimetru HP 3457A?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ruprecht

Výměna zálohovací baterie v multimetru HP 3457A?

#1 Příspěvek od Ruprecht »

Pořídil jsem si multimetr HP3457A, kalibrace a nastavení má zálohované lithiovou baterií. Bohužel se nedá určit stáří a další výdrž baterie, takže ji chci pro jistotu vyměnit. Když se ztratí napájení RAM, ztratí se kalibrace, což nechci. Našel jsem na trubce video s výměnou v podobném multimetru, chlapík dává paralelně knoflíkovou 3V s ochrannou diodou, fajn.
Co mi ale není jasné - vyměňovat při zapnutém multimetru? S tím, že RAM je napájena normálně z vnitřního síťového zdroje a knoflík slouží jen jako poslední pojistka při výpadku napájení? Servisní manuál o baterii mlčí... :)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Tak jak to popisuješ, to dává smysl, a obě odpovědi by byly Ano.
Jen se ujisti jaké uzemnění hrotu má tvoje páječka, natvrdo PE, PE přes rezistory, nebo neuzemněně plave.

Kdysi jsem musel dát novou baterii do multimetru podobné kategorie, stará byla mrtvá, takže jsem kalibraci udělat musel. Trvala pár hodin.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ruprecht

#3 Příspěvek od Ruprecht »

Na uzemnění pájky jsem myslel, vezmu na to ERS50 :) Kdysi jsem něco pájel pod napětím a tehdy jsem kontroloval přizemnění hrotu a jestli mě paměť neklame, ERS má nepřizemněný hrot v luftě. Tak snad po hokeji :) Na kalibraci bych potřeboval buď slušný kalibrátor, nebo sadičku dost přesných (a ne úplně obvyklých) přístrojů a k těm nemám přístup.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Já tenkrát potřeboval, aby to vůbec něco ukazovalo, tak jsem to nastavil podle multimetru co jsem měl zrovna v ruce.

ERS má PE přes rezistory (asi nejlepší varianta), alespoň ty kusy, které mi přišly pod ruku. Možná to byla jedna ze změn během výroby.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ruprecht

#5 Příspěvek od Ruprecht »

No tak to zatím skončilo na tom, že mám servisní manuál k rev.A a deska je rev.B :(
Což obnáší přemístěné a přečíslované(!) komponenty na desce a na cestičky nedohlídnu bez téměř kompletní rozborky. Takže akce se odkládá...
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Habesan píše:ERS má PE přes rezistory (asi nejlepší varianta), alespoň ty kusy, které mi přišly pod ruku. Možná to byla jedna ze změn během výroby.

"ESD" varianty spajkovacich stanic Solomon (SL-20ESD, SL-30ESD) maju hrot vyvedeny len na svorku. Potom sa to podla potreby zapoji na PE alebo v tomto pripade necha volne.
Ruprecht

#7 Příspěvek od Ruprecht »

Moje ERS50 to má stejně...
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“