pokrytí RD wifi / stropní wifi anténa 180°
Moderátor: Moderátoři
pokrytí RD wifi / stropní wifi anténa 180°
Ovšem vyzařovací diagram jsem nenašel a úhly 360°/360° mi jsou krajně podezřelé.
Původní myšlenka byla od routeru s wifi (modrá tečka) natáhnout anténu cca 4m kabelem pod SDK strop (červená tečka). Strop mám teď bez opláštění, takže by se anténa dala elegantně ukrýt. Pak jsem se smířil s tím, že bych "stropní" anténu (viz odkaz výše) vystrčil pod SDK. Ale kde vhodnou anténu najít?
Prioritně jsem nechtěl dávat další AP (další krám, spotřeba...) - 4m koax snad nebude mít moc velký útlum.
Půdorys domu je v příloze. Rozměry berte jako informativní - oni když to stavěli tak asi neměli metr, takže je to tak +/-1m.
- Přílohy
-
pudorys_wifi2.jpg- (112.24 KiB) Staženo 91 x
- serviceman
Navíc "pendrek" u routeru má nejvyšší vyzářený výkon v kolmé rovině a tedy o patro níž to taky bude na štíru. Před 3mi týdny jsem s tím zápasil na strejdově chalupě.
Ad Ubiquiti) Mám od nich klienta na střeše a ten je super. Ale s tímhle zařízením mám taky zkušenost a do baráku mi to nesmí. Totiž si nainstaluješ program na PC a tím to spravuješ. Jakmile ale přeinstaluješ PC, máš smůlu. Ten jejich program se k tomu už nepřipojí a IP adresu se nedozvíš. Stejně to nemá webové rozhraní. No prostě první nastavení lze - pak už nikdy. Asi jako netatmo od Applu - to je taky výrobek úplně na 3,14ču.
Možná bych dal druhé AP do toho místa, ale to pořád neřeší problém s anténou. Pendrekem neumím pokrýt dvě patra nad sebou.
Zkus mrknout sem
Ale i tak si myslím, že jednou anténou to s perfektní kvalitou prostě pokrýt nelze - je to vždy o nějakém kompromisu a hlavně citlivosti přijímačů
Sám mám doma dvě bastl antény (něco v tomto stylu http://www.antennamagus.com/blog/216/ma ... fi-antenna ), které jsou metr od sebe a každá pokrývá půlku obydlí. Takže mít na routeru dva konektory a natáhnout v rozumné délce dvě antény.
A) 1 AP na každém podlaží... Tj. 2 AP + router. To jsem zrovna moc nechtěl...
B) Použít AP s dvěma anténami a dvě home-made biquad antény otočené s sobě zády o 90°.
C) koupim tu stropní anténu od pacifiku, dám AP přímo k ní a zkusím, jak se to bude chovat.
Chtěl bych vidět ten pacific uvnitř, ono už z logiky věci vzít 3dBi anténu a k ní připojit čtyři metry 5mm kabelu + dva konektory? Aby tam uvnitř nebyl pendrek bez té gumy
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale ještě mě napadla jedna věc - jak se chová AP s MIMO technologií (tj.2 antény), když ty antény budou poměrně daleko od sebe? Že bych vzal dvě panelky, každou bych dal strop 2.NP v jiném pokoji a tedy jedním AP pokryl celkem dobře obě místnosti?
S tou rychlostí je to tak, že mám celkem rychlé připojení (komunitní síť, 5GHz) a navíc mám doma na síti NAS server. Primárně používám kabely, ale třeba na tablet a pod. lze jen wifi a navíc - kdo ví, co bude za 5 let, že?
Zkoušel jsem s tabletem (Lenovo) měřit sílu signálu po baráku a je to fakt duchařina. Ale každopádně 15cm cihla je OK, 30cm cihla ještě celkem jde, 45cm tvárnice to spolehlivě zabije. Vyzařování pendreku mimo hlavní rovinu je fakt mizerný. A ten pacifik bude asi fakt pendrek ve futrálu. Co by tam taky bylo jiného, že?
Místo pro router je víceméně dané - bude tam "skříň" s POE, routerem, NASem, tiskárnou... Ale pokud bych přidal druhé AP s dvěma anténami, můžu dát vlastně na "libovolné" místo. A wifi v routeru použít např. k pokrytí schodiště (a WC) a nebo jednu panelku vystrčit ven a pokrýt luxusně zahradu.
Ty PCB antény vypadají, že by byly pěkně placatý. Něco jsem hledal... Nemáš odkaz na motiv PCB pro "malý" zisk?
Dá se koax. konektor nakrimpovat i bez spec.kleští? Asi ne, co?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
_luky_ píše:Njn, hranatá bílá placka je panelová anténa s úhlem 60-80°, což je prostě málo. Viděl jsem nějaké vyzařovací diagramy a do stran to fakt moc "nesvítí".
To máš pravdu, jenže odrazy se postarají o celkové pokrytí. Kupodivu třeba o patro níže kolmo na vyzařovací diagram bílé placky přes železobetonový překlady mám super signál.
Nicméně já se na podobný experiment chystám taky, pak podám hlášení.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]