PU500, vadnej depréz

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

PU500, vadnej depréz

#1 Příspěvek od Celeron »

Odešl mě PU500. Zjistil jsem, že lankový přívod do měřícího systému má nekonečno. Tak jsem vybádal, jak se dostat k a jak systém vyndat. Leží mi to pod lupou s 6 x zvětšením, svítím a čumím do toho, měřím a záhada. Obě, tedy přední a zadní spirála OK. Z obou stran je odporově vše OK až k připájení vývodu vlastní cívky tím velejemným drátkem. Přívod do cívky uhnilej ani ulomenej není, špičkou párátka v pájení drží a na vlastním vinutí taky. Cívka viditelně poškozená není, barva normální. Měřák odešel ze dne na den bez jakýhokoliv přetížení, do poslední doby měřil a při dalším zapnutí nic.
Co se tomu mohlo proboha stát? Setkal jste se někdo s přerušenou cívkou měřáku někde ve vlastním samonosným vinutí? Já teda ne...
Kdysi jsem měl ještě jeden, kterej měl rozlámanej přepínač. Jenže kde je, a už vůbec nevím, zda jsem ho nehodil do šmelcu...
Nemáte náhodou někdo náhodou vrak s systémem? Není čistě náhodou v Blansku a okolí nějakej soukromníček, co to servisuje? Ručkovej měřák je občas potřeba i v tikitální éře.
Díky
Jirka
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Naprosto běžná závada. Buď je blbě odstraněný lak z pájeného vývodu cívky, nebo se to přerušilo někde uvnitř vinutí. Někdy se to dá najít a pomůže pocínování vývodu s pomocí nějakého kvalitního tavidla.

Jestli to teď má při měření běžným ohmmetrem nekonečno, zkus to změřit při 100 nebo 500V (PU370, 371...). Někdy se to "propálí" a bude nějakou dobu fungovat. Pokud se to nepropálí a PU370 bude třeba kolísat na pár MΩ, můžeš za naprosté tmy zkusit najít, kde vada je, bude to tam slabě svítit.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Propájení jsem zkoušel několikrát, nic.
Mám PU182 Digitální 500V Megmet, zkusím to s tím střelit. Ale možná že jsem to našel. PU500 celkem dost mlátílo při přepínání rozsahů ručkou o oba dorazy. Myslím si, že to vždy nechytnou ty papírový stavitelný praporky a samonoska cívka bouchne o hranu ukončení vzduchový mezery. V jednom nístě to vypada jako naklepaný. Zkusím nalýzt ten druhej vadnej a uvidíme.
Díky za info
Jirka
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Jestli má ten PU182 měřící proud okolo 100uA, a jestli je to někde na povrchu vinutí, mohlo by to být celkem vidět. Chce to tmu a pořádně si počkat, až člověk v té tmě něco uvidí. Jeden historický systém jsem dočasně opravil kapkou stříbrného laku na vadné místo, zatím drží 3. rok bez problému a i přesnost má vyhovující.
Otkundes

#5 Příspěvek od Otkundes »

Nevím jak je dělán měřící systém PU500. Ale nedávno se mi stalo, že mi ze dne na den přestal ukazovat panelový přístroj MP40. Po rozebrání jsem zjistil, že systém byl "doladěn" na požadované parametry předřadníkem. Tvořil ho odporový drátek, svinutý do tvaru spirálky, připájený jedním koncem k přívodní svorce a druhým koncem přímo ke spirálce otočného systému, hned pod nulovacím knoflíkem (tvaru šroubku). A ten justovací odpůrek, umístěný pod systémem, po letech ve spoji zkorodoval a upadl od svorky. Tak mě napadá, zda i ve Vašem případě, nebyl základní rozsah měřícího systému v Metře zkalibrován obdobně a nejde o obdobnou závadu.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Nejde, měřil jsem přímo samonosnou cívku deprézu. K ní je to z obou stran ok.
Jirka
oravan

#7 Příspěvek od oravan »

niekde by som mohol mať vrak PU500 mám dva meráčiky ale nejdu rovnako neviem prečo ale ten vrak ak chceš tak nejako sa dohodneme
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Na opravu zkus dotaz na pribyl.elektro@quick.cz
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

oravan píše:niekde by som mohol mať vrak PU500 mám dva meráčiky ale nejdu rovnako neviem prečo ale ten vrak ak chceš tak nejako sa dohodneme

Díky za nabídku. Mě by stačil jeden ale musel bys zkusit, zda má v pořádku měřící systém. Když ho rozděláš jako se mění baterka, tak nahoře u válečku za systémem jsou na plošáku dva pájecí body na který jdou modrý a bílý slabý lanka od systému. Musí se jeden odpojit, protože elektronika má odpor kolem 5 kilo a kolik má systém netuším, ale řádově asi 10x míň. Otázka ale je, kolik bude pošta ze Slovenska a co za to, novej analog se prodáva v Česku za cca 1000,-
Dej vědět.
Díky jjilek za tip, zkusil jsem mu napsat.
Jirka
oravan

#10 Příspěvek od oravan »

ten vrak ti zadara dám len to poštovne treba zistit to bude asi pálka
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Zatím vyčkej. Posledně mě stál balík asi 300, tedy cca 11-12E a platba na Slovensko taky stojí dost a další jak bych ti to platil.
Díky
Jirka
oravan

#12 Příspěvek od oravan »

vravím že zadarmo ti to pošlem alebo syn pracuje v česku tak ak pride domov tak by to mohol vziat a poslat u vas
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

SZ
Jirka
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jjilek »

Mám nepoužitý PU 521 bez teplotních sond. Snad má stejný systém, takže by Ti pro opravu mohl vyhovovat. Může být Tvůj za cca 100,- Kč vč. pošty.
Protože mám ještě jeden, také bez příslušenství, uvítal bych nabídku příslušenství, pokud u někoho zůstalo po vadném přístroji.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“