Žltá farba na drevo

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
NEONI

Žltá farba na drevo

#1 Příspěvek od NEONI »

Dobrý deň panstvo,
Vie mi niekto poradiť kde sa dá kúpiť(prípadne výrobcu,názov výrobku)farba,ktorá je použitá na predávaných drevených rebríkoch,alebo ktorá sa používala pred mnohými rokmi na základný náter drevených okien(výrobcom)?Je to žltý odtieň.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Nebyl to Lazurit palisandr?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Asi to byla nějaká lazura na dřevo, ale palisandr určitě ne, ten je téměř černý.
Sandal

#4 Příspěvek od Sandal »

Žebříky se matlali odstínem Pinie.Vzal bych to lihovým mořidlem.Mořený dřevo je nejhezčí :wink:
http://www.druchema.cz/cz/katalog/hobby ... 500ml.html
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

V pravěku se vše dřevěné natíralo lazurou jmenovalo se to LUXOL. Dnes mám v regálu s barvami Luxol Extra s UV filterem, který se celkem osvědčil a je k dostání snad ve všech BauBau v různých barevách, ale žádný nátěr není na věky :(
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Starej bolševickej Luxol byl jiná káva než ty dnešní. Omylem jsme někdy v r. 1987 koupili já i brácha každý 3 velký pixly (asi 9kg) mahagonu a pak zjistili, že na plot stačí necelá jedna. Tak ten plot jednou za 5-7 let natřu a je furt jak novej.
Naproti tomu zahradní nábytek pokud nenatřu současnou Luxol pínijí každej rok, na podzim je normálně vopršelej.
Prý se do starýho dávala nějaká neeko srágora, která ho dělala o několik řádů kvalitnějším...
Jirka
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Zrovnatak brečí naše mamina . Natřela si venkovní sezení nějakým udržovacím nátěrem a nyní máme po dešti krásně žluté fleky na dlažbě . :roll:
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:Prý se do starýho dávala nějaká neeko srágora, která ho dělala o několik řádů kvalitnějším...
Jirka

Říkalo se té srágoře lněný olej nebo-li fermež.
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

Ve starém Luxolu bylo ještě něco jiného - jedovatého, proto se později nedoporučoval do interiéru a vyvinul se nový, v důsledku toho už ne tak kvalitní... V rámci ptydepe to výrobce samozřejmě prezentuje jako pokrok.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

No a ten nový už asi jedovatý není, už ses napil ? :lol:
Šlo hlavně o těkavou látku a EU normy.
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Nejtrvanlivější je nátěr fenolem (karbolou),co se používá na pražce nebo i vyjeťákem.Nevýhody jsou předem definovaná barva,dočasná špinivost a dýl trvající smrad.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

p32 píše:
Celeron píše:Prý se do starýho dávala nějaká neeko srágora, která ho dělala o několik řádů kvalitnějším...
Jirka

Říkalo se té srágoře lněný olej nebo-li fermež.

Proč by tahle příroda měla někomu vadit? To bude spíš to co píše servicemam. Jo jinak si vzpomínám, že starým Luxolem šlo natírat i železo, s novým ani náhodou. Starýho mám na plot do konce života. A ta změna nebyla až s EU, bylo to dřív, dost brzo po sametu.
Na železný vrata jsem měl i lepší svinstvo, Plumbinol ale to jsem sám uznal, že by to byla prasárna ho použít. Tak jsem je dal opískovat a natřel dnes tolik propagovanou barvou na kov 3 v 1. No a ty vrata z pod barvy vesele na několika místech rezaťej. Když je děda natřel Plumbinolem, nerezly nikdy...
Jirka
serviceman

#13 Příspěvek od serviceman »

Plumbinol obsahoval olovo (Pb), stejně jako minium (suřík - stále se prodává) - na kov nepřekonatelné. Mimochodem, před časem jsem měl zprávu z výzkumného ústavu barev a laků, kde testovali různé barvy a Industrol byl z toho stále nejlepší. Je to ale holt pracnější, základovka atd., žádný einfach.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Plumbinol neobsahoval olovo , ale suřík .
ZVUK2000

#15 Příspěvek od ZVUK2000 »

BOBOBO píše:Plumbinol neobsahoval olovo , ale suřík .

A proč nese název odvozený od olova?
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“