Toroidní transformátor 15V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bobob

Toroidní transformátor 15V

#1 Příspěvek od bobob »

Ahoj,

prosím o radu - mám toroidní transformátor 230V/2x15V 75VA
Potřebuji jedno vinutí použít pro napájení zařízení (vlakové vyhýbky), které potřebuje 15V AC a druhé vinutí usměrnit a upravit napětí pro napájení příslušenství (pravděpodobně na 12V, možná i méně)

Jde mi o připojení transformátoru. Vybavit primární i sekundární vinutí pojistkou je jasné (zde jsem se dočetl že je lepší dát pojistku 2-4x pro vyšší proud než který protéká), ale na netu jsem se dočetl o nutnosti použít "softstartu" pro tor. tranformátor. Jeden píše až od 500VA, druhý píše pro každé a třetí aby se z toho .....

Tak by mne zajímalo, jak to vlastně je.

Díky za info
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Pro 75VA není softstart potřeba. Pojistky na sekundár bych nedával, stačí patřičně dimenzovaná pojistka na primár. Její hodnota bývá uvedena na výrobním štítku transformátoru.
bobob

#3 Příspěvek od bobob »

Díky za odpověď.

Ještě detail - jak je to s bezpečným zapojením transformátoru?
Krabice na něj je plastová, pevně uzavřená. Je nutné něco připojovat na uzemnění? Může se stát u tohoto transformátoru nějaký problém, kdy by se dostalo napětí sítě na sekundární vinutí?

Bude napájet modely vlaků, takže kovové koleje apod. a nechci nějakou nepříjemnost.

Díky
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Při přehřátí nebo mezizávitovém zkratu, který primární pojistka nevypne, se to někdy stává.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Záleží na tom, co je na štítku toroidu. Pokud nemá na sobě symbol čtvereček v čtverečku, (dvojtá izolace), tak to nemůžeš na kolejiště použít. Pokud by se na kolej náhodou dostal potenciál sítě, tak by koleje byly proti nulovaným či uzeměným předmětům v okolí životu nebezpečný. Pokud má dvojtou izolaci, tak musíš zajistit, aby se nikdy nemohl nějaký drát na primární straně dotknout čehokoliv na sekundární. Jestli nevíš jak, tak si to dej radši udělat nebo aspoň zkontrolovat elektrikářovi, či jiný elektrotechnicky kvalifikovaný osobě.
Jirka
bobob

#6 Příspěvek od bobob »

Na štítku není nic víc než údaje, které jsem psal nahoře. Žádné symboly ani nějaké normy. Takže na ten transformátor radši hážu bobek s ohledem na bezpečnost.

Vyhrabal jsem ještě obyčejný, zalitý, stejný jako na odkazu níže.
http://www.gme.cz/ei-transformator-do-d ... 5-p610-828

Tenhle lze použít?
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

Ten taky nemá dvojitou izolaci.. :cry:
patrikvarga

#8 Příspěvek od patrikvarga »

Prečo by mal niekto na zaliatom trafe do DPS udavať značku dvojitej izolácie ?
Stačí ENEC-Zeichen des VDE
Naposledy upravil(a) patrikvarga dne 30 kvě 2014, 11:21, celkem upraveno 1 x.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

patrikvarga píše:Prečo by mal niekto na zaliatom trafe do DPS udavať značku dvojitej izolácie ?
Aby mu zákazník uvěřil, že tu zkoušku na 4kV udělal.
Naposledy upravil(a) Habesan dne 30 kvě 2014, 12:03, celkem upraveno 1 x.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
jova1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova1 »

A co ta značka bezpečnostního oddělovacího transformátoru v podobě trafa v pavéze vpravo nahoře?
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Když bude GND na ty koleje spojený s PE,tak to vyrazí chránič nebo i jistič,pokud se s trafem něco stane.A v případě vypadlýho 16A jističe to bude na součástkách i trafu dobře vidět :D
bobob

#12 Příspěvek od bobob »

Jenom upřesním, aby to bylo jasné:

- zdroj chci používat pro přehazování vyhýbek (dráty jsou v plastovém bazemku s cívkami vedle vyhybky a nemají kontakt s vlastní kolejnící - tahá za to plastové táhlo)

- samotné koleje jsou napájeny dcc signálem s origo centrálou, zesiloivačem a zdrojem. Nelze je spojit s ničím jiným, protože v případě prolbému by mohlo být po centrále a všech lokomotivách (resp. dekodérech) na kolejích.

- zdroj by dále měl po usměrnění napájet semafory, osvětlení apod. doplňky.

- nevím, jestli to má na něco vliv, ale bydlím v bytě nakresleném v dobách minulých, takže jediná ochrana je jistič (pro zásuvky 16A) a nula spojená se zemnícím kontaktem v zásuvkách. proudový chránič není. Mám tedy obavu, že v případě jakéhokoliv problému s napájením bude pozdě až zareaguje 16A jistič.

Co by jste mi doporučili za napájení, aby to bylo bezpečné pro kohokoliv, kdo si s tím bude hrát? Uzavření transformátoru v bezpečné krabici je mi jasné.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Minimálně to musí bejt napáječ s trafem splňujícím požadavky na bezpečnostní třídu "B", tj s izolací mezi primárem a všema ostatníma vodivýma částma schopnou vydržet po dobu nejméně 1 minuty zkušební napětí 4000V.

Takový trafo je předepsaný pro všecky hračky a vůbec obvody, kde se používají na sekundární straně buď přímo vodivý části pod proudem přístupný volnýmu dotyku lidskou rukou (kolejivo), nebo kde jsou použitý izolační materiály a vzdálenosti nevyhovující pro požadavek bezpečný izolace od síťovýho napětí - to jsou právě všecky ty modelový návěstidla, svítidla, přestavníky...

Takže: POKUD na tom toroidu není označení aspoň pro tu dvojitou izolaci = jak už padlo vejš, "čtvereček ve čtverečku" nebo přímo na štítku není napsáno "Safety class B" případně "Bezepčnostní transformátor třída B", podle platnejch elektro norem HO NA NAPÁJENÍ KOLEJIŠTĚ POUŽÍT NESMÍŠ.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bobob

#14 Příspěvek od bobob »

Ok, díky za objasnění.

Koukněte prosím na list k toroidu z GM

http://www.gme.cz/img/cache/doc/610/879 ... heet-1.pdf

na 3. stránce je INSULATION CLASS: CLASS B

Takže ten lze použít bezpečně?
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Chobotům po jistý zkušenosti už nevěřím ani pozdravení - nakupujou neskutečnou sr.ačku a vydávají ji za normální zboží. Pokud potřebuješ opravdu bezpečnostní trafo, obrať se na firmu, která se zabývá přímo výrobou traf a garantuje jejich parametry včetně bezpečnosti - například ex-Tesla Blatná: http://www.blatna.cz/tbp/
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“