Regulace teploty tavení olova.
Moderátor: Moderátoři
To znamená, že při zvětšování teploty (zvětšování odporu PT100) se snižuje napětí na pinu 14 a tranzistor (NPN) rozepne a relé odpadne.
edit:Když tranzistor rozepne, LED zhasne a optočlen také rozepne.
Není to tak?
...a byly to přece jen "užovky"
masar píše:To by mělo tu nevýhodu, že když by jsi vypnul jen regulátor a obvod topení nechal zapnutý, topilo by to pořád.
Proto jsem ti nakreslil tu variantu bez tranzistoru.
Ale lze to řešit i jinými způsoby. První z nich by měl být - zapojit správně podle schematu.
edit: Po opětovném prohlídnutí schéma musím říct, že to máš zapojené správně a funkce regulátoru mi také vychází opačná, tedy "chladící". Důvod zatím neznám. Funkci lze obrátit nejjednodušeji změnou napájecího bodu odporu 2k u trimru P1 z +9V na -9V a také 8k2 u P3.
To mám jednoduše prohodit napájení plus 9V s mínusem 9V? Co na to řeknou polovodiče?
stasek píše:To mám jednoduše prohodit napájení plus 9V s mínusem 9V? Co na to řeknou polovodiče? Tak ten autor je nějakej divnej.
V žádném případě, psal jsem, že jen v těch dvou bodech.
Autor divnej není, má pravdu.
Já myslím, že když se ta napětí pohybují tak, jak jsem nakreslil podle těch šipek, tak není třeba nic přepojovat. Prostě to musí regulovat dobře a ne opačně, jak jsi tvrdil.
Zapoj opět místo PT100 odporový trimr, nastav ho přibližně na 100Ω, P2 nastav na max. odpor, potenciometrem P3 (ne trimrem P3) nastav takovou hodnotu, aby relé právě seplo (LED se také rozsvítí) a potom při zvětšování odporu PT100(trimru) musí to relé zase odpadnout a LED zhasnout.
Jinak je něco špatně někde jinde.