Jak rozlousknout zásuvkový pulzní adaptér?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Jak rozlousknout zásuvkový pulzní adaptér?

#1 Příspěvek od Celeron »

Zkoušel jsem se dostat do adeptéru 12V/1A, taková ta opuchlá dvoukolík zástrčka, co se dává k routerům a APčkám. Cena novýho bude sice asi podobná odprásklýmu švábu pulzáku ale co kdyby to byla jen nějaká blbost?
Všechno zde doporučovaný ale selhalo, svěrák, pomlácení v hadru kladivem, různý páčení. Je to moc placatý a asi se to dostatečně neprohne na prasknutí slepu. Nějakej nápad? Přece mi to nedá, nezjistit, co je uvnitř! :) No v nejhorším, velkej báchamr to jistí! :)
Jirka
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Do adaptérů tluču kladivem normálně bez hadru, tou užší stranou po obvodu spoje, někdy to i dost trvá a rány nejsou zrovna malé, ostatní to obvykle hodnotí, že už je tu zase ta jemná mechanika :-) Případně dávám do spáry plech a poklepu na něj. I přes absenci hadru kladivo na plastu nenechává prakticky žádné stopy.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

vem pilku na železo a v rozích si vyřízni drážku podél dělící roviny.
ve dvou rozích proti sobě, stačí pár milimetrů
a pak vem větší šroubováky a rozlouskneš to jako oříšek . . .
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Do spáry v rohu strčíš nůž a klepneš na něj kladívkem až se prořeže. Až to uděláš se všemi rohy tak už to pak půjde. Popřípadě to nařízneš dál po obvodu. Slepíš to pak vteřinovým lepidlem, jen kapku do každého rohu. Oprava pak není vůbec znatelná.
MATYCH

#5 Příspěvek od MATYCH »

Někdy pomůže strčit do mrazáku,to je pak křehoučké a pak stisknout blitzkami,ale dost rychle,ať se nestačí opět ohřát
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CZJKP1 »

!!!FOTO NA KONCI PŘÍSPĚVKU!!!

Kurňa, co se to děje, je to počasím? Mám taky příhodu z adaptérem, chystám se to sem hodit do nového vlákna od rána, ale když je tu už toto vlákno, tak zbytečné zakládat další.

Router WA-2204A nastavený jako AP, mimo toho ním pouze prochází ethernetový kabel, který končí v mém PC, ten router je tu,,skoro" zbytečný, připojuje se k němu jen máma desktopem (která je o místnost vedle) a já mobilníma telefonama (leč mám internet od operátora, ten si nechávám na cesty), táta občas služebním ntb (na kterém má 3G od firmy), do svého PC má kabel rovnou z routeru od O2, ale prostě když jsme ten internet upravovali na VDSL O2 tak byl router koupený již z předešlého připojení, takže hlavní funkce je ethernetový rozbočovač, protože k tomu PC co má máma v pracovně mohl jít taky ethernetový kabel... Jen se prostě použil, že zbyl, aby se zdělaly již nakoupené komponenty, a nemusel se kupovat ethernetový rozbočovač, neboť nevím, jestli se to dá rozbočit, že se ty žíly dají paralelně...

předevčírem jsem byl ještě pozdě v noci na internetu vše OK... Včera ráno jsem zapnul PC, hlásilo mi to, že nemám v PC zapojený ethernetový kabel, hledám chybu, a koukám na router, tam problikávaly úplně všechny kontrolky jak diví (za běžného provozu blikají pouze dvě), a ještě jaksi ,,šuměl". Router jsem tedy odpojil a znovu připojil, a do odpoledne v pořádku, potom se začal problém opakovat, nepomohlo nic, a dokonce už přestal i vysílat. Vytáhl jsem ze skříně další zbylý WA-2204A (ještě starší revize), vzal adaptér a vyzkoušel s ním tento, a eihle on běží a i vysílá, nutno podotknout, že dosavadně používaný se napájel spínaným adaptérem 12V/1A a ona starší revize se napájí 7.5V adaptér ještě s trafíčkem, takže jsem stejně nainstaloval i ten druhý router, abych to netrápil podpětím, leč je to možná vevnitř stabilizované na konkrétní hodnoty...

Adaptér sem večer změřil, dával 12V, přesto jsem kuchnul, je to typ Senwin SMP012-1120. Začínal jsem asi tak tušit, v čem může být zakopán pes, napadla mě ,,špatná filtrace" a na výstupu impulzní napětí, které elektronice neprospívá. Kondíky sem proto měřil na ESR+C, měřičem od Ruslana, měřil sem ON-BOARD, na primární straně 2ks 10uF/400V mi to nezměřilo, takže hádám, že jsou oba uhnilé, měření zopakuji, až je vypreparuji. Na sekundární straně 2ks 470uF/16V, ukazují 469uF a esr 0.5R...

Nemáš náhodou ten samý zdroj???

Jinak je hrozně vyhřátý a šíleně smrdí, zespod je SMD tranzistor Q2, označení pouzdra J3Y=S8050 a asi by místo něj šel BCW66H s rezervou... Kdyby někdo potřeboval. Já nevím, jestli je OK, zdá se mi že jo, ale ukazuje mi to i mezi CE, když měřím na diody cca 600, ale nevím, jestli tam není náhodou nějaký odpor paralelně, protože je to vespod SMD, schéma jsem nenašel... Taky je tam zenerka ZD1 a nevím, na jaké je napětí, a jestli je OK, neumím zenerky měřit. Taky je tam odpor R6 který je miniaturní (0.3W) a okolo něj je to hodně vyhřátý, takže bych ho nejraději nahradil 0.6W..

A ještě dotaz, proč ty adaptéry nemají nějaké chladící mřížky... Nebo třeba adaptéry k notebookám, jakýpak musí být vzduch vevnitř, když zvenčí skoro nejde ruka udržet, jak to snáší kondenzátory....?

Foto zdroje, full rozlišení: Omlouvám se pokud není něco úplně košer, zrovna tu lítají hromy blesky a tma jak v hrobě:

http://postimg.org/gallery/69g1o50g/
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:vem pilku na železo a v rozích si vyřízni drážku podél dělící roviny.
ve dvou rozích proti sobě, stačí pár milimetrů
a pak vem větší šroubováky a rozlouskneš to jako oříšek . . .

Dík, tohle funguje! :)
Ale stejně plat prtný. V primáru je před diodama odešlej 3R3 /1W, všechny diody v grecoj a elyty dobrý, takže určitě v háji pulzák DIP8. Na něm je "LT" (široká mezera) "A18", v druhým řádku je "0B2216AP". Jestli to je Linear Technology, netuším. Na LT i jiným webu jsem nic podobnýho značení nenašel. :cry:
Ten zdroj je ňákej divnej. Na sekundáru je jen dioda, elyt, odpor přes elyt. Žádná zpětná vazba, ale na plošáku je prázdná pozice CY1 přes izolační mezeru primár-sekundár a tak se přece značí optočleny, ne?
Nemá cenu dál bádat. 12V/1A se dá sehnat za 160 kaček a náhradní šváb, pokud by se vůbec zjistilo, co to je, minimálně 110,- pokud je to něco jako TOPky.
Jirka
PS: to CZP.... Nee, něco jinýho, už jsem psal, "opuchlá zástrčka" 25x60x30 mm
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od CZJKP1 »

Vlastně když se nad tím zamyslím, tak 0,5R ESR je moc, když se dávají ESR takže bych měl vyměnit vše...
KUBO

#9 Příspěvek od KUBO »

„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od CZJKP1 »

Takže na primáru oba dva kondy kapacita žádná, esr 11R. Na sekundáru jeden bez kapacity a esr 11R a druhý cca 420uF/ 0.5R, takže vyměnit všechny čtyři...

R3 má značení zlatá, hnědá, červená, hnědá, naměřil sem kolem 122R a dávám tam 0.5W, protože je to kolem něj hodně vyhřátý (nevím, jestli zásluhou vady, anebo poddimenzovali), ale tím snad nic nezkazím
czatlantis

#11 Příspěvek od czatlantis »

jezevec píše:Slepíš to pak vteřinovým lepidlem, jen kapku do každého rohu. Oprava pak není vůbec znatelná.

Osobně jsem tuhle lepil bez lepidla - nakapal sjem aceton do spáry, ten trochu rozežral plast a pak se to hezky spojilo. Předtím jsem to otevřel mlácením gumoovu palicí, kdy se to krásně rozlousklo. Oprava není naprosto vůbec poznat.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Lepení acetonem je velmi riskantní, a stejně tak nitroředidlem. Opravdu spolehlivě působí na ABS a podobné hmoty jedině chloroform.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ja to lepim sekundovym lepidlom, ale zasadne po celej dlzke spoja.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Sendyx píše:Lepení acetonem je velmi riskantní, a stejně tak nitroředidlem. Opravdu spolehlivě působí na ABS a podobné hmoty jedině chloroform.

Metylén-metylchlorid, na plasty úplně nejepší. Používali ho profíci v Plastimatu Libáň na lepení reklam. Leptá jako sviňa, kouťáky vypadají jako monoblok z formy. Zanechává hladký povrch a nebělá jako chloroform, aceton a podobný. A taky se po něm nechrápe. Jak je to s sehnáním, netuším. Mám toho 1l flašku už asi 20 let.
Jirka
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

KUBO píše:Je to OB2216AP
Datasheet

Dík! Jak jsem čekal, podle ceny na ebay bych měl dva nový adaptéry. :wink:
A propo, datasheet mi vyhodil nějakou čínštinu...
Jak to boha může stabilizovat těch 12V?
Jirka
Přílohy
OB2216-circuits.jpg
(36.46 KiB) Staženo 153 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“