Výroba audio kabelů
Moderátor: Moderátoři
Problém levných kabelů je i v mizerných drátech, koncovkách a spojení všeho dokupy, zažil jsem tkaničku, která měla dokonce usměrňovací efekt (drátový kuproxidový usměrňovač).
Audio přístroje mívají výstupní odpory v stovkách R až jednotkách kR, v některých případech v desítkách R. Vstupní bývají obvykle v desítkách kR.
Ovšem někteří výrobci používají i nízkoimpedanční výstupy.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale to přece není metoda, jak dostat z gramofonu nejlepší zvuk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Kabely
Jediné dva problémy vidím ve STÍNĚNÍ a v KVALITĚ KONEKTORU. Již léta používám k propojení audiokomponentů původně ethernetový kabel RG58 a nestěžuju si. Kabel je poměrně robustní, hned tak se nepřeruší, není však zas až tak tuhý, aby poškozoval přístroje tlakem na spoje konektorů. Je poměrně kvalitně stíněný, živý vodič je proveden kvalitním lankem. Konektory kupuju v GESu na ten průměr kabelu, a to buď zlacené, nebo niklované. Podle toho, jaký typ je ve stroji. Prostě nikl na nikl, zlato na zlato. Obráceně se parametry spoje jen zhorší. Kabely dělám zásadně na délku. DOBRÝ KABEL=KRÁTKÝ KABEL.
Moje AV sestava je dost různorodá, CD Technics PD887, Tape deck stejné značky RS-AZ6, tuner Tesla, DVD rekordér JVC MX10 (s HDD a VHS), video S-VHS JVC HR-S9500, další VHS jako audiorekordér SONY SLV 810, zesík elektronkový mojí výroby s 2xEL84 na kanál na konci, další malý elektronkový zesilovač na sluchátka, sluchátka KOSS R80, MP3 apod. nepoužívám vůbec, gramofon zatím plánuju koupit (nejspíš Tesla z druhé ruky, uvidím).
S kabely vyrobenými z RG58 jsem plně spokojen. Je to celkem univerzální kablík, na chalupě ho mám na GSM anténu, není tam jinak signál a linku platit nechci, když tam nebydlím. Při délce do 10m je útlum ještě přijatelný (mluvím samozřejmě o 900MHz). Viděl jsem ho dokonce jako anténní kabel k TV a v kvalitě obrazu nebyl vidět rozdíl. To ale nedoporučuju vzhledem k impedančnímu nepřizpůsobení. A nakonec-vzhledem ke kvalitě izolace živého vodiče je to i dobrý VN kablík. Při stejnosměrném napětí a samozřejmě uzemněném stínění, 25kV žádný problém......
Mnohem větší problém v levné kategorii není kabel samotný, ale spíše ty parodie, zvané RCA konektor, cinch. Vůbec je běžné provedení tohoto spoje velmi špatně vymyšleno.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:Prakticky každý koax je dolní propust.
To máš pravdu. Jenže v běžné praxi to berou jako nežádoucí jev, zatímco tady je to jev požadovaný a délku kabelu používají jako ladící kondenzátor, takže vznikde propust nedefinovaných parametrů, protože je ovlivněna vstupní impedancí zesilovače, kterou možná ani neznají.
Je fakt (a někdo to už napsal), že spousta výrobců audio techniky úmyslně volí výstupní impedance takové, aby se imaginární složky impedance vedení co nejvíc projevily a tím aby nahnaly vodu na mlýn prodejcům tkaniček za posvátné ceny
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Jenom se divím, že nikdo ještě nepoužil na výstupní přizpůsobení z přenosky balun, vždyť přece cívka nebo piezo jako takový jsou věc symetrická, zatímco koax je nesymetrický - tudíž "uzemněním" jednoho konce bude přenoska šilhat stejně jako by to dělala anténa
BTW, některé kvalitní přenoskáče mají na vstupu trafo, měl jsem v ruce kousek, který měl v sobě 2 trafa sowther, až do preampu to šlo symetricky, trafo bylo asi 1:10, podobně jako u některých studiových magnetofonů.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
www.sigmaphon.cz