Myslím, že VHS kazety se stále ještě několik let vyrábět budou, stejně jako se stále vyrábí audiokazety. Spíš si myslím, že vzhledem k náročnosti jejich výroby (stovky metrů pásku, plno mechanických dílů) a úbytku zájmu o ně začne stoupat jejich cena. Videa se sice stále ještě vyrábí, podle mě ale již nejsou kvalitní, hlavně budou mít mizernou mechaniku s mnoha díly z plastů.
Firma JVC dokázala koncem 90.let skutečně "vydupat" ze svého VHS maximum. Podle mě S-VHS stroje HR-S 9500 a odvozené modely byly špičkou domácího analogového videozáznamu. Přístroje byly vybaveny korektorem časové základny, digitálním omezením šumu, měly rotační mazací hlavu pro přesný střih a dokonce výkyvný buben, takže bylo možné sledovat stopy na pásku i při vyšší rychlosti-tedy "přetáčet s obrazem" bez rušivých pruhů. Když jsem si tohle pustil doma, nevěřil jsem tomu, že je to "stará dobrá VHS". Ve formátu S-VHS mi obraz připadá plně srovnatelný s DVD.
Podle mě firma JVC měla nechat ve výrobě minimálně dva modely, jeden VHS a jeden S-VHS a ty vyrábět v malých sériích (i když za vyšší ceny). To kvůli dlouholetým uživvatelům VHS, kteří mají kazet plné šuplíky.
Dnes používám oba formáty, DVD i VHS. Podle mě DVD rekordér bez HDD vůbec nemá cenu kupovat, pokud má nahradit běžné domácí video. Záznam do PC nepreferuji vzhledem k poměrně malé spolehlivosti (zatuhnutí v půlce filmu....

) a příkonu PC, hlavně bych ho musel nechat zapnutý při nahrávání v nepřítomnosti, což nechci. Po dobrých zkušenostech s JVC jsem nakonec koupil MX10 od nich, je to kombinace DVD-HDD-VHS. Má to 160GB HDD, nahrávané pořady se uloží na něj, můžu si vybrat z několika stupňů kvality. Nahrávku si v menu upravím, vystříhám reklamy, pojmenuji, zvolím si titulní obrázek, kapitoly....a nakonec překopíruju na DVD. Tento přístroj mi plně vyhovuje, protože používám DVD i VHS a hodně nahrávám z televize. Škoda jen, že místo VHS s kvazi-SVHS přehráváním nemá plnohodnotnou S-VHS. Jinak to samozřejmě umí kopírovat mezi DVD i VHS.
Jinak VHS stále používám jako audioformát. Mám nahrané oblíbené písničky na VHS kazetách, a to ze všech možných zdrojů. Z vinylů, kazet, CD. Taková kazeta E300 nahraná takto na LP vám poskytne 10 hodin hudby vcelku v kvalitě, o které si u dnes tolik preferovaného MP3 můžeme nechat jenom zdát. A že to není mobilní mi nevadí. Poslouchám doma na svůj elektronkový zesilovač, autem skoro nejezdím a na ven, na léto na koupání mi stačí rádio....

.
Kolega z práce používá VHS na "zálohování" vinylových desek. Prý je to nejlepší cesta, jak vytvořit kopii a nepoškodit původní zvuk z desky. Nakonec-ČESKÝ ROZHLAS používá VHS pro záznam výstupu ze studia-signálu z modulačních linek na vysílač. To se prý musí dělat ze zákona a archivovat, aby se dalo zpětně zjistit, co bylo vysíláno.
Co když se nakonec začnou kvalitní VHS videa za pár let znovu vyrábět? Podobně jako dnes gramofony? Jako "nóbl zboží za nóbl ceny"? Před pár lety jsem si nedokázal představit, že se budou zase vyrábět elektronky. No a vidíte, je to tady.