VHS konci

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
durkovic
Kontaktovat uživatele:

VHS konci

#1 Příspěvek od durkovic »

co je pravdy na tom ze tento legendarny format konci myslim tym ze uz ani kazety sa nebudu vyrabat.??? :( To sa potom musim zasobit este kazetami:).

Je smutne ze firma JVC ktora vynasla VHS s nim aj ako prva skoncila :(

Dakujem za vase postrehy.
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

V zahranici se pry videorekordery ani neprodavaji, u nas asi jeste jo. Ja si rychle koupil kombinaci DVD + VHS od Philipse. Opakovane nahravani a prehravani Simpsonu atd... mi prijde na VHS porad jednodussi, nez nejaky DVD+-RW. Leda tak rekorder s HDD, ale tam jsou jeste blby ty ceny.
jano2

#3 Příspěvek od jano2 »

Škoda!
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

Technika ide dopredu.. nikto tomu nezabrání.. Ved dnes už je DVD lacnejšie ako kazeta...
Dratak

VHS

#5 Příspěvek od Dratak »

Myslím, že VHS kazety se stále ještě několik let vyrábět budou, stejně jako se stále vyrábí audiokazety. Spíš si myslím, že vzhledem k náročnosti jejich výroby (stovky metrů pásku, plno mechanických dílů) a úbytku zájmu o ně začne stoupat jejich cena. Videa se sice stále ještě vyrábí, podle mě ale již nejsou kvalitní, hlavně budou mít mizernou mechaniku s mnoha díly z plastů.
Firma JVC dokázala koncem 90.let skutečně "vydupat" ze svého VHS maximum. Podle mě S-VHS stroje HR-S 9500 a odvozené modely byly špičkou domácího analogového videozáznamu. Přístroje byly vybaveny korektorem časové základny, digitálním omezením šumu, měly rotační mazací hlavu pro přesný střih a dokonce výkyvný buben, takže bylo možné sledovat stopy na pásku i při vyšší rychlosti-tedy "přetáčet s obrazem" bez rušivých pruhů. Když jsem si tohle pustil doma, nevěřil jsem tomu, že je to "stará dobrá VHS". Ve formátu S-VHS mi obraz připadá plně srovnatelný s DVD.
Podle mě firma JVC měla nechat ve výrobě minimálně dva modely, jeden VHS a jeden S-VHS a ty vyrábět v malých sériích (i když za vyšší ceny). To kvůli dlouholetým uživvatelům VHS, kteří mají kazet plné šuplíky.

Dnes používám oba formáty, DVD i VHS. Podle mě DVD rekordér bez HDD vůbec nemá cenu kupovat, pokud má nahradit běžné domácí video. Záznam do PC nepreferuji vzhledem k poměrně malé spolehlivosti (zatuhnutí v půlce filmu.... :cry: :cry: :cry: ) a příkonu PC, hlavně bych ho musel nechat zapnutý při nahrávání v nepřítomnosti, což nechci. Po dobrých zkušenostech s JVC jsem nakonec koupil MX10 od nich, je to kombinace DVD-HDD-VHS. Má to 160GB HDD, nahrávané pořady se uloží na něj, můžu si vybrat z několika stupňů kvality. Nahrávku si v menu upravím, vystříhám reklamy, pojmenuji, zvolím si titulní obrázek, kapitoly....a nakonec překopíruju na DVD. Tento přístroj mi plně vyhovuje, protože používám DVD i VHS a hodně nahrávám z televize. Škoda jen, že místo VHS s kvazi-SVHS přehráváním nemá plnohodnotnou S-VHS. Jinak to samozřejmě umí kopírovat mezi DVD i VHS.

Jinak VHS stále používám jako audioformát. Mám nahrané oblíbené písničky na VHS kazetách, a to ze všech možných zdrojů. Z vinylů, kazet, CD. Taková kazeta E300 nahraná takto na LP vám poskytne 10 hodin hudby vcelku v kvalitě, o které si u dnes tolik preferovaného MP3 můžeme nechat jenom zdát. A že to není mobilní mi nevadí. Poslouchám doma na svůj elektronkový zesilovač, autem skoro nejezdím a na ven, na léto na koupání mi stačí rádio.... :lol: :lol: .
Kolega z práce používá VHS na "zálohování" vinylových desek. Prý je to nejlepší cesta, jak vytvořit kopii a nepoškodit původní zvuk z desky. Nakonec-ČESKÝ ROZHLAS používá VHS pro záznam výstupu ze studia-signálu z modulačních linek na vysílač. To se prý musí dělat ze zákona a archivovat, aby se dalo zpětně zjistit, co bylo vysíláno.

Co když se nakonec začnou kvalitní VHS videa za pár let znovu vyrábět? Podobně jako dnes gramofony? Jako "nóbl zboží za nóbl ceny"? Před pár lety jsem si nedokázal představit, že se budou zase vyrábět elektronky. No a vidíte, je to tady.
ICE

#6 Příspěvek od ICE »

Gramofony - to už je jenom nostalgie, život jde dál, vždy se najdou nadšenci, kteří si to koupí, ale doba VHS, vinil atd. je pryč. Ať se nám to líbí nebo ne, zachvíli skončí i televizory s vakuovými obrazovkami.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

>>ICE: asi ti uniklo, že Gramofonové závody v Loděnicích (tedy divize GZ V!NYL) opět oprášily stroje, dokonce doplnily moderní technologii pro řez a lisování vinylových desek a dělají je pro půlku světa.
http://www.gzdm.cz/vinyl/index.php?lang=cz a pro srovnání, co se změnilo, článek z roku 2003: http://www.techno.cz/clanek/5316/gramof ... -techno.cz
a třeba http://www.postreh.com/phprs/view.php?c ... 2005112101 .

Ono to tak nějak dopadne i s VHS, jakkoli byl svého času technicky nejslabším formátem záznamu pro domácí video. Rozšířil se tak masově, převálcoval Betu i Video2000, ač byly o nejednu třídu lepší, vyvíjel se vlastně dodatečně, a přežívá jen díky ceně.
Ovšem pro záznam i archivaci zvuku jsou některé VHS hifi stroje skutečně špičkovou analogovou alternativou. Ještě, že aspoň tak.
meno

#8 Příspěvek od meno »

No čo už zrušia nám VHSky , zrušia nám žiarovky a ktoviečo ešte. VHSky aspoň na trhu vydržali cez 30rokov. To by ma zajímalo koľko vydržia CD a DVD , ale asi nie dlho výrobcovia majú záujem aby sa to predávalo a tak staré zrušia a stále uvádzajú niečo nové. Dokonca už vymysleli aj náhradu za DVD len neviem ako sa to volá nejak BlueRay alebo podobne.
Aj tak dnešne VHS rekordéry nestoja zanič ešteže som si prednedávnom dal doporiadku svoj Panasonic NV-HD600 Hifi. Ten mal ešte úroveň !
:D :D :D
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

VHS má sice svoje přednosti, ale i spoustu nedostatků. Vznikl jako kompromisní formát s předem úmyslně sníženou technickou kvalitou, jednak proto aby i cena byla velmi kompromisní, jednak aby široké masy moc nekonkurovaly "pověřeným" institucím bezeztrátovým kopírováním. Hlavně ale před 30 lety prostě byla taková technologie k dispozici a nebyla lepší. Je to tak se vším. Za těch 30 let dali zákazníci dostatečně najevo, čemu dávají přednost a v jaké cenové kategorii. Na tu aktuální záplavu krátkoživotnostních asijských výrobků jsme nemuseli (Západ) přistoupit, ale nachytali nás na naši hamižnost snahu uškudlit na čem se dá. Proto se dneska bytová elektronika kupuje ne jako skvost, na který si tři roky šetřím, ale jako ksindl za čtvrtinu platu. Dobře nám tak.
DVD je technicky kvalitnější, ale nikdo neví co udělá životnost médií která mají podobný trend jako ta elektronika.
Osobně si myslím, že jedna z možností do budoucna je záznam do pamětí v pevné fázi, bez pohyblivých částí, no a samozřejmě pak technologie, o kterých dneska prostě ještě vůbec nevíme protože ještě neexistujou :lol:
jef111
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jef111 »

To:Crifodo
Geniální! :D
Chtěl jsem taky napsat svůj názor ale mluvíš mi z duše.
No tak nic no snad příště :)
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ručník končí ! Mýdlo končí ! VHS končí !

Nesmíte se pánové pořád koupat ! :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Dratak

#12 Příspěvek od Dratak »

Velice divný mi přijde současný trend. V době analogu se stále rozšiřovalo přenášené frekvenční pásmo. Tuším že první náš magnetofon Tesla MGK10 nahrával 400Hz-7kHz na rychlosti 19cm/s (kdyby se mi náhodou dostal do ruky možná bych zkusil změřit přenosovou charakteristiku v tom pásmu). Postupně se dospělo k 20Hz-20kHz jako jakéhosi standartu pro Hi-Fi techniku. Dnes se pomalu tvrdí pravý opak. Čím vyšší komprese tím lépe??????? To snad ne.
Podobně je tomu i s videem. Občas se zabývám instalací set-top-boxů pro IPTV. O2 (býv. Telecom) o své službě tvrdí, že je JEDNOZNAČNĚ LEPŠÍ NEŽ ANALOGOVÝ PŘENOS. Jede to v MPEG4 normě tokem 3Mbit/s. Jako přenosové médium slouží ADSL 2+, což pro tuto úvahu nehraje roli. Dnes jsem měl tu "čest" se 170cm (!!!!) plazmou od Panasonicu. Snažil jsem se vybrat co nejlepší vedení a linku nastavit tak, aby co nejlépe odpovídala parametrům vedení. ADSL se konfigurují podle útlumu vedení a potřebné rychlosti tak, aby trasa měla co největší odstup signál šum. Horší odstup=vyšší chybovost=zpomalování internetu (následkem opakování chybných paketů) a kostičkování IPTV, v horším případě zastavování či rozpad obrazu. OBRAZ NA TAK VELKÉ TV BYL VZHLEDEM K NÍZKÉMU DATOVÉMU TOKU NEKOUKATELNÝ. Při jakýchkoli pohybech v obraze docházelo ke kostičkování nebo rozmazávání obrazu, kolem loga, stejně tak ale jakýchkoli hran v obraze jasně viditelné artefakty. Záběry s rychlými pohyby (zejména sport) byly natolik "rozkostičkované", že byste např. hokejisty na ledě nepoznali, kdo je kdo. Ve statických záběrech byl obraz celkem v pořádku. Budoucí uživatel si tuto službu nekoupil a měl jsem co dělat, aby mě rovnou nevyhnal z baráku.
Když jsem mu připojil zpátky jeho původní anténu (klasické UHF síto, doplněné malou Yaginou pro 3.TV pásmo), BYL OBRAZ Z ANALOGOVÉHO VYSÍLÁNÍ NAPROSTO NESROVNATELNĚ LEPŠÍ!

Proto jsem proti současnému "vymývání mozků", že DIGITÁLNÍ=KVALITNÍ, ANALOGOVÉ=ŠPATNÉ. Třeba zvuk z MP3, třeba na 192kbit/s se nedá srovnávat s kvalitou zvuku ze šikmých stop VHS videa. Stejně tak analogová TV je jednoznačně lepší než zmíněná IPTV, která vzhledem k vysoké kompresi srovnatelnou kvalitu obrazu nikdy nenabídne.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Když už srovnáváme: mám z TV na VHS nahraný (mezi jinými filmy, které mám rád) Menzelovy Ostře sledované vlaky. Analogově, zvuk ovšem v šikmých stopách.
Včera mladej donesl tento film na DVD. V originál balení, žádnou nelegální kopii. Vydaly Ateliéry Bonton Zlín. Jediné, co jakž takž jde, jsou bonusy. Zvuk v samotném filmu je tak neuvěřitelně dočubený (já vím, to není chyba média, ale toho pitomce, co tomu digitálně zvětšoval dynamický rozsah), že celý film je bez titulků nesledovatelný.
Rozhodně to neposlouží jako ukázka toho, že digitální = lepší. Právě naopak, je to krok, vlastně nejméně čtyři kroky, zpátky.
Že se někdo nestydí, takhle ohavně zneužít moderní technologii, to nechápu.
Příště si tento film zase pustím z VHS kazety.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

S tím digitálem je to opravdu tak - je to digitální NEKVALITA a jenom blbnou lidi, už pro lidský oko je snesitelnější trocha šumu než hromada kostiček. Bohužel dnešní datový toky např. na DVB-T , navíc v MPEG-2, nejsou zárukou kvalitního obrazu na větších úhlopříčkách (jsou kolem 3Mbit, což je daleko horší, než stejná rychlost v MPEG-4).

A co se týká "KYSLÍKU" - do naší vesnice přišli s velkou agitací (já jsem jim ukázal antény na střeše a pak jsem je vyhodil), nalákali pár důvěřivců, a ti teď platí přes tisícovku měsíčně a mají tmu (kdoví, jestli jim jede net)... Když jsme jako vesnice chtěli ADSL (urgovali jsme to asi 5 let , ne-li víc), tak nás ignorovali, že jsme daleko (20km) od Brna, že DSL-lam je je drahej, a možná na tý ústředně není dodnes. Naštěstí je tady "zvládnutá" a relativně stabilní WIFI, takže mě to netrápí, mám satelit + dvb-t a zloděje sponzorovat nebudu.

I já jsem proti současnému "vymývání mozků" s "kvalitou" digitální techniky !
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ještě jsem si všiml "MP3, třeba na 192kbit/s" - nejsem žádnej zarytej hifista, ale když si poslechnu např. Pink Floyd přes MP3, tak to je jak guláš ze sóji - jalová hudba bez života. Pak že ztrátová komprese při vyšších rychlostech už není poznat. Asi mají špatný algoritmy nebo já moc velký bedny... :?
]
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“