Tesla Color 425, kouří z bedny
Moderátor: Moderátoři
Tesla Color 425, kouří z bedny
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Přílohy
-
DSC00191_1166x875.jpg- (121.37 KiB) Staženo 173 x
V tomto připadě je je třeba uhořelou koncovku vyměnit, VN kabel zkrátit o tu ohořelou část a očistit a odmastit pupek (kontakt) na obrazovce. Pozor!!! Před tím je třeba obrazovku vybít!!!
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
omegatv píše:Vymen aj nasobič asi ma prerazehu diodu a dostava sa tam striedava zloška a preto to hori.Tato patica na zapojeny odpor na ktory sa pripaja nasobič.
To není možné, při proražení kterékoliv diody v násobiči dojde k přetížení ŘKS a zareaguje ochrana.
Nicméně výměna násobiče může být může být jednou z možností opravy, aby nebylo nutné shánět a měnit koncovku. Ty násobiče se určitě ještě někde povalují.
V koncovce samozřejmě žádné jiskřiště není, je tam pouze zmíněný odpor, který evidentně vyhořel.
Zbynek_ píše:...Ješte mne napadá, ona může obrazovka zůstat nabitá? jak jí vybiju? ......nerad bych dostal prdu...
To si piš, že může zůstat nabitá, i když tam patrně už těch 25 kV nebude. Ale nenažhavená obrazovka si drží náboj mezi anodou a vnějším povlakem i déle, než půl roku.
Ten povlak je spojený s kostrou pomocí pružinou napínaných lanek.
Zkratuj pupek na tato lanka a nech v něm zacvaknutý nějaký odpor, stačí 10k, spojený druhým vývodem na lanko, jinak za půl hodiny po vybití dostaneš prdu další (rekombinace zbytkového náboje ve skle vytvoří za chvíli dost vysoké napětí znovu).
Od té doby jsem se naučil pracovat kolem anody kominačkama, už mě to naštěstí nikdy netrefilo.
V novějších typech obrazovek už byl vybíjecí odpor integrován, stačilo tak půl hodiny počkat (minimálně u Sony a Mitsubishi, které jsem potkával při opravách monitorů).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...