Regulace otáček motorů

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Morelli

Regulace otáček motorů

#1 Příspěvek od Morelli »

Dobrý večer,
potřeboval bych poradit nejlevnější způsob regulace otáček dvou motorů. Oba jsem nafotil, motory potřebuji regulovat zvlášť. Budou každý pro jiné zařízení. Jedná se mi nejlépe o plynulou regulaci, případně alespoň 5ti stupňovou přepínací. Kdyby jste někdo měli nějaké schéma zapojení či radu prosím podělte se. Taky by mě zajímalo co znamená nákres v Motoru č. 1... netušíte???
Přílohy
2.3.JPG
Motor2 - Vnitřek
(84.61 KiB) Staženo 133 x
2.1.JPG
Motor2 - Štítek
(142.76 KiB) Staženo 156 x
1.5.JPG
Motor1 - Vnitřek
(73.59 KiB) Staženo 174 x
1.6.JPG
Motor1 - Štítek
(88.46 KiB) Staženo 219 x
1.8.JPG
Motor1 - Celkové foto
(101.57 KiB) Staženo 188 x
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Frekvenční měnič, ale levné to nebude. Pak jedině mech. převodovka.
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Podle štítků jsou to třífázové asynchronní elektromotory řady 4AP, chtělo by to sehnat starý katalog, co je to za provedení, mohly by mít elektromagnetickou brzdu. Jde o to, v jakém rozmezí otáček by bylo potřeba to regulovat tím frekvenčním měničem a jaký moment by to mělo vyvinout. A taky jak ty elektromotory budou chlazené, ten ventilátor na hřídeli elektromotoru, pokud by ty otáčky byly malé by to nemusel uchladit. K čemu to má být?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Morelli- že by opět medomet?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MATYCH

#5 Příspěvek od MATYCH »

Morelli

#6 Příspěvek od Morelli »

Díky moc za rychlou odpověď.
- Ne žádný Medomet nespravuji, to si pleteš s prosbou někoho jiného... taky jsem to četl.
- Motory jsem vykuchal ze staré pračky. Byli původně spojeny dvěma klínovými pásy. Hádám, že jeden sloužil na praní a druhý na ždímání... ale netuším. Rád bych si postavil pásovou brusku, něco jako ( http://www.videomix.cz/video/mdMc7aVc2iU/ ) Nevím který z nich by na to byl vhodnější? Nešel by ten druhý zapojit na 230?
- O chlazení jsem vůbec nepřemýšlel, jsem amatér, nějaké návrhy? S tou brzdou to mě nenapadlo, kouknu do katalogu.
- Díky za katalog. Začínám studovat :)
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Vykuchej motor z novější pračky, ten s komutátorem na rotoru a uhlíkama na něm. Pak k němu připrav tyristorovou / triakovou regulaci - je mnohem lacinější, kompaktnější a schémat je na webu dost. Akorát budeš muset použít převod, ten motor má klidně dost přes 10000ot./min.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 24 črc 2014, 13:31, celkem upraveno 2 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Ten první bude s brzdou,podle toho nákresu pod víčkem.Frekvenčák na takovej výkon se dá sehnat i bazarovej a nemusel by stát moc (někde byly vidět s cenou do 5000).A kabel od frekvenčáku do motoru by měl bejt stíněnej s uzemněním opletu z obou stran.
petrfilipi

#9 Příspěvek od petrfilipi »

Myslím, že:
1. motor bude mít brzdu. Ten pak nepůjde zapojit na 230V, protože brzda je zapojena mezi fázemi a je na 400V. To bys jedině tu brzdu, pokud tam je (ty motory s brzdou mívaly delší zadní část motoru - takový ten kryt u ventilátoru), musel mechanicky a elektricky odpojit.
2. motor půjde zapojit na 230V, ale budeš muset použít kondenzátor pro rozběh motoru a ztratíš výkon motoru.

Bylo by dobré zjistit, jaké potřebuješ asi tak otáčky a odhadnout výkon motoru. Uvedené video je z ČR, tak by bylo možné podle nějakých indicií (průměr kulatého brusného papíru, šířka pásu, ...) odhadnout velikost použitého motoru. A pak se jen u nějakého truhláře podíváš na otáčky. Pro takovýto stroj by bylo možné použít i převod klínovým řemenem s odstupňovanými řemenicemi, není asi životně nutné kupovat měnič. I když - pokud nemáš někoho kdo Ti řemenice vytočí a dával bys je někde dělat, tak Tě možná měnič nevyjde o tolik dráž. Jen je třeba opravdu dobře propočítat otáčky, abys pak nemusel jet na 10Hz - to bys opravdu musel použít nucené chlazení.
Třeba ruční pásová bruska Bosch GSB75AE má příkon 750W a rychlost pásu 200-330 m/min. Zkus se podívat na jiné pásové brusky a podle toho zvol motor.

Petr Filipi
Morelli

#10 Příspěvek od Morelli »

Abych vykuchal motor z novější pračky, musel bych tu pračku nejdřív mít... :roll:

Díky za radu, takže motor je "asi s brzdou" nejsem si jist delší zadní část motoru na fotce nevidím, až budu doma podívam se. Zatím jsem dohledal tu pračku: Jednalo se o APM 10K, první motor je tedy 4AP80-12, 120, 460 ot/min jak mi radil Yarda1 a druhý je 1LA7083-2AA10-Z K16 1,1kW, 230/400V dva konce hřídele. První tedy asi prací, druhý ždímací :D
Kdybych tedy na tu pásovou brusku použil ten první 4AP80-12, což je ekvivalent k: ( http://www.elektromotory.net/siemens/28 ... 2aa-1.html ) hádám... mohl bych použít tento frekvenční měnič ( http://www.aliexpress.com/store/product ... 43756.html ) ??? Nebo víte o něčem levnějším?

Schéma na frekvenční měnič jsem nakonec našel, ale ještě jsem nespočetl na kolik by mě to vyšlo ( http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... e_id=39761 )
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Asi nejjednodušší bude tyto motory odprodat a na 1400 nebo 900 koupit jiný . Nebudeš muset nic regulovat , jen si necháš udělat tu řemenici na hřídel motoru . Pokud by jsi ji vyrobil-nechal vyrobit menší než je na videu , mohl by jsi použít i ten motor 2,8 . Ale tyhle motory už mají při vlastním běhu dost hlučnost .
mina

#12 Příspěvek od mina »

Zdarec,
toto soustrojí je z 8kg průmyslové A.T.P. ROMO Fulnek.
Schema zapojení pohledat v DOMOTECHU Fulnek.
Doporučuji již několikrát zmíněný F.M. Bez problémů nová technologie.
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Jen mimochodem - na bazoši nabízím elmotor 2,2kW a zde měnič. Jestli to sem mohu takhle napsat.
Morelli

#14 Příspěvek od Morelli »

Ahoj, ne tyto motory jsou z Průmyslového pracího stroje APK 10K ( http://www.meron.cz/pdf/katalogy/Pracka ... LOG-ND.pdf ) jak už jsem zmiňoval výše. Str 17. Měl by někdo názor na tento frekvenční měnič ( http://www.aliexpress.com/store/product ... 43756.html ) ???
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“