Umělá zátěž 4R a 8R

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Guvis

Umělá zátěž 4R a 8R

#1 Příspěvek od Guvis »

Zdravím.
Potřebuju poradit se stavbou odporové zátěže pro testování koncových zesilovačů. Ideálně přepínat 4 a 8 ohmů. Přepínání, zapojení a celková konstrukce pro mě není problém, jediný problém co řeším, tak čím přeměnit elektrický výkon an teplo, aby v rozmězí 20Hz až 20kHz měla zátěž impedanci stále 4, nebo 8 ohm.
Hodně lidí, co jsem se díval, tak mají tyto zátěže řešeny pomocí starších paralelně pospojovaných odporů, nebo jednoho většího výkonového, ale tohle jsou všechno drátové odpory, který mají namotaný odporový drát na keramickým jádru a nemají tak jen rezistivní odpor, ale taky nějakou indukčnost. Potřeboval bych zátěž stálou po celé frekvenční pásmo jak jsem říkal od 20Hz do 20kHz.
Je toto nějak reálné a nebo je lepší si udělat na testování větších výkonů zátěž, která bude mít přesně 4, nebo 8 ohm u 1kHz a na testování širšího spektra frekvencí si udělat zátěž do 10W například?
Popřípadě bych rád slyšel, nebo i viděl, jak tyto zátěže máte vyřešeni vy tady.
Děkuju všem za jakékoli rady.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Aj cievka reproduktora ma indukcnost.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Na CB (27 MHz) jsem měl udělanou zátěž z mnoha metalizovaných 0,6W rezistorů paralelně naletovaných mezi dvě kolečka z cuprexu, celé jsem to měl ponořené do oleje v plechovce kvůli řádné přetižitelnosti. Nejlepší by to bylo z velkých SMDček.
Guvis

#4 Příspěvek od Guvis »

Tak u reproduktoru ta impedance není stálá a má nějakej průběh, kde co si vzpomínám na rezonanční frekvenci je nejvyšší.
Ale když potřebuju testovat zesilovač, tak potřebuju nějaký lineární zatížení. Potřebuju, když budu počítat, jakej výkon měřím, když mám jistých 20kHz, mám jistých na osciloskopu cca třeba 15V, ale už nemám jistý třeba 4ohm, tak mě to výsledek jakéhokoli vzorce dost znepřesní. Když sice rezistivita bude přesně 4ohm, ale impedance na těch 20kHz už může být úplně jiná.
Jinak s tím ponořením do oleje, o kolik se tím zvýší zatěžovací schopnost odporu, když ho takhle do oleje ponořím?
Samozřejmě nebudu měřit půl hodiny, ale třeba 5 minut.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Do 100 ks 0,6W rezistorů jsem pouštěl 200W, vydržely :-) Jaký výkon potřebuješ protopit? Kamarád řešil podobný problém a máčel normálně do vody, životnost odporů je pak sice poněkud menší, ale zase to lépe chladí.
Guvis

#6 Příspěvek od Guvis »

Tak počítám, že na víc, jak těch 200W na kanál se nedostanu.
Voda si nemyslím, že chladí líp, jak ten olej a hlavně voda má nějakou elektrickou vodivost, což olej nemá.
Jak dlouho jsi tam těch 200W pouštěl a o kolik se ohřály?
Jde pak taky o tom, aby se neohřály třeba o 80°C a jejich odpor se vlivem teploty zapidně nezměnil.
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Jestli si ten odpor budeš motat sám, tak nějak takto.
Hrnous

#8 Příspěvek od Hrnous »

já když sem dělal takovouto zátěž, tak sem udělal sendvič ze dvou chladičů z modulů AUJ a mezi ně tuším 4 nebo 6 kusů kovových velkých amerických 50W odporů, vsechno dolapovat a teplovodivou pastu..funguje dodnes
Guvis

#9 Příspěvek od Guvis »

Jo tyhle 50W odpory znám, ale jsou celkem drahý a jsou motaný, jak cívka, takže mají nějakou indukci.
Jinak o tomhle vinutí vím, jak to navinou, aby to nemělo indukci, ale na takovejhle výkon bych potřeboval aspoň 2mm odporovej drát a ten je problém i navinout vůbec do obyčejné cívky, natož do takovéhle :-)
Jednoduší mě to příjde z těch odporů ponořených do oleje.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Já bych to zase nepřeháněl . Kolik má těch pár vzdálených závitů indukčnost ? Pro 20kHz je to zanedbatelné . To ty cívky používané na výstupu budou mít indukčnost vyšší .
Guvis

#11 Příspěvek od Guvis »

I kdyby to mělo indukčnost malých 150uH, tak to u 20kHz dokáže hnout s impedancí o 18ohmů výš. Takže ze zátěže 4 ohm je najednou 22ohm. Což už není zanedbatelný.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

150uH sa ti zda malo na odpor? V skutostnocti to bude tak 100-krat menej...
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Ses nějako rozjel . 0,15mH má až 50 závitů tlumivka pro reprobedny . Tedy jestli skoro 100 let starý nomogramy nelžou .
ok1hga

#14 Příspěvek od ok1hga »

KozelSedlacek píše:Potřebuju poradit se stavbou odporové zátěže pro testování koncových zesilovačů. Ideálně přepínat 4 a 8 ohmů . . . . . . . .
Popřípadě bych rád slyšel, nebo i viděl, jak tyto zátěže máte vyřešeni vy tady.

na zkoušení velkých zesiků používám topné tyče z akumulaček . . .
má to 8Ω/2600W, nebo 2x 4Ω/1300W, po paralelním spojení jsou to 2Ω/2600W
http://www.ok1hga.nagano.cz/schemata/za ... 64watt.jpg

jedna topná tyč má cca 16Ω/330W
Zaky

#15 Příspěvek od Zaky »

Byla to plechovka od kukuřice a po nějakých možná 10ti minutách už na tom nešlo udržet ruku, když se použije větší plechovka, tepelná kapacita bude vyšší. Teplotní součinitel metalizovaných odporů je ale i pro tyto ohřevy celkem zanedbatelný. Voda chladí líp, má větší tepelnou kapacitu i tepelnou vodivost, její elektrická vodivost je proti těm pár Ω zanedbatelná, ikdyž elektrolýza trochu žere :-) Olej je ale bezúdržbový, životnost takové zátěže potom vysoká, jen se to nesmí vylít, pokud by to byla uzavřená nádrž, pamatuj na tepelnou roztažnost, při měření je potřeba to pootevřít. Kdyby byl pak potřeba delší provoz, není problém plechovku třeba postavit do kýblu s vodou, tím se ochrání odpory před elektrolýzou a odvede se teplo z oleje.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“