Neznámá repro soustava bez výhybky

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

dratek000 píše:jj ty bedýnky jsou obě dvě stejné. Jinak uvnitř byla narvaná vata a na tom horním repráku je zezadu nastrčený květináč

ještě sem dej rozměry toho "květináče"
dratek000
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od dratek000 »

Na obrázku jsou rozmněry
Přílohy
květináč.JPG
rozměry
(5.45 KiB) Staženo 74 x
Thales
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Thales »

To vychází na nějakých cca 18 litrů když do toho nepočítám ten květináč. To je na ARN665 hrozně málo. Jak jsem psal rozumný objem je kolem 35-40 litrů. V takto malém objemu to udělá jen hrb na vyšších frekvencích a basy nikde. 18 litrů je objem tak pro 6,5" basák.
ZVUK2000

#19 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ten květináč má patrně sloužit jako hermeticky uzavřená ozvučnice pro sředový reprák (většinou se obrací i fáze). Ale to se většinou používá u výkonových profi beden a né repra pro domácí poslech.
dratek000
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od dratek000 »

Repráky asi nechám. Nějak to natřu předek potáhnu nějakou hadrou a když tak zkusím před výškáč dát 4uf kond, když to bude hrůza tak ten kond vyhodím.
Eleman

#21 Příspěvek od Eleman »

Jen tam ten kond nechej, jinak bude výškáč přetěžován nízkými kmitočky, které stejně nemůže vyzářit a vzroste mu i zkreslení.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jdete z extrému do extrému. Nakonec místo kondíku 4uF vyhodíš ty bedny.

P.S. Dřív se používal nezapojený druhý reprák (bez buzení a snad i bez magnetu atd.) jako náhrada basreflexu. Ale hifista nejsem, možná to Thales popíše líp. Třeba tudy povede cesta - ovšem jen pro tuc tuc. Na rock to určitě nebude.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Thales
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Thales »

Tomu se říká tzv. pasivní zářič, zkráceně pasiv. Je to v podstatě jen jiné mechanické řešení rezonátoru podobně jako bassreflex. Hmotnost vzduchu je v něm nahrazena tuhostí závěsu a hmotností membrány. Ladí se tedy převážně přidáváním hmotnosti na membránu. Mechanicky vypadá podobně jako normální reproduktor jen bez magnetu a cívky.
Výhoda je především u malých ozvučnic, do kterých nelze rozumně vměstnat bassreflexový nátrubek nebo štěrbinu. Nevýhodou je obvykle vyšší pořizovací cena rozumných řešení a nebo nutnost vlastní výroby. Tento pasiv totiž musí mít buď větší dovolenou výchylku než je výchylka vlastního reproduktoru nebo musí mít větší plochu aby nebyla tak velká výchylka nutná. Kvalita tohoto řešení je swrovnatelná s bassreflexem a není tedy omezena jen na nějaké "tuc-tuc". Jde spíše o celkovou kvalitu návrhu/správné naladění. Pokud je návrh proveden dobře tak vyhoví i velmi náročným požadavkům.

V tomto případě nelze použít pasivní zářič. Použitý basový reproduktor ARN665 nevhodný do bassreflexové ozvučnice (ani ozvučnice s pasivem), ale i kdyby byl tak ta má příliš malý objem. Nakonec pak 2AN63350 nelze použít jako pasivní zářič.

---------------------

4uF je na ten ARV231 vážně moc - tak 1 až 1,5uF max když už si nenecháš poradit. Znovu však říkánm že je to ztráta času. Když se toho zbavíš a koupíš si v bazaru nějaké Tesla dvoupásmovky dostupné od cca tří stovek tak ti to bude hrát lépe (ARS9204, ARS824, ARS820, 1PF06762 atd.)

---------------------

ZVUK2000 píše:Ten květináč má patrně sloužit jako hermeticky uzavřená ozvučnice pro sředový reprák (většinou se obrací i fáze). Ale to se většinou používá u výkonových profi beden a né repra pro domácí poslech.

Ano ten květináč měl původně sloužit jako uzavřená ozvučnice na středy, ale vůbec nemám tuchu jak si přišel na to otočení fáze kvůli němu? Teoretické otočení fáze souvisí s použitím výhybek, ale prakticky to tak být nemusí. Jak to souvisí s PA reproduktorovými soustavami opět netuším.
ZVUK2000

#24 Příspěvek od ZVUK2000 »

Neměl jsem na mysl otáčet fázi střeďáku u tohoto "kočkopsa". Jen jsem psal že posledně co jsem měl něco dočinění se trojpásmovkama profi beden tak u všech měl střeďák otočenou fází. Je mi jasně že za to "může" výhybka :D
dratek000
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od dratek000 »

Ten 1uf kondenzátor na vejškáč je lepší než ten 4uF. Takže ten kond tam dám. Nijak hrozný mně to nepřijde a to si myslím že hudební sluch mám
Mám tam nechat ten květináč?
Pak bych se chtěl zeptat jakou budou mít bedny impedanci a jakej výkon.
Díky
Eleman

#26 Příspěvek od Eleman »

S impedancí to bude problém vzhledem k tomu, že tam není výhybka na střeďák a basák, které jsou spojeny paralelně. Ve tvém případě bude cca 2,2Ω. Při vyšších kmitočtech se začne ještě navíc uplatňovat výškáč, ale nebude to nijak dramatické, protože impedance reproduktorů s rostoucím kmitočtem mírně roste. Pokud se týká výkonu, ten je dán zejména výkonem basáku, ale v tomto případě je k němu ještě připojen střeďák navíc s jinou impedancí, takže hodně přibližně součtem jejich výkonů.
Prostě ta bedna je těžko definovatelný "paskvil" a hraje jak hraje. Dál bych to neřešil.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

Z tej impedanie budu mat zosilnovace radost...
Radim

#29 Příspěvek od Radim »

Já to vidím spíš jako možnost si zabastlit. Udělat nové reproskříně s patřičně velkým objemem pro basák a střeďák. A pokud se neudělají u výhybek nějaké hrubé chyby, může být výsledný zvuk poměrně dost kvalitní. I kdyby se ty repobedny udělaly z velkých kartonových krabic, jako jsme někdy dělali reprobedny za dob studia do pokojů na kolejích. Nebo se udělaly z polystyrenových desek, což byl v té době taky oblíbený materiál na stavby levných amatérských reprobeden.
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Z kartonu? To bude hrat otrasne.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“