Meridian 201
Moderátor: Moderátoři
Meridian 201
Ještě před pár dny hrálo, nyní již jen zlehka šumí a na ladění nereaguje.
Nejdřív prověřím/vyměním elyty, změřím stejnosměrná napětí v jednotlivých bodech.
Ale potřeboval bych radu, zda po odšroubování označených šroubů (po předchotím sejmutí čelních knoflíků a odmontování bočních zdířek antén, uzemnění, sluchátka a odpájení přívodu teleskopické antény) vyndám celé šasi, vč. feritových antén a převodového mechanismu ladění, ze skříňky.
Aby bylo možné se dostat ke straně spojů.
- Přílohy
-
Meridian201.JPG- (126.23 KiB) Staženo 228 x
Nagant píše:Ale potřeboval bych radu, zda po odšroubování označených šroubů (po předchotím sejmutí čelních knoflíků a odmontování bočních zdířek antén, uzemnění, sluchátka a odpájení přívodu teleskopické antény) vyndám celé šasi, vč. feritových antén a převodového mechanismu ladění, ze skříňky.
nejdříve si postav "multivibrátorek", jak je popsáno v předešlém příspěvku
a propískni si to od konce až ke vstupu a tak najdeš místo, kde to přestává hrát. Jedině nějak takhle se ti podaří to rádio opravit.
Bezhlavým vyměňováním čehokoliv, si jen vyrobíš další problémy.
Máš servisák ?
tady je i s rozkreslením mechanického uspořádání ve skříňce a vedením lanek pro ladičák . . .
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... ian201.pdf
- Přílohy
-
Meridian_201_A11_74.pdf- schéma a popis, jak to vyšlo v Amáru v r.74
- (218.77 KiB) Staženo 199 x
Nehodlám nic vyměňovat bezhlavě, kondenzátory "oňuchám" testerem.
Případně si o víkendu od otce půjčím ruský analogový multimetr s multivibrátorem 1 kHz.
Uživateli "jirkati" díky za odpověď na původní dotaz a ostatním za podněty.
Schéma mám, dodané s rádiem (i z Radiohistoria.sk)
Mám i originální návod, i prodejní paragon.
Hifista píše:Zrovna asi před měsícem jsem u svého sbírkového Meridianu zaznamenal tutéž závadu. Příčinou byl vadný keramický filtr
ale není to moc častá závada, ty filtry naopak bývají dost kvalitní.
Co se týká parametrů, tak i výdrže . . .
Když bourám stará ruská rádia, schovávám si je . . .
- Přílohy
-
20140809_204146.jpg- (145.41 KiB) Staženo 106 x
-
20140809_204130.jpg- (165.97 KiB) Staženo 116 x
Tak našel a zprovoznil jsem multigenerátor s KF173 dle AR 4/82.
Až na C23 je to průchozí, takže to celkem směřuje na závadu K2ЖA371.
(Na vývodu 9 je místo 5,6 V cca 7 V, R2 a R16 jsou v pořádku, tak mne to vede k nějaké vadě v IO.)
23.8.2014:
Tak opraveno.
Byl to opravdu vadný K2ЖA371.
Našel jsem si schéma obvodu na K2ЖA371 na http://www.155la3.ru/datafiles/k237ha1.pdf a pak podle tabulky u schématu radiopřijímače Meridian 201 porovnal a změřil stejnosměrná napětí.
Doměřil jsem se tohoto:
vývod/správné napětí/naměřeno
1/0,7V/0,7V
2/0V/0V
3/4,6V/6,5V
4/4,6V/6,5V
5/1,5V/0V !
6/0,7V/0V !
7/0V/0V
8/1,4V/0V !
9/5,6V/7V
10/5,6V/7V
11/5,6V/7V
12/5,0V/7V
13/5,0V/6,1V
14/0,8V/1,1V
Po tom, co jsem vyloučil závadu vnějších součástek kolem tohoto IO, jsem IO vyměnil - a rádio hned funguje.
Děkuji za rady a Lacovi za zaslání náhradních IO.
25.8.2014:
A ke svému původnímu dotazu na demontáž.
Po sejmutí ovládacích knoflíků na čelní stěně, odšroubování teleskopické antény, vyšroubování modře označených šroubů lze vyndat šasi ze skříňky. S panelem zdířek pro vnější antény, uzemnění, sluchátka není třeba dělat nic, je zásuvný a jde s sebou.
Aby bylo možné se zcela dostat ke straně spojů (k přístupu k IO1 nestačí bohužel vyšroubování reproduktoru - na oměření ano, ale na pájení ne) je nutné vyšroubovat 4 šrouby držící DPS, vyšroubovat šroub na páce přepínače rozsahů, páku sejmout z hřídele, odšroubovat dva šrouby držící přepínač rozsahů. Vyšroubovat reproduktor a odpájet jeho přívody.
DPS odklopit směrem k feritovým anténám.
Během odklápění stáhnout kolo ladicího mechanismu z ladicího kondenzátoru (doporučuji při zcela uzavřeném kondenzátoru).
Udělat/vyměnit potřebné.
Montáž v opačném pořadí.