Stavba VKV přijímačů
Moderátor: Moderátoři
- dřevěná skříňka a repro ze stavebnice reflexního př. - asi tak rok 1966
- vstupní j. bazarová (výroba NDR, 2x SF245)
- MFZ Klabal + MJA
- nf - z gramofonu (KC508, GC511/521K)
- síťový zdroj vlastní bastl
Jenže to nebyl Klabal
Klabalovy konstrukce zlákaly mnohé svou jednoduchostí, také jsem je některým pomáhal rozcházet, a, když si s tím člověk vyhrál, tak nechodily špatně.
Ono všechno chtělo svoje - určité zkušenosti s vf obvody to vyžadovalo, ať už to vymyslel kdokoli. Jinak výsledek nestál za nic.
Nevíte, prosím, v jakém AR byl ten MF zesilovač uveden?
Marně to hledám (r.80 A ani B to není, prošel jsem i spoustu AR A ze 70. a 80.let, ale zatím jsem na to nenarazil).
Navíc se při přiblížení ruky ochotně rozkmital.
Jak se však choval s předepsanými filtry, netuším, nesehnali jsme je.
A to byla dodržená topologie podle autora a první zesilovač jsme zakrývali stínicím krytem, zkrátka citlivost asi o 20 dB větší, než třeba, se vymstila.
Pomohla jen náhrada C6 kapacitou 6p8 a zatížení vstupu IO1 kapacitou asi 100p proti zemi, pak chodil opravdu parádně i ve stereo, a byl prý zaznamenán případ, kdy to chodilo s filtry SFW10700, já jsem nakonec navrhl vlastní plošňák, v němž jsem IO1 nahradil dvoustupňovým zesilovačem 26 dB se dvěma KF173 a byl pokoj. Navíc výstupem z tohoto předzesilovače řídím AVC vstupní jednotky, ale o tom jsem tu už psal.
Nějaké nectnosti jako rozlaďování, velký šum apod. jsem nepozoroval, ono vše mi přišlo ve srovnání s tím, jak chodil ten tuner předtím, podstatně lepší.
Někdy ten tuner schválně zkusím, co se na něj chytí dnes.
Klabalovštiny jsem pomáhal bez problému naladit, ale nikdy jsem je nestavěl.
- Přílohy
-
mf zosil.jpg- (26.3 KiB) Staženo 214 x