Na čem a jak zobrazit signál
Moderátor: Moderátoři
Máš-li aspoň na výstupech H a V impulsy, můžeš to zkusit s jakýmkoli VGA monitorem: na pin 13 přivedeš H, na pin 14 impulsy V, na piny 6,7,8 a 10 propojíš kostru a videosignál přivedeš jen na zelený vstup (pin 2) nebo na všechny tři vstupy (1, 2, 3) spojené paralelně. Žádný zázrak to nebude, ale ukazovat by to mělo.
Některé monitory uměly i to, že se na kompozitní výstup připojil tranzistor se stejnými odpory v kolektoru i emitoru, emitor se připojil na vstupy RGB a kolektor na vstup H, jen se muselo něco přeswitchovat (uvnitř na desce nebo v menu) a synchro H+V.
Je také možné, že si monitor umí synchronizovat "podle zelené" a vůbec vnější synchronizaci nepotřebuje. Naopak, když ji bude potřebovat a synchro na zelené chybí, obraz zfialoví.
Ale to nezjistíš, dokud to nezkusíš, protože jsem s těmito monitory už takových 15 let neměl tu čest a nevzpomenu si ani na výrobce, ani na modely. Co si ale pamatuji, že jsme při pokusech, jak dostat TV signál ze Spectra (kompozitní TV signál, prokládaný, s barvou v PAL) do VGA monitoru "objevili Ameriku": ty jednoduché adaptéry SCART-VGA fungují jen u americké TV normy, protože na ní bazíruje základní VGA standard. S naším TV systémem si netykají.
Pak ještě existuje zapojení se separátorem LM1881, hele, je to na svetelektro. V podstatě potřebuješ jen ten kompozitní signál (jakoby z pinu 19 scartu).
A ještě mě napadla drobnost: bývaly registrační pokladny s monochrom CRT monitorem s úhlopříčkou zhruba 23 cm, jeden mi kdysi věnoval Crifodo, vybral jsem z něj obrazovku a dobastlil do jedné mašiny, v níž dosloužila. Ten monitor musel umět nějaký vyšší řádkový kmitočet, protože jsem na obrazovce musel měnit kvůli rozkladům 15625/50 i vychylovací cívky, s původními to nešlo seřídit. Poptej se u servisáků pokladen, jestli se jim ještě nějaký neválí ve skladu...
Jeste mne napadlo - kdyz mam ten kompozit, nemuze to znamenat, ze R,G,B nekde take bude ? Nebo ten kompozit se dela jinou cestou ? Ono na te desce je spousta 74244 a prepina se tam vlastne videosignal mezi signalem z VGA z PC a mezi tim vytvorenym pres ty PAL10/11 ze systemu. Na vstupy obvodu, ktery to prepina ale uz dorazi jen RGB z PC VGA, ze systemu nikoliv. Mate mne, ze tedy kompozit ( ktery jede porad) vubec existuje.
Ale, asi sis to nestihl přečíst, dopsal jsem to, když jsi vkládal odpověď: zjisti v nejbližší prodejně, kdo jim servisuje pokladny, jeden čas se do nich dávaly monochrom monitory, třeba ho někdo ještě má.
Ale záleží na tom, kolik času skutečně máš.
Chci se zeptat - teoreticky by ten signal mel byt zobrazitelny na RGB monitoru? Mozna maximalne upravit uroven ? To, co odeslo se asi zrejme pouziva jen k prepinani signalu a mozna k uprave urovne a vytvoreni monochrome (Nevim tedy, proc tam jsou ty PAL10,PAL11.)
Proste, na masine by byly ve finale 2 monitory.
Monitor mi hlasi 640x480, 31,5kHz, 60Hz. Dle specifikace monitor ma umet 31.77KHz. Tak nevim.
To je hodne z ruky... jsem jihozapad Cech. Ten monitor je stary LCD nebo CRT ? CRT monitoru nakonec mam nekolik, ktere s tim funguji, ale CRT tam uz nechci davat, protoze je to velka bedna a kdyz odejde, nedela to desce dobre