elektromobil
Moderátor: Moderátoři
Jednoduše podržíš levej Alt a na číslený klávesnici při tom držení vyklepeš 244 - pak Alt pustíš a na screenu naskočí ô čili vokáň...PeteBurns píše:...Ekkare, ako to myslis, lavy alt + 244? Skusam to a nic
A kutilmile - nelituju tě
- radioelectrum
Chlapi ale to potstatné je umět se tobře vijatřovat tag abi to bilo zrozumytelné a čežštyna a prafopyz je podle mne aš na druhím mýstě.
Důležytějšý je jag se vyjatřujeme, než prafopyz.
Tento text pochopýte i z mím špatním prafopyzem, ale mnoho textů nepochopýte i kdíž jsou napsáni zpráfnou čežštynou bez hrubeg.
Při čtení správně napsaného textu toto vše dělat nemusíš, pozornost věnuješ pouze pochopení informace a souvislostí textem vyjádřeným.
Obdobně, jako když "čteš" schéma el. obvodu- nasekej si do něj nějaké chyby, popř. nahraď zažité značky nezvyklými.
...text pochopi kazdej ale neda se cist v pravem slova smyslu, musi se lustit, dekodovat, venovat pozornost ne informaci kterou nese, ale jednotlivym pismenum a slovum, nahrazovat v mysli chybne použita spravnymi a z toho sestavovat vetu a teprve nasledne v ni lovit informaci (ci smysl).
Pri ctení spravne napsaneho textu toto vse delat nemusis, pozornost venujes pouze pochopeni informace a souvislost textem vyjadrenym.
Obdobně, jako když "čteš" schéma el. obvodu- nasekej si do něj nějaké chyby, popř. nahraď zažité značky nezvyklými.
jiriS, nastastie nemas pravdu, najdi si na nete ten test mozgu, kde su slova pisane s uplne chaoticky rozhodenymi pismenkami, iba prve a posledne je spravne, niekedy si clovek ani nevsimne, ze tam je chyba, takze je dokazane, ze mozog nema ziadne problemy s vnimanim dokonca chaoticky napisanych slov, nieto takou prkotinou, akou je chybajuca diakritika
Ale číst texty s chybami (diakritika, chybná interpunkce, hrubky, smajlíky apod.) je opravdu něco jiného, než text psaný normálně.
Každá chyba mě totiž "vyrušuje" ze čtení a nutí mě se často v textu vracet, zda jsem ho nepochopil chybně. To je prostě dáno lety a kvanty přečtených knih a textů.
Text právě bez diakritiky, pokud ho chci přečíst, na rozdíl od běžného "proletění" (nevím, jak to mám popsat) očima přes něj tak nějak přeskakuju a nutím se ho vnímat trochu jinak, abych s pořád nevracel a "nepřekládal" ho.
Trochu mi to připomíná čtení v cizím jazyce, který neovládám dostatečně, spíše několik slovíček a něco málo gramatiky.
Protože mám doma jedince, který písemně komunikuje zásadně bez diakritiky, s divnou interpunkcí a bohatě proloženo emotikony, trochu divoce jsme o tom diskutovali, použtité výrazy jsem zvolil jako významově nejbližší tomu, jak tyto texty vnímám (myslím, že nejen) já.
Uznávám, že jsou trochu expresívní.
Testy na vnímání mozkem samozřejmě znám a vím, že si mozek doplňuje správně. Jen těch chyb prostě nesmí býti moc. Právě proto běžné rychlé čtení s plným pochopením takto funguje u správně psaných textů.
Jirka