Jak oddělit teplo od kouře ?
Moderátor: Moderátoři
Jak oddělit teplo od kouře ?
Soused to má tak řešené a je maximálně spokojen .
Ovšem pokud přiložím do krbu ,tak půjde nahoru spolu s teplem i kouř a ten bych chtěl nějak oddělit .
Neznáte nějakou fintu nebo nějaké běžně sehnatelné zařízení ,které si s tím poradí ?
- Artaban001
Kdysi nám firma postavila v rekreačce krásný zděný krb, s komínem, ozdobami, a všemi ostatními serepetičkami. Bohužel, nehořel, netáhl a příšerně kouřil. Takže žádná pohoda. Nepomohl ani dodatečně namontovaný komínový ventilátor. Krb se tedy zboural a jiná firma postavila krb nový. Ten byl hlavně podstatně hlubší, komin byl taky mnohem větší a hlavně vyšší. Ten už hořel perfektně. Naši údržbáři ho přesně oměřili a vyrobili poměrově trochu menší ocelový, který jsme dali do podnikové chaty na Lipně. A byla to paráda. Tím, že krb absolutně nekouřil, tak se mohly udělat průduchy kolem něj do patra, které bylo někdy vyhřáté až moc. To pak vyřešily klapky v průduchách.
Jen připomenu, že hodně lidí používá i vynikající kamna Bulerjan. Ta jsou pro teplovzdužné vytápění skoro ideální. Měl jsem je půjčená při stavbě baráku a maximální spokojenost. Jeden ze sousedů je má vyrobené na míru místo špatně fungujícího krbu a má pro ně jen chválu. A ještě se dvakrát zahřeje, když chystá dřevo na zimu.
S tím krbem jsem to trošku popletl .Jsou to vlastně kamna a topí sakra až moc a v té místnosti je až moc nadbytečné horko .
Největší problém je ten kouř ,když ještě nejsou kamna pořádně roztopené,tak to brutálně dýmí.
Čerpadlo máme slabšího prcka ,tak ho nechcem zhuntovat .Máme na něj asi 4 radiátory a nevím jestli by to dotlačilo vodu do patra .
Pro mě je prioritou ušetřit a dostat teplo nahoru bez kouře a smradu .
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
vlaadkoo píše:...Čerpadlo máme slabšího prcka ,tak ho nechcem zhuntovat .Máme na něj asi 4 radiátory a nevím jestli by to dotlačilo vodu do patra ...
Dotlačilo, je to uzavřený tlakový obvod. Pravděpodobně nemáš otevřenou expansní nádobu.
Asi by sis měl pozvat nějakého instalatéra - topenáře, který ti určitě poradí, jak problém vyřešit.
Ale problém vidím jinde, pravděpodobně sis pořídil kamna bez porady s někým, kdo má s takovým vytápěním zkušenosti. I když přidáš radiátory, přetápění místnosti, kde jsou kamna zůstane. Měl jsi zvolit jiný typ kamen, která tolik nehřejí do prostoru a více topí do radiátorů.
- Topí se zásadně totálně suchým dřívím
- Přikládá se až když dřevo dohořelo a na vrstvě žhavého už není vidět žádný větší plamen
- Dvířka se otvírají pomalu. Nejprve o 2cm pootevřít, nechat komín odsát spaliny a potom pomalu otevřít úplně. Svižně přiložit a zavřít.
Dokud to zase nevyhoří, neotvírat.
Když budeš přikládat do kamen, kde hoří dříví mohutným plamenem, bude to kouřit vždycky.
Teď jsem si ještě přečetl, že vlaadkoo ani neví, kdy se komín čistil naposledy.