OTF 349 horizontálny pás
Moderátor: Moderátoři
OTF 349 horizontálny pás
Starým rodičom sa pokazil tento TV. Predtým ako sa vyhodí tak by som im ho chcel skúsiť opraviť no s CRT TV nemám až také skúsenosti, preto by som bol rád za nejakú radu.
- Po zapnutí nenabehne obraz, iba zvuk ide. Počuť pískať VN trafo (ten klasický piskot CRT TV) čiže predpokladám že budenie VN trafa ide.
- V TV po zapnutí trochu sršalo okolo VN elektródy, asi prerážala izolácia (bolo tam dosť bordelu), po vyskratovaní elektródy kvoly zvyškovému náboju som dal dole prísavku. Bolo tam viditelné, že prerážala. Neviem či si to odnieslo aj VN trafo ale asi ano pretože som tam skúsil dať na skúšku iné VN trafo z iného TV a po zapnutí už je na obrazovke (len) horizontálny pás. Z toho usudzujem, že bude ešte vadný vertikál. Čo by som mal v prvom rade skontrolovať na tom vertikáli?
http://avelmak.sk/index.php?lm=1006&pg= ... icle=43877
Originál je tam TERMAL 003311106
A ak dovolíte, mám ešte jeden dotaz. Z toho trafa idú okrem VN kábla ešte ďalšie 2, jeden focus a druhý screen (G2). Jeden je čierny a druhý červený. VŽDY je červený focus a čierny screen (G2) alebo možu byť prehodené tieto farby? Lebo sa mi zdá že na jednom trafe je to tak, a na druhom inak.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Ináč, dosť často sa stáva, že pokiaľ lietajú iskry z VN konca kábla, odnesie si to nejaký-ten obvod navôkol. Preto sa kľudne mohlo stať, že práve toto zapríčinilo odídenie vertikálneho obvodu. Pre istotu si ho zmeraj na skrat na napájaní a skontroluj si, či doň ide napätie práve z odbočky VN trafa.
Ak nie, hľadaj chybu.
Ivan