OTF 349 horizontálny pás

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petr1991

OTF 349 horizontálny pás

#1 Příspěvek od petr1991 »

Zdravím Vás,
Starým rodičom sa pokazil tento TV. Predtým ako sa vyhodí tak by som im ho chcel skúsiť opraviť no s CRT TV nemám až také skúsenosti, preto by som bol rád za nejakú radu.
- Po zapnutí nenabehne obraz, iba zvuk ide. Počuť pískať VN trafo (ten klasický piskot CRT TV) čiže predpokladám že budenie VN trafa ide.
- V TV po zapnutí trochu sršalo okolo VN elektródy, asi prerážala izolácia (bolo tam dosť bordelu), po vyskratovaní elektródy kvoly zvyškovému náboju som dal dole prísavku. Bolo tam viditelné, že prerážala. Neviem či si to odnieslo aj VN trafo ale asi ano pretože som tam skúsil dať na skúšku iné VN trafo z iného TV a po zapnutí už je na obrazovke (len) horizontálny pás. Z toho usudzujem, že bude ešte vadný vertikál. Čo by som mal v prvom rade skontrolovať na tom vertikáli?
fredis

#2 Příspěvek od fredis »

To trafo co jsi vyměnil bylo stejné jako původní? Asi ne, a ta čára může být důsledek :wink: .
petr1991

#3 Příspěvek od petr1991 »

aha, dakujem, nie nebolo rovnaké len podobné (iné teraz nemám tak som ho tam dal len na skúšku). Len babka mi hovorila, že predtým keď to ešte išlo, že sa z ničoho nič zjavil len horizontálny pás ktorý už len pomaly zhasol a odvtedy tam nebol žiadny obraz. Tak skúsim zohnať niekde origo trafo, aj keď neviem kde, zberný dvor blízko seba nemám, mám tu len nejaké trafá z TV vrakov... ale aj tak ďakujem, aspoň budem múdrejší :wink:
petr1991

#4 Příspěvek od petr1991 »

fuha, pozeral som ceny toho trafa, v avelmaku majú nejakú nahradu... cena skoro 15evri. Myslíte, že sa to oplatí?
http://avelmak.sk/index.php?lm=1006&pg= ... icle=43877
Originál je tam TERMAL 003311106

A ak dovolíte, mám ešte jeden dotaz. Z toho trafa idú okrem VN kábla ešte ďalšie 2, jeden focus a druhý screen (G2). Jeden je čierny a druhý červený. VŽDY je červený focus a čierny screen (G2) alebo možu byť prehodené tieto farby? Lebo sa mi zdá že na jednom trafe je to tak, a na druhom inak.
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

To je otázka. Pokud měla před tím pěkný obraz a je ochota do ní ještě něco investovat, tak není co řešit. Kabel focus bývá červený.
omegatv

#6 Příspěvek od omegatv »

U niektorych traf je to naopak.podstatne je skade ten kabel vychadza.ten ktory vychadza z hornej časti dat tam kde bol povodny nech je akejkolvek farby.a ten zo spodnej tak isto.Teras už presne neviem ktory je čo preto ani nepišem aby som ta nezmylil.Niektore nahradne trafa mali tie farby prehodene.
...Laco...
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

I to se může stát. Ale má možnost ta trafa a vodiče porovnat.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#8 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Ak ti obrazovka svietila s pruhom pri tom druhom trafe, je vysoká pravdepodobnosť, že bude sedieť. Avšak pozor, z trafa sú odvodené napájania vertikálneho obvodu a RGB zosilňovača.
Ináč, dosť často sa stáva, že pokiaľ lietajú iskry z VN konca kábla, odnesie si to nejaký-ten obvod navôkol. Preto sa kľudne mohlo stať, že práve toto zapríčinilo odídenie vertikálneho obvodu. Pre istotu si ho zmeraj na skrat na napájaní a skontroluj si, či doň ide napätie práve z odbočky VN trafa.
Ak nie, hľadaj chybu.

Ivan
petr1991

#9 Příspěvek od petr1991 »

Našiel som ešte jedno VN trafo, HR 1.1APC 7128
Je to tiež z nejakej ORAVY/OTF/Tesly alebo niečoho podobného. Myslíte, že by som ho tam mohol dať? Patica sa zdá, že pasuje. Aj rozmerovo je rovnaký.
fredis

#10 Příspěvek od fredis »

Musíš je porovnávat podle datasheetu a ne podle vzhledu!
petr1991

#11 Příspěvek od petr1991 »

Tak asi nie, skusil som premerať a porovnať vinutia a zdá sa že je inak zapojený. Tak nič, asi objednám ten z avelmaku a snáď bude pokoj...
oravan

#12 Příspěvek od oravan »

na orave skus firmu melnik elektronik tam by si mohol alebo limel z novej dubnice
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“