Funkce tranzistoru v zapojení (viz obrázek)?
Moderátor: Moderátoři
Pro Zdendu , tehdá jsem byl bez soukromé dopravy daleko od všech prodejců eldílů a tak jsem ty trandy-jejich systémy používal jak se dalo , zdarma byly . No a stabilitu , nejspíše v podání , jaké máš na mysli Ty , jsem neřešil , tímpádem neměřil a asi bych neměl "úplně" přesně čím .
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vyšel jsem z popisu "led protection" a zmíněného napětí, tak jsem do báze "řídícího" tranzistoru poslal 5V, protože víc tam asi nebude, a vyšel mě proud do výstupu mezi 10-20mA (podle toho, co jsem zvolil za zátěž), což je pro běžnou ledku ideální stav.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
"Reminder LED" nedělá myslím nic jiného, než že občas blikne. Žádné plynulé změny jasu. Kromě toho změny jasu se dosahuje snadněji právě pomocí PWM. Žádné složité teplotní kompenzace a řízení jasu od nuly tady nejsou potřeba.
Proč pro sepnutí ledky použili tak složitý obvod (který má stejnou topologii jako proudové zrcadlo - děkuji za morální podporu panu mtajovsky) a ne obyčejný spínač? Nevím. Možná je z tak malého napětí už problém zajistit obyčejným odporem konstantní proud ledkou při poklesu napětí baterie. Zatímco proudové zrcadlo je zdroj relativně konstantního proudu a stačí mu malý přebytek napětí na udržení stabilního proudu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zatímco jednomu stačí úsudek, druhému simulátor, já musím jako simulátor používat zkušební destičku. Bohužel nemám stejné tranzistory, ale vybral jsem alespoň BC178 se stejným zesílením (na multimetru) a jeden neznámý KC507.
Vstup jsem připojil na napájecí napětí a na výstup jsem dal obyčejnou zelenou diodu. Při změně napájecího napětí od 2V do 4,5V tekl odporem R2550/10R proud 3,85mA až 25,4mA.
Při UBAT =2,5V/8,8mA
Při UBAT =3,0V/12,6mA
Při UBAT =3,5V/16,5mA
Při UBAT =4,0V/20,8mA
Když jsem levý tranzistor nahradil Si diodou, nebylo to stejné, ale ani nijak dramaticky odlišné. Jen jsou o něco menší proudy LEDkou a je maličko horší stabilizace proudu:
Při UBAT =2,5V/5,0mA
Při UBAT =3,0V/8,6mA
Při UBAT =3,5V/12,5mA
Při UBAT =4,0V/16,8mA
Poměr proudů emitory je v uvedeném rozsahu nap. napětí asi 7. Jinak řečeno 7x větší proud teče odporem 10R.
Takže pokus o nepotvrdil dramaticky rozdílné vlastnosti obvodu s diodou místo tranzistoru. Jenže ve skutečném zapojení jsou jiné tranzistory a taky nevím, jak se mění výstupní napětí z procesoru s měnícím se napájecím napětí(UBAT).
Ale nevěřím tomu , že rozsáhlá literatura o proudových zrcadlech je fikce ala Cimrman a že by se mohl v zapojení proudového zrcadla nahradit ten zkratovaný tranzistor diodou podle selského rozumu a tvrzení: "Vždyť je to přeci stejné."