Reprozostavy a všetko okolo
Moderátor: Moderátoři
Kolik do té zvukovky chceš investovat?
Westra CT-57-248 8 015 70 248 .
Neplánujem u toho riešiť žiadne HiFi, len k počítaču či k telefónu a tak. Ale s tým ARN-kom to bolo pridusené. Dal som ho do Geniusky, o ktorej je toto vlákno a je to o inom. Tieto TVM-ky boli nejaké efektovky, tak to zrejme vyhovovalo.
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=96&catit=64
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 193&catg=5
- Přílohy
-
ARN100-60-8&ARV089-8-01_byJean.jpg- (201.43 KiB) Staženo 110 x
V tom, čo si predostrel, nenachádzam tú výhybku. Ak si to počul a tvrdíš, že je to dobré, skúsim to. Zaslepiť bassreflex nie je problém.
Jinak konkrétně tu zobrazenou bednu jsem neslyšel takže jí nemůžu doporučovat, ale technicky tam ve spolupráci těch repro není problém a vím kdo to měřil a simuloval tak předpokládám že to je v pořádku. Výhybku jsem nelinkoval, bude potřeba kontaktovat člověka, pro kterého byla navržená.
Tak sa s tým hrám. Tú Geniusku rôzne vypchávam. Pri plnom objeme je zvuk nejak rozplizlejší. Namiesto úderu kopáka zaznie akési lupnutie. Päťliterka je na ARN100 fakt veľa.
Najlepšie, keď už uši nevedia, čo vlastne počujú. Fakt je to alchýmia.
Jen jestli to lupnutí nebylo jak si cívka klepla o dno
Ako vysoko sa dá ťahať to ARN-ko? Pripadá mi, že dosť jačí.
Rozumně použitelný rozsah záleží na tom jak se ten reprák použije. Pokud by to mělo být ve dvoupásmu tak z hlediska SPL a z hlediska směrovky se dá tahat celkem vysoko, tam problém není. Kvůli vyšší výchylce (určitě se bude blížit a překračovat Xlin pokud to někdo nebude chtít jen jako nějaké šumítko k práci) a kvůli jednoduché konstrukci pohonu (ač jsem to nezkoumal osobně) tipuju, že by mohl být při vysokém dělení trochu problém s intermodulačním zkreslením. Raději bych ho tedy tak vysoko nepouštěl.
Kdybych s ním měl dělat něco já a měl bych střelit od pasu tak bych v rámci úspor sáhl po nějaké 0,75" levné, ale rozumné kalotě a dělil bych to někde kolem 3,2KHz 12/18dB (samozřejmě měřená - ne vzorečková). Při malých hlasitostech by to jistě nebyla chyba, zejména pokud by to bylo podpořené subem a od těch satelitů by byl odříznutý spodek pásma aby se to nenutilo do moc velké výchylky.
Pokud bych měl být poctivější tak bych si předem prověřil jak je to s tím IMD zkreslením a kdyby to dopadlo nějak hůř a/nebo bych předpokládal větší zatížení vybral bych nějakou běžnou rozumnou 1" kalotu co zvládne dělení kolem 2,2-2,5KHz (12/18dB a nebo 3KHz 12/12dB), ale to by vyšlo o pár stovek dražší na výškáči s výhybkou (odhad +270Kč oproti řešení s DT-99). To je řečeno obecně a za předpokladu rozumných reproduktorů. Takový výškáč však vyjde minimálně na 340Kč když se budeme držet hodně při zemi (např Monacor DT-99 by byla rozumná volba, cena z GESu).
Nicméně protože mám rád experimenty (pokud mají nějaký odůvodnitelný základ) tak si umím představit že bych u takového sociálního projektu riskl třeba i něco takovéhoto (http://www.bsacoustic.cz/vysokotonove-reproduktory/5dr53078/) s výhybkou 12/18dB kolem 3-3,2KHz (akusticky). Otázka je jestli se to vyplatí protože to nemá výhody ani jednoho z předchozích řešení, je to pouze o něco levnější.
U aplikace jako malý střeďák v rozumné a odpovídající soustavě (kdy lze počítat s rozumnou výchylkou) by šel tahat asi klidně ještě výš - na 4KHz určitě, 5KHz by asi také nebyl zásadní problém i když bych ho tam tahal už nerad. Hlavně ale nevím co by mě k tomu vedlo. Jedině že bych ho kombinoval s nějakým hodně starým nebo blbým výškáčem, který by to vyžadoval (např. ty teslácké elipťáky kdybych je chtěl mermo mocí upotřebit).
Pro jistotu musím zopakovat - pokud nemáš na to, abys odladil seriozně vlastní výhybku (buď sám nebo svěřením této činnosti někomu) tak se drž odladěných projektů i za cenu toho, že tam budou horší repráky (viz ta kombinace s ARV089). Dobře odladěná bedna s horšími repráky hraje prakticky vždy lépe než špatný projekt s lepšími repráky. Takže ne že tu zase uvidím něco ve smyslu "koupil jsem tohle a co teď s tím - nefunguje to".[/url]
Mikrofon nemůžeš kalibrovat podle nějakých beden ale musíš podle jiného již kalibrovaného mikrofonu s individuální kalibrační charakteristikou (možnost reálné kalibrace má málokdo, ale pokud se to udělá dobře stačí to i takto).