Canon pixma MP540-chybová hláška B200
Moderátor: Moderátoři
Moje Canon Pixma iP4950 právě ohlásila chybu B200.
Mám ji rok a čvrt, je na kupovaná na firmu, takže po standardní záruce, ale je v rozšířené záruce u Alza.cz.
Tak řeším co s tím. Zda dát na reklamaci a být měsíc bez tiskárny (ev. mezitím koupit novou), koupit novou hlavu atd.
Používám ji hodně na potisk CD-R, jinou tu pro tento účel nemám.
Už mám novou tiskárnu Canon Pixma iP7250.
Ale rád bych se zeptal ještě na jednu věc.
Nevím, zda je v původní tiskárně vadná také hlava, či zda je funkční.
Rád bych si ji tu nechal do zásoby.
A můj dotaz - lze používanou hlavu nějak uložit, aniž by zaschla?
Něčím to propláchout?
Máte někdo zkušenost?
Nejvíce mě dostalo, že tato chyba zablokuje i skenování, nechápu logickou souvislost... snad aby nám to co nejvíc znepříjemnilo život.
Ad řešení:
Prošel jsem pár videí na youtube, kde vyhazují tiskárny z okna... ztráta času.
Zkoušel jsem resetovat tiskárnu - kombinace tlačítek power a off... ztráta času. Jedině jsem se dostal do servisního módu. Stáhl jsem si servisní program, který však nefungoval (patrně tím, že mám 64bitové windows a prý jsou potřeba 32bitové).
Co jsem udělal:
1) vyjmul catridge, vyjmul tiskovou hlavu - je jen volně uložená, dá se bez problému vytáhnout. Tu jsem asi 15 minut vymýval vodou, dokud z ní tekla barva... a teklo jí dost. Pak jsem otřepal, jemně usušil ubrouskem a vložil do tiskárny plus cartrige. Zapnu tiskárnu a... chyba stále trvá.
2) podle návodu na jednom fóru jsem zkusil tento postup:
- otevřít kryt a počkat, až se vozík s náplněmi dostane doprostřed
- vypnout ze sítě a chvilku počkat
- zapnout do sítě a zapnout tiskárnu
- těsně před tím, než se vozík dostane zcela doleva (ale musí být už za polovinou cesty) nebo prostě před tím, než se na tiskárně objeví hlášení o otevřeném krytu, jej zavřu.
Tiskárna se normálně zapnula. Po vypnutí a zapnutí se opět objevila chyba B200. Zopakoval jsem celý postup v bodě 2, navíc preventivně zadal hloubkové čištění a chyba se zatím neobjevila. Nevím, jakou roli hraje čištění v bodě 1, doporučuji ho provést. Přeju hodně zdaru. Jakmile mi pixma doslouží úplně, kupuju jinou značku.
Hlava je ve věčných lovištích a tiskárna půjde na SD, poučení z toho mám - nepoužívat reseter a kontrolovat náplně vizuálně - je to ale vopruz.
I přesto jsem objednal opět Canon
"Samoresetující se patrony komp.s Canon CLI551 + PGI550
- Patrony jsou plnitelné, s automatickým resetem čipu"
Ulomila sa jedna plôška na nulovom spínači pre mechaniku čistenia hlavy.
Po jeho výmene beží dodnes.
Ten spínač bol úplne jednoduchý,aký sa dával napr.do kazeťákov na identifikáciu vloženej kazety,akurát trochu menší.Po malej úprave tam pasoval z walkmana. Tlačí dodnes.
A problém so zaschnutou hlavou (stalo sa zo 5x) nikdy nehlásila ako chybu - len nevytlačila nič,alebo niektorá farbička chýbala.
Pri jednom total zaschnutí nepomáhal už preplach ani horúcou vodou priamo z bojlera (chcel som jej vyrezať drevený krížik na hrobček) som ešte ako poslednú možnosť vyskúšal ju "uvariť" - ako v rozprávke Polievka zo sekere.
Dal som ju do širšieho kastróla,podlial vodou a na okraji platne nechal zovrieť,potom som teplotu tesne pred bodom varu udržiaval asi 20 minút.Vyšlo z nej ešte dosť farby (predtým pri preplachovaní už nešlo nič) a ešte horúcu som ju založil do tlačiarne.Pozakladal zásobníky ,spustil hľbkové čistenie a tlač skúšobného obrázka (nakreslený v "malovaní" s velkými plochami základných farieb). Asi tretina stránky bola po vytlačení nekvalitná (ešte zostaky vody v hlave) ,ale zvyšok bol už OK.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
1. Turn OFF Power
2. Open the print head bay (as though you were about to change inks)
3. Turn ON power
4. Wait for print carriage to start moving to the left and let it go past half way
5. Before print carriage reaches left hand side (but after going halfway across) shut the cover.
6. Leave the Printer turned on
7. Good to go.
Hlava musi byt mechanicky vporiadku (nezaschnuta) a cartridge nesmu byt prazdne.