Kompenzace účiníku - fyzikální principy
Moderátor: Moderátoři
1:2:4:8:16 /Vypadne li jeden stupenˇtak automatika "chodí " pořád dokola/
Výchozí poloha vše vypnuto, v nastaveném časovém intervalu se postupně
připínají stupně až dojde k vyrovnání.Zmenší li se jalovina pod nastavenou mez všechno odpadne a cyklus se opakuje až do vyrovnání.Nevím jak se jmenovaly naše přístroje.Vyrobil jsem na ně bustr na opravy a cejchování.
Další elektronický regulátor podobného typu s 5 výstupy byl ERQ15S. Regulátory WOR4 a WOR8 jsem občas někde viděl dožívat před 20 lety.
V praxi (hlavně ve větších provozech) je obvykle nutné kombinovat centrální kompenzaci s místní popřípadě skupinovou. Neméně je důležitá i kompenzace indukčního výkonu transformátoru - záleží jestli je měření na primární nebo sekundární straně.
- Přílohy
-
Kompenzace 2.jpg- (29.86 KiB) Staženo 84 x
-
Kompenzace 1.jpg- Při kompenzaci blízké cos fí=1 dochází k výměně jalového výkonu pouze mezi spotřebičem a kompenzačním zařízením.
- (32.71 KiB) Staženo 68 x
To FERYACT . Není větší kokotiny , když máš tak v osmi metrech nad plochou plných tkalcovských stavů , zářivková tělesa s kondíkem . To , že hoří vypínače a stykače k jejich zapnutí , to mne tolik netížilo , ale postupné zkratování těchto kondů mne přivádělo k šílenství . Na jedné větvi jsi měl tak 20 světel rozfázovaných . a nyní šmudlo hledej !!!! No kokotina . Ke konci jsem je preventivně střihal .
Co se týká školy tak vyučující se většinou ptali jestli všichni výklad pochopili a byli ochotní se případným nejasnostem podrobněji věnovat. Ale pokud vím tak o to většinou nikdo neměl zájem a na nic neptal což je chyba.
Setkal jsem se s případem který přímo souvisí z neznalostí jak teorie tak praxe v oboru kompenzace. Projektant jednak chybně stanovil celkovou kapacitu komp. baterie (nepřiměřeně předimenzoval, ze 7 regulačních stupňů by spínal pouze 1), při realizaci pak montéři zapojili měřící transformátor místo do odběru tak do přívodu kompenzátoru - kompenzátor reguloval sám sebe. Ačkoliv byl tento nefunkční stav i závada na první pohled evidentní, netrklo to ani ty montéry, ani technika při výchozí revizi ba ani místní elektroúdržbu.BOBOBO píše:Zapojit stanici dle projektu problém není .
Jinak bych řekl že nejlepší škola problematiky kompenzace je být ve funkci elektrikář / energetik a mít od překročení jaloviny závislé prémie.
Já mám pocit, že typický učitel je spokojený, když po výkladu nejsou otázky. Je pak mylně přesvědčený, že to všichni pochopili.Achab píše: ... co se týká školy tak vyučující se většinou ptali jestli všichni výklad pochopili a byli ochotní se případným nejasnostem podrobněji věnovat. Ale pokud vím tak o to většinou nikdo neměl zájem a na nic neptal...
Realita je však podle mě taková, že teprve pochopení látky vede k otázkám. Ticho znamená většinou nepochopení