dred píše:V prvom rade treba odstrániť problém so zemnými slučkami.Podľa toho obrázka máš tam hneď tri !
Minimálne dve z toho vznikli prepojením kostier zariadení cez PE v zásuvkách (za predpokladu že monitor a PC sú napájané 3-žilovým káblom a reprozosilovač 2-žilovým = plochá vidlica ,ak je aj ten napájaný 3-žilovým káblom,tak všetky tri slučky) a signálovými káblami.
Potlačenie rušivých napätí v zemných slučkách je možné pomocou štyroch diód (mostíkový usmerňovač) vložených v ceste medzi prívodmi zariadení a PE. Najjednoduchšie je to implantovať priamo do zásuvkovej lišty.Diody musia byť predimenzované,aby bola zabezpečená ochrana cez PE pri poruche pripojeného zariadenia (aby dokázalo zhodiť istič a nie odstreliť diody).Úbytok na diódach cca 1,2V ochrane PE nevadí a brumový signál by sa cez ne už nemal dostať.
Mám to odskúšané - namontované a funguje to! (problém som mal v pozapájaní troch TV,sat.prijímačov,receivru a pc v troch miestnostiach a zemné slučky sa tvorili medzi PE,koaxiálmi k sat. a káblami na zdielanie medzi sat).
Diódové mostíky som použil nejaké 25A /1000V.
K tej bezpecnosti: 25A je podla mna malo, aby to nemalo vplyv na ochranu , dal by som nejaky prudovo odolnejsi mostik, aspon 50A. Tie prudy pri skrate mozu byt totiz hodne velke. Aj ked didoa je kratkodobo pretazitelna, radsej zbytocne neriskovat, hlavne ak to je v prostredi bezneho pouzivatela...