Problém s DO
Moderátor: Moderátoři
Problém s DO
přestalo mi fungovat DO (schéma níže). Potřebuji poradit, kde může být zakopán pes. LED1 RED bez problému funguje po stisku tlačítka. Napájení na IO je dobře. Na oscilátoru jsem nenašel žádný signál (na osciloskopu), nevím proč. Zkoušel jsem vyměnit oscilátor za jiný funkční, IO jsem taktéž vyměnil a problém stejný. Kondenzátory, odpory,LED2 i tranzistory jsem proměřil a vše se zdá být OK.
- Přílohy
-
US07172486-20070206-D00014.png- (39.88 KiB) Staženo 185 x
Ale je také možné, že špatně měříš. Nevím sice, k čemu je to D.O., ale ze schematu je patrné, že výstupní signál trvá jen necelých 8ms (pouhé 4 impulzy 1.7ms s "nosnou" 37.9kHz). Pro další dávku se musí tlačítko znovu stisknout. Pro zachycení oscilátoru na osciloskopu musíš mít jednorázově spouštěnou základnu a osciloskop nejlépe paměťový. Odpojením Q1 by měl oscilátor běžet po celou dobu stisku tlačítka.
- Přílohy
-
US07172486-20070206-D00012.png- (71.38 KiB) Staženo 121 x
Přístroj jsem chtěl opět namontovat a zjistil jsem, že nejde D.O. D.O. jsem tedy opravil ale funkce vypínání a zapínání stále nefunguje. Problém musí být tedy už někde v přístroji nikoli v D.O.
To:masar
Špatně jsem to napsal, na vývodech 1-2 je myšleno mezi vývody 1 a 2... Jedná se konkrétně o tento výrobek: http://www.google.com/patents/US7172486. Přístroj byl zcela funkční před 2 lety, teď jsem jej chtěl namontovat a nejede...
Ale jinak může být problém na přijímací straně, konkretně v napájecím napětí Vcc, protože podle schematu je Vcc=6V-úbytek na diodě D1-úbytek na R2, tedy cca +5V. Tímto napětím je napájen přes Q1 a R4 i přijímač D.O.. To napětí na pinu 3 tedy musí být > 4.5V, pokud je Q1 v pořádku, jinak je někde svod (pokud není slabá baterie).
Počet impulzů určuje zapojení Q1 na výstup Q13 čítače, tedy na 4 impulzy. Jenže multimetrem tak krátké trvání impulzů nezměříš ani ve vysílači ani v přijímači, na to je třeba osciloskop, jak jsem psal výše.
V popisu činnosti se uvádí m.j., že pro činnost D.O. je vymezený určitý čas po stisknutí tl. START nebo změně režimu. Ber na vědomí.