Kotoučák Akai GX-266D, motor se netočí
Moderátor: Moderátoři
Kotoučák Akai GX-266D, motor se netočí
tento magnetofon má 3 motory. Motory pro levou a pravou cívku se točí. Nefunguje centrální motor u hlav. Motor má na sobě napsáno mj.: Servo motor; current type; 4 pole; 80VAC 50/60Hz 5.0/3.5µF. Proměřil jsem vinutí a ty odpovídají hodnotám v SN. Jestli to správně chápu, tak by se podle fázového posunu, měl motor točit na jednu nebo druhou stranu. Nerozumím ale úplně el.zapojení. Obrázek.1- Aby se motor točil musí být přece připojen někam světle modrý vodič (ve schématu). Podle všeho ale vede jenom k usměrňovači a tudíž by visel druhý vodič, který vede k motoru, ve vzduchu. Nevím pořádně kde hledat chybu. Zkoušel jsem vyměnit kondíky 5.0/3.5µF, a CR1 až CR4 za 100n. Bez výsledku. Z trafa (blu+blu) jde 86V. Poradí mi někdo po čem se pídit? Díky.
Marek
- Přílohy
-
motor.jpg- (289.6 KiB) Staženo 205 x
Cos naměřil?
Kondenzátory pomocné fáze jsou zapojené přes přepínač rychlostí: vede?
Reverzace kontakty relé REV/RWD-3 a REV/RWD-4: vedou oba?
Na tak obecnou otázku, jak jsi ji napsal, se totiž na dálku nedá odpovědět jinak, než "někde je to rozbitý". Křišťálová koule i s novými baterkami ukazuje jen samé blbosti.
Zjisti co nejvíc a můžeme se o tom dál bavit.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Bohužel dnes se najednou začal centrální motor točit vysokou rychlostí, nereagujíce na přepínaní rychlostí. Přepínání směru funguje. Hlavní vodítko vidím u báze TR11, nicméně nechápu, odkud se tam napětí vezme, když vše funguje. Před D9 je pouhých cca 300mV střídavých.
Změřil jsem v této časti obvodu (TR6 / TR14 + TR901) všechny tranzistory i rezistory a naměřená napětí jsem zanesl do přílohy. Elektrolytické kondenzátory jsou nové.
Děkuji za pomoc.
- Přílohy
-
sch1.png- (146.07 KiB) Staženo 116 x
Je ale nízké napětí na bázi TR11, což vypadá, že nefunguje snímač otáček, kde jsou taky dost změněná napětí (TR9,10). Zkontroloval bych připojení snímací cívky a měřil bych osciloskopem impulzy na kolektoru TR10. Dál už stejnosměrně, jestli jsou usměrněny a dál zpracovány. Podle napětí na dalších tranzistorech to vypadá, že fungují normálně, jen je TR11 zavřený. Případně mohl upadnout magnet, který tu snímací cívku budí.
TR901 je v pořádku. Když přístroj zapnu, na moment se na kolektoru ukáže 62V, v mžiku ale klesá k cca 10V, protože je na bázi přivedeno vyšší napětí z TR14.
- Přílohy
-
DSC00142.jpg- (283.31 KiB) Staženo 87 x