Sony MHC-RG20, porucha transformátoru
Moderátor: Moderátoři
Sony MHC-RG20, porucha transformátoru
Vlastním mini hi-fi system Sony MHC - RG20 u kterého se dlouhodobým hlasitým poslechem hudby porouchalo trafo.Na primární straně jsem naměřil nekonečný odpor což svědčí o tom, že je přerušená tepelná pojistka přímo v tom trafu a já se ptám, zda-li by se s tím něco dalo dělat.Trafo má na primáru 3 vývody z niž dva krajní vedou do DPS a uprostřed je jeden volný na němž jsou přiletovaný dva dráty a to jeden nalakovaný měděný, druhý stříbrný bez laku.Dále jeden ten z krajních má ten samý stříbrný bez laku.Tak mě napadá, jestli ty dva stříbrný vodiče nejsou vývody té pojistky a nestačilo by jí pouze přemostit a pouštět hudbu s rozumnou hlasitostí propříště.Další otázka je, jestli je normální aby primární vinutí tohoto trafa mělo pouze 12 ohmů? (měřeno, jako bych tu pojistku přemostil)
- serviceman
"Build-in thermal fuse" znamená "zabudovaná tepelná pojistka". Zapojená je mezi vývody 2 a 5, z pětky to jde na jednu stranu primáru, druhá strana je na šestce.
I když ten drát primáru vypadá docela bytelně, tak těch 12Ω je fakt jaksi málo.
Je na kysni napsané, kolik to mělo max. příkon?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Podle toho by se dal (hodně zhruba) určit max. výkon trafa, z toho potom odvodit i předpokládaný odpor primárního vinutí.
Ale nic nezkazíš, když proklemuješ tu tepelnou pojistku a zkusíš to připojit do série se 100W žárovkou- jak ti radil Serviceman o něco výš.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Jinak to trafo může mít odhadem tak kolem 80W až 100W a ten odpor primáru by odpovídal.. Při nejistotě měřit odběr při 24V AC v sérii s ampérmetrem.., nebo přes žárovku přímo do sítě (viz výše)