Hledání vhodného kandidáta pro zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zeppy

#16 Příspěvek od Zeppy »

No teď jsem našel, že EZK má stavebnici zesilovače s tímto integráčem. http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/kjd4780.htm dá se tomu věřit? Já stavebnice nikdy nekupoval a nevím jak na tom jsou s kvalitou zpracování. Ano, je to na symetrický zdroj, ale nějaký bych ve škole možná vyhrabal zdarma. :D Jen nevím jaký by stačil, když vemu v potaz, že tam chci přidat VU metr tohoto rázu https://www.youtube.com/watch?v=BjmPv0HSx-I ,který si svoje taky vycucne ze zdroje.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Thales »

Tak vidíš, pokud jsi schopen sehnat symetrické trafo tak proč si komplikovat život s nesymetrikou, na kterou bya teprve bylo třeba to odladit? Sežeň si trafo 2x24V alespoň 150VA (ideálně 200VA) a můžeš to rozjet. Rozumných projektů s LM4780, eventuálně s LM3886 je se symetrickým napájením celkem dost. I ta z EZK je použitelná, ale jsou i lepší. I já jsem na to dělal DPS.
Zeppy

#18 Příspěvek od Zeppy »

http://www.gme.cz/toroidni-transformato ... v-p610-891 nějaká taková potvora by to mohla i s tím VU metrem utáhnout? Myslím že zrovna takové parametry tam jedno mělo. Sice starší, ale jistě funkční. Větší bych asi musel koupit ze svého
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

VU-metr bere zlomek příkonu zešilovače - s rezervou mu stačí pouhejch několik wattů. Ten zes bude spotřebovávat mnohonásobně víc už jen v klidovým, nevybuzeným stavu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
serviceman

#20 Příspěvek od serviceman »

Tady je obsáhlý návod s podklady s LM3886T ve slovenštině.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Thales
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Thales »

Bacha, s touhle konstrukcí jak jsem slyšel byly nějaké problémy i když na první pohled vypadá hezky.

To trafo z GM je málo. Jako ne že by to s ním nefungovalo, ale je slabé a výsledek nebude adekvátní. Přesně tato trafa používám k jiným účelům a na tohle bych je trvale nepoužil. Jen třeba na otest nebo tak. Leda že bys měl ty trafa dvě stejná. Kdybys chtěl dám ti objednávkové číslo na trafo 2x24V 200W z Tronicu které je sice dražší, ale je přímo na míru a v kvalitním audio provedení se sníženým sycením (kvůli rozptylu) a stíněním mezi primárem a sekundárem. Věděl bys pak že si pro to udělal to nejlepší co si mohl. Otázka je jestli to tvůj rozpočet unese? Pokud máš přesně to trafo z GM tak pokud by byla možnost osobního předání byl bych ochoten ho od tebe za nějakou cenu odkoupit, což by bylo výhodné pro oba. Já bych ho získal levněji než z GM a ty bys získal nějaké peníze na nákup trafa jaké potřebuješ.
Zeppy

#22 Příspěvek od Zeppy »

Může toto někdo potvrdit? :D Jaké problémy konkrétně?
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Tyhle obvody patří do série, kterou NatSemi nazval OVERTURE (předehra). A mají poměrně dost velkou citlivost na rozložení spojů i součástek po desce - při nesprávný topologii rády kmitají. Ověřená deska vyšla před několika lety v AR-PE, musel bych ji hledat, ale myslím že by ji třeba ve firmě Spoj Kohout uměli vyrobit v přijatelný kvalitě cca do týdne...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mtajovsky

#24 Příspěvek od mtajovsky »

No, v datasheetu http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4780.pdf je přímo uveden referenční tišťák pro základní stereo zapojení. Je nějaký důvod ho nepoužít? Kromě toho se třeba na AliExpress vyskytuje pro tento IO hafo PCB's DYI.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Thales »

Ty problémy byly popsány tuším v kmenovém threadu na svetelektero.com a nebo na audiowebu - už nevím. Myslím že to byl nějaký problém se zemí a brumem ale nechci kecat a trávit čas dohledáváním se mi teď zrovna nechce.

Další možnost:
http://thales.analog.cz/Amplifiers/LM4870_WRT7.gif

Jsou tam pravda určité nedokonalosti, ale reálně to funguje bez problému. Ověřeno včetně měření. Jen to nemá DC ochrany. Ty byly plánovány v příští (finální) verzi kde bylo více změn ale už se to nedotáhlo.
Zeppy

#26 Příspěvek od Zeppy »

Ten tišťák v datasheetu by možná šel, co vy na to?
Myslím, že ten by měl být udělán co nejlépe když to je vytvořeno přímo na míru obvodu. Jako u nás ve škole není problém tišťák vyleptat, nebo vyfrézovat
Thales
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Thales »

Nemyslím si že by si s DPS v datasheetech dali zrovna záležet. Jak kdy. Jinak úplně nejlepší DPS na tento IO je tak projektu PA03, ale ta je oboustranná s prokovama a podle toho i stojí. Pokud chceš jednostrannou tak udělej klidně to co jsem ti linkoval. Jestli chceš dám ti k tomu i přímo podklady na výrobu v PDF.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“