Regulace oběhového čerpadla
Moderátor: Moderátoři
Regulace oběhového čerpadla
Potřeboval bych poradit se spínáním objehového čerpadla.
Popis:
Jedná se o podlahové topení. V každé místnosti mam termostat který spíná hlavici na rozdělovači. Hlavice je na 230V 2,5w odběr. Teď to mám zapojeno tak že mi čerpadlo spíná spolu s hlavicí nejchladnější místností (chodba). chtěl bych aby se čerpadlo spínalo při jaké koli sepnuté místnosti. Ve slaboproudu bych si poradil jedním relátkem a pár diodama ale ve 230 si moc nevím rady. Příjde někdo na řešení které by bylo cenově dostupné? Mé řešení které jsem vydumal by obsahovalo rele co je počet místností a každé by ovládalo čerpadlo... To je ale drahé v provedení na din lištu... budu rád za jakýkoli nápad... Ještě uvedu že všechny hlavice mají stejnou fázi společnou nulu... Viděl bych to na snímaní průtoku proudu a pak by se seplo čerpadlo... Ale 2,5w je opravdu málo...
Děkuji Sony...
Jenže zatím z tebe nevypadlo ani zda máš vůbec směšovač na snížení teploty pro podlahu a podlahový oběhový čerpadlo, takže těžko radit...
Zapínáním a vypínáním oběhovky podlah podle teploty prostoru to nevyřešíš, podlahovka má velikou setrvačnost a celý to bude kmitat v intervalu několika hodin.
Jirka
Proud hlavicí je při 230V a 2.5W jen 10mA, takže pokud pro snímání tohoto proudu použijeme vhodné proudové relé, které při překročení nastavené hranice (např. 8mA) připojí oběhové čerpadlo, řeší to tazatelův problém.
p.s. K otázce vhodnosti regulace jsem se nevyjadřoval.
masar píše:Pokud jsem dobře pochopil tazatele, jde mu o to, jak zapnout čerpadlo při zapnutí libovolné hlavice a ne jen té "chodbové". V DC obvodech by použil jako součtový člen diody a ptá se, jak tento "součet" provést v obvodu AC.
Proud hlavicí je při 230V a 2.5W jen 10mA, takže pokud pro snímání tohoto proudu použijeme vhodné proudové relé, které při překročení nastavené hranice (např. 8mA) připojí oběhové čerpadlo, řeší to tazatelův problém.
.
Aháá, to by mě nenapadlo, ja znám jen přednostní relé a ty jsou na proudy 6 a více A.
Jirka
Budu odpovídat pro všechny v jednom
Řízení teploty dle venkovní nemám... Je problém kombinovat teplotu podlahy a třeba topení v krbu (do vody) kde v místnosti kde je krb samozřejmě stoupne teplota. Soused má řízení teploty dle venku kde má prioritu senzor v obyváku. Když zatopí tak netopí v celém domě... V baráku jsme druhou zimu a už mam vychytané náběhy podlah a.t.d. Takže náběhy neřešte...
Protože: Když je léto (relativně teplo) tak by mi ani koupelna nebo zádveří nezatopilo, (naco topit v celém domě?) proto jsem ani nechtěl řízení dle venkovní teploty. Mám jen regulátor teploty vody na rozdělovači podlahy kde mam letní a zimní teplotu.
To relé je zajímavé ale nenašel jsem nikde cenovku...
Takže nezbyde nic jiného než bastlení...
Možné řešení snímáním proudu (obdoba Master-Slave zásuvky):
- Přílohy
-
master-slave.png- (14.1 KiB) Staženo 172 x