Kabely ke zdroji 60A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Guvis

Kabely ke zdroji 60A

#1 Příspěvek od Guvis »

Zdravím všechny.
Mám nově regulovaný spínaný zdroj 0-16V 0-60A.
Přední zdířky na banánky do 5A a zadní masivnější šroubovací do 60A.
Chtěl jsem se zeptat, jaký průřez vodiče nejlépe volit. Kabely by nebyly delší, jak 1m, spíš kratší a mám doma nějaké zbytky 6mm2.
Budu používat pro testování měničů napětí a DC motorů. U těch motorů bude větší proud jen při rozběhu, ale u měničů, se počítám můžu dostat i na těch 60A na delší dobu při zátěži.
6mm2 je už dost silný vodič, ale zase nechci, aby mi to při delším testování začalo hřát.
A ještě menší dotaz. Nevíte někdo jaký je maximální doporučený proud pro klasický zasouvací banánek? 60A bych tím osobně neprotahoval, ale jen tak pro zajímavost :-)
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Na 60A by jsi měl použít Cu vodič s průřezem 10mm2. Bižší najdeš zde. Klasikou banánkem Tesla pro měřicí přístroje s S plechem (nevím typ), tahám 12A bez znatelného zahřívání.
Guvis

#3 Příspěvek od Guvis »

Za ten odkaz moc děkuju.
Takže na 6mm2 můžu pustit 60A jen krátkodobě.
Buď použiji 2 paralelně a nebo zkusím, jestli doma nemám nějaký 10mm2.
Ještě jednou děkuji :-)
Jodr

#4 Příspěvek od Jodr »

Pro krátkodobé zatížení tam klidně nabastli co máš, myslím tedy 6mm2. V pohodě to přežije. V metrové délce nemusíš mít ani obavu z výrazného úbytku napětí na přívodech. U samodomo svářečky mám 6m kabely s průřezem 16mm2. V mezních případech to utáhne 5-ku elektrodu (cca 160A) a hřejí se především zakončovací oka :)
jawaelektro

#5 Příspěvek od jawaelektro »

ja mam na svářečce taky cysy 16mm2 nic se nehřeje až na zemní svorku a oko na držáku elektrod
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“