Zdroje s aktivnym PFC a zapojenie cez ziarovku
Moderátor: Moderátoři
Ked zapnem hlavny zdroj, podobne kmitanie vidiet na vsetkych vetvach - frekvencia rovnaka, akurat tvar trochu iny.
Pomocny zdroj je riadeny UC3842, je tam FET a spatna vazba cez optoclen, na sekundari je TL431. Boli tam dva nafuknute elyty (jeden na 5VSB, druhy na napajani TL494), oba su vymenene. Na primare je elyt 47uF/35V, ten ukazuje dobre ESR...
- Přílohy
-
topower_5vsb.jpg- 5VSB: 50mV/div, 5us/div
- (32.69 KiB) Staženo 139 x
A teraz som odpalil 3842, takze dalsie experimenty sa odkladaju
Nafuknuty elyt na vystupe (C7 - znacka Fuhjyyu, takze normalny jav
Ten R2 je cely osupany, ale hodnotu ma presne 10R, takze je asi OK. Len si neviem predstavit, ako mohol tak obhoriet. Podla datasheetu tam ma byt 100R.
- Přílohy
-
top-p028-c.png- Topower TOP-P028-C
- (24.66 KiB) Staženo 268 x
Zapojil som teda to PFC. A cely zdroj cez ziarovku 40W - ta len blikala. Tak som dal 150W - parkrat blikne a prestane. Na vystupe PFC je 355V a standby zdroj bezi. Po zapnuti hlavneho zdroja bezi aj ten
Je možné nahradiť FCPF11N60 napríklad MDF11N60TH, alebo tam musí byť presne čo tam bolo?
Skúšal ešte niekto aktívne PFC cez žiarovku? Nieje blbosť skúšať PFC na nezaťaženom zdroji?
A nějakou minimální zátěž asi bude potřeba, aby zdroj jel ve spojitém režimu a nepulzoval. Zkoušel jsem nezatížený 400W PFC zdroj, co se používá v Intellexech (DVR) a taky naprázdno přes 100W žárovku mžourá/pulzuje - i když úplně naprázdno nejede, má uvnitř nějaké malé zatěžovací odpory na 12V a 5V výstupu i na 5V standby. Tento zdroj má v PFC části paralelní dvojici Mosfetů 13N50 a zvedá napětí na výstupu PFC na 380V. Stejné fety pak jsou i v druhé části - propustný měnič se dvěma spínači. Ale nemám srovnání, jestli se tak chovají i jiné zdroje s aktivní PFC částí.
Tiež som skúšal 560W ATX zdroj, cez 100W žiarovku, bez záťaže, blbol, žiarovka po spustení zdroja začala svietiť naplno a zdroj nabehol a hneď aj vypol, pričom žiarovka ostala svietiť. Pri pripojení bez žiarovky zdroj ide.
Ponaučenie: Aktívne PFC sa so žiarovkou nedá skúšať.