Oprava multimetru DT830D

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HonzaA

Oprava multimetru DT830D

#1 Příspěvek od HonzaA »

Zdravím, od známého jsem dostal multimetr DT830D nějak se mu povedlo odsmažit jeden odpor R1 . Problém je, že neznám hodnotu, na netu jsem našel pár schémátek, ale nejsem z toho zrovna chytrej . Nejlepší by bylo, kdyby měl někdo stejný model, jestli by mi mohl napsat hodnotu odporu, nebo rovnou fotku celýho tišťáku. Díky

Přejmenováno. ZdenekHQ
Přílohy
DSCF0532.jpg
(96.01 KiB) Staženo 341 x
DSCF0530.jpg
(114.69 KiB) Staženo 466 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jeho hodnota je 0Kč, protože tyhle indikátory nemá cenu opravovat. Kup si novej, uděláš líp.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ferro0

#3 Příspěvek od ferro0 »

Uz se to tu resilo. Odpor tam je 2k.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=65767
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

Možno
Přílohy
DT830C_830D_Vdc.JPG
(53.08 KiB) Staženo 398 x
HonzaA

#5 Příspěvek od HonzaA »

ferro0 píše:Uz se to tu resilo. Odpor tam je 2k.

Tak jsem tam zkusil ten 2K a je to ještě horší než, když jsem tam měl 10K. Problém je v naměřených hodnotách napětí, když to dobře měří stejnosměrný, tak střídavý ukazuje vysoké hodnoty. S tím 10K byla odchylka cca 20V . Měřák jsem testoval na akumulátoru, kde jsem jiným měřákem naměřil 12.6V a s tím poškozeným volty seděly. Pak jsem přepnul na střídavé napětí a měřil napětí v zásuvce, kde mi to ukázalo s 406 V (s použitým odporem 2K), když jsem tam měl 10K naměřil jsem 260 V. Zřejmě bude poškozený IO, nebo tam má bejt jiný odpor něž 2K.
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
100kΩ. Schéma zde. Jen jestli to bude pro všechny DT830-ky stejné...
Edit: No tak asi nebudou, nějak to taky nesedí - ten R1 je připojen k pojistce + vstupu pro měř. napětí, ale dle sch. to neodpovídá :podry:
-- Gepard --
mkat

#7 Příspěvek od mkat »

Tak skús dať trimer trebars M15. A meraj nejaké nižšie,známe, striedavé napätie.Trimrom krúť kím ti neukáže správnu hodnotu.Potom zmeraj odpor .
Ved tam nemôže byť veľká chyba,včera to ešte perfektne fungovalo!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dej tam ty 2K, měř s tím jen DC a na AC se vykašli, tyhle měřáky stejně měří AC pouhým odhadem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
gepard

#9 Příspěvek od gepard »

Ano, prostě si kup MULTIMETR, se kterým můžeš měřit s potřebnou přesností a tohle šťourátko si můžeš bokem zkoušet opravit.
-- Gepard --
HonzaA

#10 Příspěvek od HonzaA »

Já mám pořádnej multimetr, tohle právě opravuju jen tak ze zvědavosti. Už jsem troch postoupil, zjistil jsem, že odpor R2 neměl taky moc zdravou barvu a místo 100 ohmů měl 146. Po výměně za 100 ohmů a osazení 22K na pozici R1 začal multimetr ukazovat při měření celkem rozumné hodnoty, ale ještě to není úplně ono. I když tyhle šudlátka, asi nejsou moc přesný ani jako nový.
milous2

#11 Příspěvek od milous2 »

Na druhé stránce této rubriky podobný problém. Někde ještě jednou úplně stejně, jako v tomto vláknu. Tam sem se pokusil poradit nákupem nového měřidla.Někdo odpověděl,že se každá rada bude hodit pro další zájemce a proto hledat.Někde to tu bude.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je těžký. Až si nabiješ ústa díky tomu, že něco nastavíš podle blbýho měřáku, budeš příště opatrnější.
]
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ked si overis podla druheho multimetra, ze to meria dobre, tak to na mnoho nenarocnych veci dobre posluzi.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Už to píšu možná podvacátý - DT-830 nebo jeho klony nepovažuju za měřák, ale za lepší zkoušečku neboli indikátor.

Už jenom to, že neumí měřit střídavej proud a k měření střídavýho napětí používá jenom jednocestný usměrnění namísto dvoucestnýho (nebo převodníku na absolutní hodnotu) ho vylučuje z kategorie skutečně MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ. Mám jich porůznu několik (na stole u PC, v kufříku s vercajkem "na opravy v terénu", v autě v palubní přihrádce) včetně několika vadnejch (ty schovávám jen kvůli případnýmu použití mechanickejch komponentů jako ND). Opravovat se to moc nevyplatí, pokud se nejedná o vysloveně jasnou a jednoduchou opravu - v případě, že by bylo potřeba závadu složitě diagnostikovat je ztráta času neúměrná přesnosti a hodnotě vadnýho přístroje, takže se vyplatí koupit u Ťamanů nebo někde na pumpě nebo v super-hypermarketu novej...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

rnbw píše:Ked si overis podla druheho multimetra, ze to meria dobre, tak to na mnoho nenarocnych veci dobre posluzi.

Ano, ale na to potřebuje mít druhý měřák o řád přesnější, jinak to nemá smysl.
]
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“