Elektrocentrála KW6500 - budící vinutí
Moderátor: Moderátoři
Elektrocentrála KW6500 - budící vinutí
Váhal jsem jestli mam založit nové téma nebo se k někomu přidat, ale nikde jsem se pořádně nedočetl jak funguje buzení rotoru tak jsem ho založil . Přesněji řečeno jak a kde to budící napětí vzniká kde má začátek ,jestli jsou v rotoru magnety ano/ne nebo jak to vlastně je ? Jedná se mi ted hlavně o tu část k AVR regulátoru . Kdy po té jde napětí do AVR regulátoru a po té na uhlíky .
Centrála ze které neleze do zásuvek 230V napětí se chová takto :
1. po nastartování centrály nemám na uhlíkách napětí . Po připojení 9 volt baterie na uhlíky mám na výstupních zásuvkách kam se připojují spotřebiče 48 volt štřídavých .
2. na konektoru ze statoru do AVR regulátoru ve kterém jsou čtyři kabely ( modrý , červený , bílá , bílá ) , když je měřim různě mezi sebou tak naměřim maximálně 5 volt . Podle mně by tam mělo být tak okolo 12volt ale jelikož nějakou dokumentaci k této centrále je asi nemožné sehnat tak to dávam sem na forum . Děkuji
princip regulace je tady: http://portable.generatorguide.net/avr.html
obvykle vinutí neodchází, pokud tam někdo nenarve hřebík,
nebo do něj netřískne sekyrkou . . .
Na proměření stačí zkontrolovat celistvost vinutí a jestli není zkrat proti kostře stroje.
Dělal jsem jich pro známé už několik a vždy byla vadná regulace . . .

Jarda-406 píše:Na statoru jsou dva druhy vinutí . Jedno je měděné a druhé je hliníkové . A jak jsou staženy z boku takovýma provázkama tak ty jsou všechny popraskané . Domňívám se,že to je zapříčiňeno přehřátím vinutí , ale pritom vinutí vypadá naprosto v pořádku.
jasně, že budou na statoru dvě vinutí . . .
jedno je silové a druhé budící . . . (asi 30 až 80V podle výkonu a typu samotné centrály)
a regulace funguje tak, že z budícího vinutí se vlivem zbytkového magnetizmu vyloudí nějaké napětí, které se usměrní a přes otevřený regulátor pustí přes uhlíky a kroužky do rotoru.
Tím se objeví napětí i na silovém vinutí (3f nebo 1f), ze kterého se odebírá vzorek napětí, který se taky usměrní a výsledkem pak regulace přivírá . . .
dej sem pár kloudných fotek !
ať je vidět jak to tam vlastně máš !
- Přílohy
-
kw6500.JPG- (203.02 KiB) Staženo 609 x
co ten graetz ?
co regulace ?
pokud bude graetz v pořádku odpoj regulaci a připoj usměrněné napětí přímo do rotoru a měř naprázdno.
na výstupu může být dost vysoké napětí . . .
a pusť to jen na malé otáčky.
pokud tam to napětí bude, je v háji regulace, potvrď si to proměřením jejího výkonového prvku . . . stačí šlusmetr
a pokud je skutečně v háji, sháněj jinou regulaci, nepředpokládám, že bys to postavil sám . . .
To černé vinutí je opravdu hodně leský lak - asi nějaká čínská novinka,aby zakryli že to nemá červenou měděnou barvu,když je to hliníkové jinak si to neumim vysvětlit .
Greaze ještě musim odzkoušet .Regulaci zatim nevim jak odzkoušet . Jakým napětím musí ta regulace být minimálně napájena aby fungovala?
Centrála nemá regulaci otáček tato se natartuje a otačky jsou dané od výrobce . Maximálně zapnout vypnout sytič a ten se zapíná jenom při startu
ok1hga píše:a co dalšího jsi zjistil ?
co ten graetz ?
co regulace ?
pokud bude graetz v pořádku odpoj regulaci a připoj usměrněné napětí přímo do rotoru a měř naprázdno.
na výstupu může být dost vysoké napětí . . .
a pusť to jen na malé otáčky.
pokud tam to napětí bude, je v háji regulace, potvrď si to proměřením jejího výkonového prvku . . . stačí šlusmetr
a pokud je skutečně v háji, sháněj jinou regulaci, nepředpokládám, že bys to postavil sám . . .
Jak si psal ať si proměřim regulaci proměřenim jejiho vykonového prvku - mužeš mi to prosim tě trochu přiblížit