Vinotéka Baumatic
Moderátor: Moderátoři
Dále zkontroluj ty čtyři malé elyty v primární části na ESR (zejména ten u chladiče).
Při opravě postupuj obezřetně, ten zdroj zatím nějak žije, ať ho zbytečně neumrtvíš.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Nesetkal se někdo s podobným chováním, kde/v čem může být problém?
Schéma je zde
navazuji na tema oprav vinoteky Baumatic, dostala se mi do rukou a prestala fungovat kdyz v obci vypinali a zapinali proud - zrejme nejaka napetova spicka. Po zapnuti se ozyva ((pravdepodobne z trafa ??) nekolikrat za sekundu tichy praskavy zvuk a zelena LED na plosnaku poblikava nepravidelne.
Vinoteka funguje kdyz je zapojena na nejnizsi vykon - jakmile posunu potenciometr regulujici silu chlazeni na vyssi vykon cela vinoteka prestane fungovat tj. i vetraky se zastavi. To mi naznacuje ze deska neni uplne cela spalena a je tu sance na opravu...
Zkusim vymenit to co popisujete vys - ellyty, tranzistory a ten modul se schotky diodama co je na chladici v nizkonapetove casti desky. Mohli byste mi pripadne doporucit jiny postup kdyby Vas neco napadlo ?
Přitom, když jsem to BT vyndal a měřil, tak vypadaly výstupy skoro normálně, jen asi 10% rozdíl úrovní na odporem zatížených sekundárech. Nemělo smysl s tím ztrácet dál čas, vrátil jsem to majiteli - a myslím, že to vyhodil. Inu komerční šmejd!
Mám raději víno ve sklepě - nežere to 1 kWh denně a projít se je zdravé.
- Artaban001
Edit: padla tu zmíňka o budícim trafu, může být vadné i když zdroj pod zátěží běží?
Zdroj se rozbíhá pomocí kladné zpětné vazby, zavedené zapojením budicího trafa do série se zátěží polomostu - tj. primárním vinutím výkonového trafa. Aby se pootevřely po zapnutí napájení výkonové spínače, mají mezi kolektory a bázemi zapojené pomocné odpory 2 x 150kohm. Jakmile začne měnič dávat na sekundáru napětí, dostane přes diodu FR107 napájení řídící obvod 494 (vývod Vcc). Jeho chybový zesilovač porovnává referenční napětí (Vref) s napětím na výstupu (na sekundáru za usměrňovačem) a podle odchylky pak řídí dvojici budicích tranzistorů C1815. Tyto tranzistory "zatlumují" budicí trafo a tím se řídí stupeň zpětné vazby, tak, aby napětí na výstupu bylo stabilizováno.
Do obvodu chybového zesilovače (v tomto zapojení) ještě zasahuje obvod regulace teploty (LM358 nebo podobný) a režim regulace je indikován svícením červené LED.