Rozhlasová ústředna SEAK MRU 200 vyráží síťovou pojístku

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Rozhlasová ústředna SEAK MRU 200 vyráží síťovou pojístku

#1 Příspěvek od otakarv »

Dnes mi dovezl známý tuto rozhlasovou ústřednu která slouží jako školní rozhlas. Něco že stěhovali a po opětovném napojení a zapnutí nešel prý nejdříve výstup a pak už vůbec nic.
Nejdříve jsem zkontroloval síťovou pojístku T4A/250V která byla spálená. Ústřednu jsem proto otevřel a nejdříve jsem zkontroloval koncový stupeň, ten je tam osazený tranzistory 2SK793, dva a dva, ty jsou v pořádku. Zkontroloval jsem zdroj, polovodiče jsou také dobré, jako trafo je použit toroid, primár ukazuje nějakých 87,9Ω. Osadil jsem novou pojistku a zkusil zapnout, roztočil se ventilátor a při zapnutí "Main POWER" a "OUTPUT Power" začlo vše fungovat. Dal jsem vše teda do původního stavu a šel to ještě jednou zapnout. Při zasouvání přívodního káblu do zásuvky se zajískřilo a vypadl 16A jistič, pojístka to přežila. Když jsem zástrčku znovu zkusil dát do zásuvky tak se znovu spálila síťová pojístka T4A/250V.
Má s touto ústřednou někdo zkušenosti? Našla by se od ní schéma? Děkuji za každou radu.
jape

#2 Příspěvek od jape »

Ústřednu přímo neznám ale podle diskuze http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=13551 to není nic moc..
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Nepostrádá ta ústředna SOFSTART?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od otakarv »

Pro jape, pročetl jsem. Známý říkal že jela stále až nyní po nějakém stěhování, kdy údajně musel také připojovat na výstupní svorky dráty které odpadly se stalo co píši v úvodu. Proto jsem se také nejdříve zaměřil na koncový stupeň a ten vypadá být v pořádku.
Pro ZVUK2000, na desce zdroje jsou dva výkonové tyristory (mám to nyní zakrytováno), zda slouží v zapojení jako SOFSTART nemohu s určitostí říci, ty jsem měřil a jsou dobré.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Jo, ty tyristory jsou soft. Jinak tento koncák je napájenej přímo filtrovaným síťovým napětím, a odělění je budícím a výstupním trafem. Tak bacha na to při opravě!!! Už si taky moc nevzpomínám ale tuším, že nebyly moc zkratuvzdorný. Jinak když koncák zahořel díky vyhřátým spojů, doslova to vyhořelo komplet celý, obloukem. Hoď přívod přes 500W žárovku a uvidíš co se bude dít.
..to bude jen ňákej odpůrek
hrivan

#6 Příspěvek od hrivan »

Zdravím pánové
když to fungovalo i doma při zkoušce a na novém místě padá pojistka,zaměřil bych se na zásuvku.Může být zapojená obráceně.Už jsem se s tím setkal u počítačového zdroje,zvlášť je li to přes prodlužovačku.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Zásuvka může být zapojená "obráceně" tedy máš-li na mysli fáze v pravé dutince, nulák vlevo. To ale nesmí spotřebiči nikdy vadit. Pokud ano, je něco špatně a je třeba opravit, to ale nebude tento případ.
..to bude jen ňákej odpůrek
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od otakarv »

Tak jak píše mi-ro tu problém není ani by být neměl. Ve svém úvodním příspěvku jsem nenapsal přesně že se mi pojístka spálila doma při zkoušce funkčnosti zač se omlouvám.
ZVUK2000

#9 Příspěvek od ZVUK2000 »

Já jsem řešil něco podobného. Vadný byl SOFSTART a jistič to vyhazovalo jen pokud byla ústředna blíž něž 15m od rozvaděče.
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

mám SEAK MONO207S se stejným zapojením konce a žádný softstart tam není a pojistky to nevyhazuje !
Napájení je provedeno přímo jednocestným usměrněním sítě na +/- 300V . . .
jsou tam čtyři kusy 2SK794, výstup 200W RMS a výstupní oddělovací trafo má výstupy 4 Ω, 8Ω a 100V . . .

co se týká té ústředny, nezbývá než zapojit přes žárovku a měřit, měřit, měřit . . .
. . . ale hlavně zapojit přes oddělovací trafo 230/230V !!!
Přílohy
SEAK_MONO207S_r.jpg
(233.66 KiB) Staženo 138 x
SEAK_MONO207S_f.jpg
(225.16 KiB) Staženo 140 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“