Nabíječka z PC zdroje
Moderátor: Moderátoři
PavelFF píše:Dávej si veliký pozor, pokud nemáš oddělovací trafo, je to extrémně nebezpečná záležitost. Můžeš koupit 320V se střídavou složkou, ani nevíš jak. Pár jsem jich taky schytal. Nebo překlenout prstem nabitý primární kondík taky nic moc. To ti vypálí dírky do kůže.
Nemusíš měřit na elytech, to napětí bude na výstupu +12V. Jenže to pak nebude 12V ale 18V. Kondíky můžou být třeba jen na 16V.
Já to měřil na výstupech a odpovídá to, tedy 12 a 5 voltů. Díky za upozornění, mám svoji kůži rád a dávám si opravdu pozor.
milous2 píše:Z toho schematu od staska nejde vůbec čerpat. To má společné jen 300W nápis ,nic víc. To je blíž a jestli né nejblíž přímo schema od "pavouka",přímo v odkazu od PavelFF. Na staskovým zdroji si myslím je úprava možná v celku jednoduchá, ( "Danyk"). Otázka ochrany na výstupu je však pracnější.
Jasně, schéma neodpovídá na první pohled (LM393 místo tranzistorů)... ale obvody PG, PS-ON i ochrany proti přepětí se dají vyhodit, stejně jako součásti větví +12V, -12V a -5V... a úprava á la Danyk je možná, odpor zpětnovazební větve se nechá jen z výstupu +5V. A v tomto 5V výstupu musí být elektrolyty aspoň na 10V - dají se použít ty odstraněné z 12V výstupu.
Co se týká ochrany proti zkratu, využil bych druhý OZ v řídícím obvodu (vstupy 15 a 16), jak se používá v nabíječkách - viz příloha. Ani tam nemusí být potenciometr, stačí jen trimr 4k7 a tím nastavit max. povolený proud nakrátko.
Anebo nechat jen pevný odpor 4k7 a výstupní proud bude omezen na cca 6A.
Pokud by měl být výstupní proud větší, je lepší dát menší snímací odpor - třeba 2x 0,1 ohm paralelně, pak bude omezení na 12A.
A ještě je potřeba dořešit napájení větráku - při větších proudech bude nezanedbatelná ztráta na diodách výstupu +5V a je potřeba zdroj chladit. Záleží na zapojení, jestli byl větrák s regulací otáček podle teploty (je tam zelený termistor u chladiče?), tak bude potřeba nechat výstup 12V, vyměnit elektrolyty a před obvod větráku doplnit stabilizátor 7812 - protože po úpravě bude na 12V výstupu asi 18 - 20V a to nevydrží elektrolyty ani větrák.
Anebo jednoduché řešení - zapojit větrák na výstup 7,5V - sice nebude moc foukat, ale trochu se točit bude - je potřeba zkusit, zda to bude při uzavřené krabici zdroje stačit, tj zda po delší době nebude moc hřát chladič usměrňovačů.
- Přílohy
-
Uprava zdroje.PNG- (22.88 KiB) Staženo 153 x
Víc hlav víc ví a připadá mi, žes to včera v posteli tak úplně nenastudoval. Spíš bych řekl, žes usnul. Já teda při intelektuálně náročnější činnosti usínám pravidelně. Ono to ani nejde pochopit jen z listu - bez mnoha praktických pokusů a bohužel ani bez ztrát na životech součástek.
Je problém bez schématu a osazováku poznat, co k čemu slouží a co se dá bez milosti vyhodit (jasně, pro tebe ne). Takže radím malé evoluční změny s následnou kontrolou. Na dálku se pak těžko hledá, kde se co uštíplo navíc.