Osobní váha Soehnle

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kejki

#31 Příspěvek od kejki »

Jak opravit, vždyť mu to funguje? Maximálně podlepí-vymění gumičku, aby vážil míň, když mu těch 89kg není dost dobrých. Mně by tedy vyhovovala tahle hmotnost líp, než současná :oops: , ale takový je život :wink:
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od otakarv »

Včera jsem byl na návštěvě u sestry,vzal jsem na porovnání tu váhu sebou(ona má mechanickou).Když jsme jí všichni testovali(po jednom jsme se vždy odvážili na sestřiné-mechanické,potom na opravené-digitální),tak jsem zjistil velice malé rozdíly(pár deka :wink: ) ve váze (hmotnosti) vážených osob,což mně velice potěšilo.Jak budu mít příležitost,tak jí porovnám s nějakou cejchovanou.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od otakarv »

Otevírám znovu toto téma. Před nedávnem jsem na této váze chtěl něco odvážit a zjistil jsem, že na jedné číslovce nesvítí spodní polovina segmentů.
Dnes jsem váhu rozebral a měřením jsem zjistil vadu displeje. Ten jsem vyndal a chtěl jsem se dostat mezi pertinaxovou destičku a číslovky, proto jsem opatrně žiletkou ořezal zatavené výstupky a myslel si, že se mi podaří tyto dvě věci od sebe oddělit ale omyl, podařilo se mi akorát uštípnout roh pertinaxu a destička drží jako přibitá.
Malinkou škvírkou jsem pod lupou nakouknul dovnitř a jsou tam vidět vlasové drátky vedoucí od tišťáku k displeji tak se bojím dále pokračovat.
Pokuď má někdo zkušenosti s takovýmto displejem, prosím poraďte jak to dát bez újmy na "zdraví" displeje od sebe.
Přílohy
IMG_9437 – kopie.JPG
(43.24 KiB) Staženo 113 x
IMG_9434 – kopie.JPG
(55.93 KiB) Staženo 95 x
IMG_9433 – kopie.JPG
(47.47 KiB) Staženo 94 x
IMG_9431 – kopie.JPG
(42.73 KiB) Staženo 110 x
ohryzek36

#34 Příspěvek od ohryzek36 »

Zkus odlepit tu vrchní červenou folii od bílé plastové základny - většinou to jde jednoduše a pod ní jde vidět uspořádání dispeje. Jestli to bude podobné, jako ty displeje osobních váh, co jsem kuchal já (pokaždé vadné některé segmenty), tak pochopíš, k čemu byly ty titěrné drátky - jsou s nimi spojené vodivé cesty a na jedné z nich (nevím, jestli je to anoda nebo katoda) je napařená samotná dioda, vypadá to jako hrotová dioda bez krytu, akorát že ten přechod svítí.

Opravit se to dá jedině tak asi nabastlením nějaké jiné diody - já jsem je neopravoval.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od otakarv »

Mi to připadá jako by ty drátky byly pružinky, na jedné straně připájené k plošnému spoji a druhá strana volně opřená o plošák a oblouk se opírá o segment číslovky. Uprostřed mi připadá plošák k displeji přilepený nějakým sajrajtem a tím pádem to asi drží.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od otakarv »

Nedalo mi to a pustil jsem se do otevírání displeje. Drželo to pouze v těch plastových sloupcích, použil jsem na páčení šroubovák a postupným opatrným páčením se mi podařilo displej dostat od sebe.
Ty titěrné drátky co jsem viděl přes škvíru jsou v podstatě přívodní vodiče do čípů LED diod.
Důvod poruchy displeje objeven, upadnutá propojka propojovacích plošek. Nyní je už otázka, zda se mi podaří opatrným připájením vytvořit propojku :wink: .
Přílohy
IMG_9451 – kopie.JPG
Svítící segment
(71.57 KiB) Staženo 119 x
IMG_9453 – kopie.JPG
Detail-foceno přes hodinářskou lupu digitálním foťákem
(99.81 KiB) Staženo 111 x
IMG_9447 – kopie.JPG
Svítící segment
(121.76 KiB) Staženo 131 x
IMG_9438 – kopie.JPG
Pohled na rozpůlený displej
(77.26 KiB) Staženo 144 x
Artaban001

#37 Příspěvek od Artaban001 »

"Prasácká" metoda opravy jednotlivých segmetů - Vydrápnout ten čip a zaletovat místo něj SMD svítivou diodu. Takový displeje jsou často v radiobudících a je pravdou, že jsem pár segmentů takhle opravil.. Drátek do čipu byl tuším,že kladný..
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od otakarv »

Artaban001 píše:"Prasácká" metoda opravy jednotlivých segmetů - Vydrápnout ten čip a zaletovat místo něj SMD svítivou diodu.

Tak trochu jsi mě nepochopil s tou opravou, já nejdu pájet drátek do čípu, ale jak jsem dal sem obrázky, je tam na tom tišťáku 10 plošek které jsou propojeny tenkými drátky (tím nemyslím samotné čípy). Na jednom tom propoji je právě ten drátek fuč, prostě upadnul asi bouchnutím váhy a právě na tom propoji chci naletovat nový drátek :wink: .
Když jsem ty dvě plošky proklemoval pinzetou a přivedl na jednotlivé segmenty co nesvítily napětí, tak zazářily, jsou v pořádku.
Přílohy
IMG_9451 – kopie.JPG
(121.5 KiB) Staženo 113 x
keemo

#39 Příspěvek od keemo »

Tak nechapem na co tolko reci...? Preklemuj ten spoj a hotovo...
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od otakarv »

keemo píše:Tak nechapem na co tolko reci...? Preklemuj ten spoj a hotovo...

Dělám to proto, kdyby tu náhodou měl někdo také podobný problém, víš? Navíc jsem byl zvědavý, jak to v tom displeji vypadá (Někoho by to mohlo také zajímat), tak asi tak nějak.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od otakarv »

Tak váha opět funkční a váží ve všech zvolených jednotkách a hlavně zobrazuje na displeji hodnoty.
Jenom mi prosím Vás nenadávejte že tu zase otravuji a zasírám fórum ale já mám z toho takovou radost že se mi podařila táto doslova "chirurgická" oprava že si to ani nedovedete představit.
Nyní po této opravě silně uvažuji o koupi digitálního USB mikroskopu.
Přílohy
IMG_9461 – kopie.JPG
Svítí všechny segmenty číslovek
(40.91 KiB) Staženo 96 x
rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

Gratulujem. Este som LED displej nerozoberal, tak aspon vidim, ako to tam moze vyzerat a ze sa to da jednoducho opravit.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od otakarv »

Díky. Když jsem měl zapájenou tu propojku, tak jsem testoval displej a zjistil jsem že přestal svítit jeden segment (spodní u 1-čky). Vzal jsem hodinářskou lupu a zjistil jsem, že je odpadnutý číp od plošky, držel na přívodním drátku. pokusil jsem se jej mikropájkou připájet. První pokus nevyšel, musel jsem opatrně odsunut číp stranou, pocínovat plošku, vrátit číp nad původní místo a nahřát cín a jehlou číp přidržet. Povedlo se :wink: .
Dvoulampovka

#44 Příspěvek od Dvoulampovka »

Neb jest zítra 31.12, tak tedy: vidím, že váha si pamatuje poslední vážení, tak to je ale nárůst!! :D Jináč gratuluji a v roce 2015 všem všechno nelepší! :lol:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“