Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
No a takhle to vypadá na oscíku připojené na Vartu 12V 45Ah: (viz příloha).
Jako měřící proudový bočník jsem použil odpor 0,1Ohm 20W.
Chce to dát menší žárovičku a zvětšit poměr asi, teď je 2,8:1. Ale nechám to tak 48h a pak udělám kapacitní zkoušku baterky. Nak
- Přílohy
-
desulfator_I.jpg- (94.61 KiB) Staženo 212 x
A kutilmile - nelituju tě
Jinak mikroprocesorový nabíječ ukázal její vnitřní odpor 43mOhm a mě vyšlo testem pomocí zátěže 250W nějakých 35mOhm.
Nechám to běžet a pak udělám test kapacity. Sem na to hodně zvědavý. Nak
http://www.alfin-trading.cz/telwin/micr ... -50-telwin
Tohle jsou moje první věty v tomhle vlákně. Nevím nic o tom, že by se nějaký fakta od tý doby změnily, ale proud 1,4A v "nabíjecím směru" mi nepřijde jako 0,01 až 0,02 násobek hodinový kapacity 45Ah baterky... Jak říkám, cpeš do ní moc. Aby to bez vylítnutí napětí vydržela dlouhodobě, musíš oba ty proudy ještě asi tak 3x zmenšit...EKKAR dne 2007-06-29, 16:54:25 píše:...
Nabíjej proudem s hodnotou tak 0,01 - 0,02 hodinové kapacity bez ohledu na známky plného nabití. Hlídej přitom hustotu elektrolytu, nemá lézt přes 1,28g/ml. Proud používej pulsní, pouze usměrněný, bez vyhlazení a paralelně k aku připoj nějako zátěž, stačí žárovku, která v mezerách mezi pulsy nabíjecího proudu zase nějaký odebere - poměr těch proudů by měl být tak 5:1 až 10:1 ve prospěch nabíjecího. Vlivem toho vybíjení se depolarizuje vrstva síranu/sulfátu/ na deskách natolik, že dojde k jejímu snazšímu rozpuštění a obnovení funkce aku. Doba trvání - 3 - 7 dní neustálého dobíjení s napěťovým omezením na 14,5V u 12V baterie, pak normálně vybít na napětí 10,5 - 10,8V při zatížení a znovu nejméně 1x zopakovat celý cyklus až do plného nabití. Vrátí to aku tak na 80% kapacity - neboli přidá cca 2-3 roky na životnosti...