Chytrá nabíječka pro NiCd

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Merlyn

Chytrá nabíječka pro NiCd

#1 Příspěvek od Merlyn »

Čau všichni,

potřebuji postavit-koupit nabíječku pro NiCd akupacky. Jedná se o akupack v ručním vysavači. Problém je v tom, že se k tomu dodává dokovací stanice, do které se napojuje adaptér a ženským můžete říkat, že se to nabíjí xy hodin. Prostě to tam nechají a NiCd jdou do prd...
Takže můj plán je následovný:
1. nabíječka by začala nabíjet pouze při vybitém AKU (určité napětí)
2. po nabití by se vypnula

Díky za rady
pocitujlasku

#2 Příspěvek od pocitujlasku »

no pockat, co mam info, tak NiCd baterkam nevadi, ak su stale v nabijacke, len sa musia obcas nechat vybit. Ako nabijacka im staci zdroj napatia, o trocha vyssi ako je menovite napatie.
Mal som vela NiCd baterii, vydrzali niekolko rokov, vacsina odisla preto, lebo sa vybili do 0.
Podobne je to aj s NiMh. Mam zub. kefku, kde je NiMh baterka, a uz vyse 5 rokov je nonstop v nabijacke (okrem doby, ked sa pouziva, alebo cestujem). doteraz mi ta bateria vydrzi tyzden, ako v dobe, ked bola nova.

Preto neries nic a nechaj proste ten vysavac v dokovacej stanici.
No vidis, a tak si sa bal
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Přesně tak, máme taky aku vysavač a je to udělaný schválně tak, aby to mohlo být na nabíječce trvale. Nabíječka je prostě jen zdroj napětí s malým proudem. Jak se aku nabijí, tak jen trochu víc topí, ale ne tak, aby jim to vadilo. Stejně je to u aku vysavače u matky a stejně to mám i v aku šroubováku. Nevýhoda je, že se to nabíjí dlouho, to kvůli tomu malýmu proudu.
Merlyn

#4 Příspěvek od Merlyn »

Aha, tak to jsem neměl tušení, že se můžou NON-STOP nabíjet. Žil jsem v domnění, že se NiCd a NiMH nesmí přebíjet. Ale co jsem četl na wikipedii, tak se můžou skladovat vybité.
Zajímavé je, že doma máme vysavač už několik let (aku furt v pohodě) a nabíjeno bylo pouze po vybití a pak se nabíječka odpojila. U ségry a tchýně aku odešli relativně rychle a pravě u nich to bylo trvale na zdroji. :roll:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Nesmí se přebíjet velkým proudem, nejvíc vadí to teplo. Když je proud dostatečně malej, aby se neohřívaly víc jak na cca 35 °C, můžou být připojený trvale.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Však si reálný proud změř . A do 0,1C nebude problém .
milous2

#7 Příspěvek od milous2 »

HYUNDAI VC 019R a návod jak nabíjet.
Přílohy
nabíjení lux.JPG
(86.86 KiB) Staženo 177 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“