Superb I TDI PD vs. Mazda 6 2.0i
Moderátor: Moderátoři
A co jsem se setkal s různými auty vzadu s kotouči (brzdy vždy v pořádku), náběh účinku ruční brzdy je proti bubnům trochu více pozvolný, takže sice na běžné zabrzdění (parkuju někde na rovině) je to OK, ale někde v kopci to chce zatáhnout více - rozdíl oproti bubnům. Já si tady nestěžoval, že by ta ručka na kotoučích brzdila málo, jen má jinej náběh účinku.
- tatramacek
- tatramacek
- tatramacek
A kutilmile - nelituju tě
- tatramacek
- tatramacek
Poté jsem nabíječku vypnul, ošetřil vývody vazelínou, svorky též, připojil jsem je, utáhl, auto nastartoval, zkalibroval dojezdy oken a nastavil rádio. Vše ok.
Dnes mi otec řekl, že včera vyjížděl ráno do práce z garáže, auto se dusilo, volnoběh šel k nule, motor cukal a cestou mu motor 2x chcipnul. Nikdy se to nestalo, až včera.
Může to mít nějakou spojitost s odpojeným Aku ?
Kontrolka motoru nesvítila. Děkuji.
Přesně, další rada jak dojebat eventuální napěťovou špičkou elektrický systémy auta a muset si ho nechat draze opravit. Kdybys baterku měnil kus za kus, musel bys ji taky oboustranně odpojit, udržovací zdroj (malou baterku 12V s kabelem do zásuvky "zapalovače") kvůli zabránění výpadku napájení důležitejch řídících jednotek používá jen pár opravdu prémiovejch servisů těch nej- značek, mezi který běžný japíci nepatřej.PeteBurns píše:No skus 3x hadatNabuduce budes aspon vediet, ze nema ziadny zmysel odpajat bateriu pri jej dobijani
Takový tvrzení, že odpojení baterky pro její nabití bez rizika ohrožení elektroniky auta nějakým náhodným navýšením napětí při poruše nabíječky nějak poškodilo motor nebo právě tu elektroniku je záměrně dezinformující a vysloveně nebetyčná pitomost hodná jedince opravdu výjimečně zákeřnýho a škodolibýho - nebo naopak pitomýho jak štoudev vydlabaná z vovesný slámy. Burns o5 prokazuje svoje znalosti a schopnosti hodný svý diagnózy znějící "absolutní mozková dutina" ...
Naopak - dočasný odpojení baterky je často doporučovanej svépomocnej servisní zásah, většina výrobců aut při podobnejch poruchách doporučuje nouzově vyresetovat ŘJ právě tím způsobem, že se při zastaveným motoru odpojí baterka (aspoň na jednom konci), zapne se nějakej spotřebič nebo zapalování, počká se minuta nebo dvě, spotřebič se vypne a baterka se znovu připojí. V systému ŘJ takový dočasný odpojení a nový připojení vyvolá tvrdej RESET všech adaptivních hodnot na základní výchozí programování od výrobce - doslova "reset to factory default". Závady v paměti zaznamenaný zůstanou, pro běh motoru důležitý konstanty se ale nastaví na výchozí stav.
Honzo, lehce máznout vývody baterky vazelínou před namontováním svorek se doporučuje drahně let, je to opatření proti oxidaci povrchu vývodu, na kterej nedoléhá právě svorka. Počítá se s tím, že při nasazování svorky a při jejím dotahování se ta vazelína "prodře" a svorka lehne lokálně kov na kov. Nevím, jestli báwa mají nějakej jinej systém připojení akučka než třeba škodofky a koncern a dalších X značek po světě, ale to doporučení "vazelínou lehce namáznout vývody aku před montáží" je součást manuálů k baterkám opravdu minimálně od dob mýho dětství, kdy jako špunt ještě absolutně neznalej elektriky a chemie jsem přicmrdoval při nabíjení dědovi s tátou. Určitě to mělo význam v době, kdy baterka byla v motorovým prostoru vystavená vodě a soli a dalším sviňstvům. Pokud je baterka vybavená krytem proti podobnýmu znečištění nebo je dokonce umístěná do uzavřenýho prostoru někde v kufru, má to namazání nejspíš menší význam než jinde - ale obecně doporučovaný to určitě je.
A kutilmile - nelituju tě