Odprásklý Back-up

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Odprásklý Back-up

#1 Příspěvek od Celeron »

Samý radosti... Dnes jsem nebyl doma a volal servisák z ČEZu, že jde měnit elektroměr. Protože je přístupnej venku, tak jsem mu to odkejvl. Stejně by se mu to asi nedalo zakázat.... Po příjezdu domů jsem zjistil, že běží jedna televize, která byla ve Stand-by, a hlavně nejde pár věcí, co byly zrovna připojený, třeba adaptér od routeru, regulace topení a UPS u PC. Telce nic nebylo, adaptér jsem dal jinej (ten bouchlej asi nemá cenu šťourat), topení stačilo zrestartovat ale UPS je zcela mrtvá. Co to hovado při výměně elektroměru vyvádělo je mi záhadou, do tý doby byly desítky výpadků a nic při tom neodešlo.
Takže k tý UPS. Je to Nano 600 od FSP 600VA/360W (jak jinak, Číňan). Pojistka v přívodním trojkolíku je OK, nikde žádná mechanická, čoudová a smradová anomálie, baterka 13,8V. Žádná ledka nesvítí, na tlačítka nereaguje, DC na desce nikde žádný, AC 230 do desky jde. Vůbec nemám představu, co se má na desce dít, naštěstí není SMD, takže to snad půjde nějak vykreslit a spravit. Jenže jak začít? Předpokládám, že oddělovací trafo je nutný pokud chci někde měřit... Nejsou někde na webu takový "navigační" schémátka jako má třeba Danyk PC zdroje?
Díky
Jirka
PS: A propo, dá se po Čezu něco požadovat? Otázka je, jak prokázat, že to odešlo po tý výměně...
Nakadah

#2 Příspěvek od Nakadah »

Treba udelal ze 230V spatnym zapojenim 400V :D ale nejsem si jist...inu zakaznik promine. Nak
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Už jsem opravoval pár věcí se spínanými zdroj, co přestaly fungovat po připojení na 400V - občas vypadalo vše jako by bylo v nejlepším pořádku, zdroj dokonce najížděl, ale byl hodně měkký. Způsobovaly to elektrolyty na primáru před trafem (myslím 47u/400V, zn. Jamicon, Hitano nebo něco podobného), které se sice nestačily až tak moc nafouknout (občas to ale bylo poznat), ale kapacita klesla někam pod 1uF - po výměně vše v pořádku.
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Je možný že zapoměl zapojit nulu. Zapnul to a všimnul si toho.
Sandal

#5 Příspěvek od Sandal »

Odpojenou nulou jsem si popravil bojler s elektronickou regulací a DVD.To je hned.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

To by ten televizor nefungoval (a dalsie veci tiez) a boli by vyrazene istice.
vrky

#7 Příspěvek od vrky »

Když není zapojená nula záleží na zatížení fází v domě.
Peterseal

#8 Příspěvek od Peterseal »

Presne tak ak nezapojil nulu, a mas 3-f privod, tak pri rovnomernej zatazi by nemuselo dojst k masivnemu odchodu zariadeni, problem je ked su zataze velmi rozdielne, vtedy tie napätia mozu vo fazach vyskocit hoodne vysoko 8O
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ocakaval by som, ze UPS odide ako posledna pri prepati. A ze tam bude zhorena poistka a varistor - ale tie su vraj OK.

Ze odide adapter od routera pri vypadku, to je bezna vec. Ked vadne elyty vychladnu, uz sa nerozbehne.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No já si to myslel, že se hvězda bez připojení N někam posunula a na některý fázi bylo pár a na některý moc voltíků.
Nojo, ale co teď? Zavolat na ČEZ, když to nemám jak dokázat ža to odprásk on?
Jirka
workhard
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od workhard »

Zavolal bych tam, lepší, než to nechat úplně plavat.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Od rána hledám na netu něco aspoň trochu podobnýho tý FSP a nic...
Jirka
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Tak reakce ČEZ na stížnost na práci elektroměrovýho montéra:
"V připojovacích podmínkách ČEZ v vašem kraji je elektroměr pro N neprůchozí, tudíž při výměně nemůže dojít k rozpojení N a tím k posunu napětí na jednotlivých fázích, jak jste uváděl. Průchozí N má v požadavcích pouze Pražská energetika."
Ověřoval jsem si to i u fy, co vyrábí rozvaděče, už 10 let se žlutozelenej z rysky připojuje na svorkovnici v plombovaný části, z ní se pokračuje do baráku a ze svorkovnice je jen odbočka pro elektroměr a HDO. Při výměně se na svorkovnici vůbec neleze.
Takže jsem nejspíš víte kde...
Jirka
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Koukám do tý UPS a je mi záhadou, jak to chodí. Z přívodu 230 je filtr, pak silový kontakty 2 relé. Pak je na oba přívody připojenej přes dělič řádově stovky kilo operák asi na vyhodnocování napětí sítě. Dokud nesepne některý relé, tak se 230V vůbec do UPS nedostane. Takže to vypadá, že rozběh UPS je z baterky a pak se teprv připojí na síť. 12V z baterky jde - na velkou plochu plošáku, + na autopojistku, za ní ještě 12V je. Ale jak jdu dál, tak tak už je všude jen do 1V. Procík ani jiný šváby, nikde žádný napětí. Odněkud přece musí přijít počáteční šťouchanec aby se přitáhlo relé v přívodu a rozeběhl pomocný zdroj pro nabíjení a předpokládám i napájení ty části která to celý řídí...
Kudy, kam, ach jo??
Jirka
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Mal by tam byt niekde menic na 5V alebo nieco take.

Co som opravoval APC, tak tam sa nejalo stlacenim vypinaca pripoji (cez tranzistor, ktory sa sam drzi otvoreny) napatie z baterie do obvodu a cez 5V stabilizator sa napaja procesor. Po vypnuti UPS a odpojenej sieti si procesor po 30 sekundach vypne napajanie, takze nie je ziadny odber z baterie.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“