MB Gigabyte GA-73PVM-S2- schema zapojení
Moderátor: Moderátoři
MB Gigabyte GA-73PVM-S2- schema zapojení
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-73pvm-s2_10
kondik- ne, PC jen okrajově. Ale líná huba- holé neštěstí.
A proč sháním schema:
u téhle desky mám tuhle vadu(y)-
1. PC nejde často zapnout
2. pokud jde zapnout, po čase se vypne
3. když je ve stavu, že nejde zapnout, tak se po stisknutí Power jen trošku protočí ventilátor na pocesoru, jinak nic.
Co jsem zkoušel:
a) nový zdroj (beze změny)
b) odpojit mechaniku, disk, front panel (beze změny)
c) RAMky (napřed jednu, potom druhou, i ve slotech jsem je zaměňoval- beze změny)
Tak jsem začal měřit a došel jsem na to, že:
1. pokud jde PC zapnout, tak před zapnutím naměřím na zeleném drátu do zdroje (PS-ON) kolem 3V.
2. pokud PC nejde zapnout, tak na PS-ON naměřím před zapnutím různě kolísající napětí, většinou kolem 0,8V.
Přitom když měřím na zap. tlačítku, tak tam je krásně +5V dokud nestisknu spínač, potom jde samozřejmě do 0V (pull_up odpor).
Když jsem zkusil měřit na zeleném drátu na mém oldies PC (deska Intel GLLY845), tak na PS-ON naměřím +5V, jakmile stisknu Power, jde k nule, po uvolnění Power jde zase k +5V.
Čili předpokládám, že je problém někde kolem PS_ON, potažmo v nějakém tranistoru, pull_up odporu nebo třeba svod v elytu.
Elyty vypadají všechny v pohodě, nikde není nic viditelně poškozeno.
Napadá někoho něco?
Díky
P.S.: schemata od desek minimálně kdysi existovaly, u nás na servise se opravovaly MSI (a ještě asi něco), tak jsem je viděl na vlastní oči. Ale už je to 10 let...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
p32:
Co jsem zkoušel:
a) nový zdroj (beze změny)
Elyty v klasické montáži nejeví známky nějakého naboulení nebo vytečení. SMD taky všechny vypadají OK.
No nic, kdyžtak si konečně koupí NB, o kterém už asi rok básní
Ještě jsem si říkal, že bych mohl zkusit zelený drát šmiknout (aby nebyl ovlivňován deskou) a zkusit jej pak připojit na kostru.
Ovšem říkám si, že kdyby tam přece jen zkrat byl, tak co by na to řekl zdroj?
PC pro máti už jsem vyřešil jinak, takže mě tohle nijak moc netlačí, ale už jen ze zvědavosti bych na to rád přišel.