H můstek

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jade

H můstek

#1 Příspěvek od jade »

Zdravím,
postavil jsem si H můstek s driverem IR2111, chodí dobře, ale není mi jasných pár věcí: Na výstupu můstku je sériový rezonanční obvod, na cívce jsem naměřil cca 700V (body B-B ve schématu).
Tranzistory jsou IRF540 vydrží 100V, v bodech A-A je cca 30V, což se mi laicky jeví dobře. Nevím ale, jestli se nemůže vyskytnout nějaká špička, která by tranzistory zničila.
Vybíral jsem tranzistory podle co nejnižšího RDSon.
Příliš se to nehřeje, 20s (jen pro potřebu měření) vydrží v pohodě bez chladiče při proudu 9A.
Zajímalo by mě, jaké tranzistory a ochranné diody by byly optimální?
Ještě dodám, že je to hnané signálem 4khz.
Jde mi o dlouhodobou spolehlivost.
Přílohy
Můstek IR2111.JPG
(142.19 KiB) Staženo 192 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Nějaký špičky tam budou určitě, budiče mají nějakej dead-time, během kterýho se bude napětí na zatím zavřeným tranzistoru zvětšovat, než to odvede ta dioda do zdroje. Frekvence ale není tak vysoká, tak si myslím, že to tranzistory díky tomu, že jsou k tomu uzpůsobený přežijou.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jiriS »

IRF 540 jsem osazoval do imp.zdroje, kde jsem špičky na cívce omezoval tuším na 80V, špičky proudu se blížily až k 20A. Jediné, co jsem musel řešit, bylo odvedení náboje z řídící elektrody (to ale obsahuje budič IR2111) a i kdy kmitočet byl nižší, nebylo třeba IRF chladit. Podle mě s přehledem vydrží.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Poradna“